خشکسالی بزرگ میآید و ایران را در مینوردد

روتیتر:یک اقتصاددان معتقد است امروز اختلافات سیاسی و درگیریهای جناحی در کشور باعث شده ایران از چالش خشکسالی که بیش از هر چالش داخلی و حتی خطر حمله نظامی خارجی کشور را تهدید میکند، عمیقا غفلت کند.
به گزارش روتیتر: غدیر مهدوی، اقتصاددان و عضو شورای شهر کرج در کانال تلگرامی خود نوشت:
عربستان سعودی که همواره مورد تمسخر مدیران کشور ماست، رقم خیره کننده ۵۰۰ میلیارد دلار برای ایجاد تکنولوژیهای سبز نوین و پنلهای خورشیدی در فضایی به وسعت ۲۶ هزار کیلومتر مربع سرمایه گذاری کرده است تا جایگزین سوختهای فسیلی کند.
عربستان سعودی هم اکنون بزرگترین و مدرن ترین تاسیسات آب شیرین کنی منطقه را دارد و اخیرا قراردادی به ارزش هفت میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار با BNP Paribas امضا کرده است تا ۹ مرکز بزرگ دیگر را در کرانه دریای سرخ راه اندازی کند.
امارات متحده عربی با تخصیص ۱۶۳ میلیارد دلار سرمایه گذاری عظیمی انجام داده است تا سال ۲۰۵۰ میلادی بیش از ۵۰ درصد نیاز انرژیاش را از منابع تجدیدپذیر تامین کند.
سرمایه گذاری در منابع انرژی تجدیدپذیر یعنی کاستن از هزینههای انرژیهای گران قیمت فسیلی و کاستن از آلودگی و اثرات هولناک تغییرات اقلیمی از جمله خشکسالی که هستی کشورهای خاورمیانه را نشانه گرفته است، همچنین امارات تسهیلات ویژه ای برای استفاده از خودروهای الکتریکی و رسیدن به چشم انداز شهر carbon-free بدون-کربن اعمال کرده است.
در کره جنوبی تدوین و اجرای توسعه بدون کربن و سبز در سال ۲۰۰۸ هماهنگ با دغدغههای زیست محیطی و با هدف کاهش وابستگی به سوختهای فسیلی و مقابله با چالش تغییرات اقلیمی تصویب و در دست اجرا قرار گرفت. براساس این طرح تا سال ۲۰۲۵ کره جنوبی جزو پنج کشور اول دنیا در صنایع و تکنولوژیهای سبز قرار میگیرد و همزمان قراراست شغلهای مرتبط با تکنولوژیهای سبز ایجاد شود.
سنگاپور نیز طرح مبارزه با تغییرات اقلیمی را از سال ۲۰۰۵ آغاز کرده است. تقریبا همه هزار و ۶۵۰ برج و ساختمانهای بزرگی که از سال ۲۰۰۵ تا کنون ساخته شده براساس انرژیهای سبز ساخته شدهاند.
براساس سند چشم انداز ۲۰۳۰ میلادی سنگاپور، ۳۵ درصد منبع انرژیهای شهری و حمل و نقل باید انرژیهای نو و تجدیدپذیر باشد و ۸۰ درصد ساختمانها باید گواهینامه سبز دریافت کنند.
هلند، الگوی توسعه کشاورزی
کشور هلند و مدیریت خیرکننده آن را میتوان از عجایب دنیای مدرن نامید. کشور کوچک هلند ۴۱ هزار کیلومتر مربع که فقط یک چهلم وسعت ایران است با بهرهگیری از تکنولوژی فوق پیشرفته کشاورزی و صنعتیاش دومین صادرکننده مواد غذایی دنیا بعد از آمریکاست.
راندمان تولید محصولات کشاورزی هلند فاصله خیره کنندهای با کشورهای پیشرفته حتی آلمان و آمریکا دارد ! هلندیها در سال ۲۰۰۰ میلادی با شعار «تولید محصول دوبرابر با استفاده از نصف منابع انرژی و آب» جنبشی را آغاز کردند که با بهرهگیری از شرکتهای دانش بنیان و start-up های کشاورزی صنایع غذایی پیشرفته خود را بسیار پیشرفتهتر کردند.
هلند سالانه ۷۹ میلیارد دلار–تقریبا ۲ برابر صادرات نفتی ایران– محصولات غذایی و کشاورزی صادر میکند و علی رغم وسعت بسیار کوچکش از آلمان و فرانسه و چین و ژاپن بسیار جلوتر است.
کافی است راندمان تولید گوجه فرنگی در هلند را با چین مقایسه کنیم. هلند در هر مایل مربع ۱۴۴ هزار تن گوجه فرنگی تولید میکند در حالیکه این رقم برای چین سه هزار و ۸۶۰ تن در هر مایل مربع است که ۳۸ برابر بیشتر است.
دانشگاه WUR هلند که مغز متفکر پشت نوآوریهای کشاورزی است به دهها کشور مشاوره ویژه ارایه میکند که البته کشور ما جزء آنها نیست.
بنابراین برای نجات ایران از خشکسالی حتی نیاز به توقف کشاورزی نیست و فقط کافی است از الگوی توسعه کشورهایی مثل هلند پیروی کرد.
ایران امروز که در اختلافات سیاسی و جناحی غرق شده است از خطر واقعی که کیان و هستیاش را بیش از هر چالش داخلی و حتی خطر حمله نظامی خارجی بیشتر تهدید میکند، عمیقا غفلت کرده است.
ایران امروز باید شعار «خشکسالی بزرگ می آید» را بر همه شعارهایش الویت دهد و همه امکانات کشور را با نگاهی آینده نگر معطوف دشمن بزرگ خشکسالی کند که از مرزهایش گذشته است و شهرهایش را یکی پس از دیگری با بی رحمی در مینوردد.