بیست مهر ماه روز حافظ روز البرز نامگذاری شد

0
alborz2.jpg.x46676

روتیتر:تقویم ها همیشه روزهایی دارند که جلب توجه می کنند تا راجع موضوعات نامگذاری شده بیشتر بدانیم و بیشتر تحقیق کنیم هر چند میان این روزها به موضوعاتی برمی خوریم که از جایگاه های متفاوتی برخوردارند اما به هر حال برای یاد آوری، نکته هایی دارند نامگذاری بیستم مهرماه به نام روز البرز در تقویم کنار چهارده شهر و استان دیگر بنا به بهانه های معمولا فرهنگی محقق شده است.

به گزارش روتیتر ، روز هایی مثل روز گربه، روز مارمولک،روز رژلب، روز دست چپ ها و یا… اما این میان تاریخ هایی که در تقویم ها مزین به نام شهرها هستند هم دیده می شوند در ایران چهارده مورد از این نامگذاری ها در تقویم ها خودنمایی می کنند که بیستمین روز از مهر ماه که روز حافظ هم هست به بهانه ی تاسیس مدرسه “برزگران” در کرج به نام البرز، نامگذاری و اولین بزرگداشت، برای البرز برگزار می شود.

البرزی ها بی شک بار ها و بارها از خنکای نسیم خیابان دانشکده ی کرج عبور کرده و تن به حس باغ و باغدا ری این خیابان سپرده اند حتی خیلی ها که اهل باغ و باغداری نیستند هم درخت های سر به فلک کشیده ی چنارِ این خیابان، مجذوبشان کرده و همچنان زینت بخشِ شهرکرج و استان البرز و ایران سر افراز بوده است.

“برزگران” مدرسه ای است که سال ها قبل از، تاسیس دانشگاه تهران، تاسیس و راه اندازی شد تا زمینه ی رشد و بلوغ انسان هایی چون کریم ساعی را رقم بزند و کرج و ایران به حضور چنین انسان هایی به خود ببالند.

یکصدمین سال تاسیس دبستان “برزگران”( ۱۲۹۶) روز ملی البرز پاس داشته می شود این مدرسه بعدها به مدرسه فلاحت سپس مدرسه کشاورزی و بعد نیز به دانشکده کشاورزی تغییر کاربری و ماهیت داده و امروز یکی از برجسته ترین قطب های علمی کشاورزی کشور است. نامگذاری بیستم مهرماه به نام روز البرز در تقویم کنار چهارده شهر و استان دیگر بنا به بهانه های معمولا فرهنگی محقق شده است.

مدرسه فلاحت

از این پس هرسال این روز که به همت و کوشش بنیاد البرز شناسی به نام البرز نام گرفته شاهد برگزاری آیینی برای پاسداشت در سطح ملی است از دیگر روزهای ملی موجود در تقویم می توان روز تهران، پانزده مهر ماه و یا روز بوشهر که از روزهای قابل توجه در تقویم است و سالروز تاسیس دبستان “سعادت” که هنوز وجود دارد و جزء پنج مدرسه ی اولِ کشور، همپای دارلفنون، رشدیه و شوکتیه در ایران تاسیس شده و قابل توجه محسوب می شود.از موارد قابل اهمیت در دبستان سعادت می توان دوبار حضور و سخنرانی شاعر عارف و فیلسوف هندی “رابین داناتا گول” ر ایاد آور شد.

در ۲۰ مهر ماه سال۱۲۹۶ درست یک صد سال پیش مدرسه “برزگران” در محل دانشکده کشاورزی کرج درست در روزهایی که تا چشم کار می کرد درخت و گل و گیاه بود، تاسیس شد که البته ابتدا در محل کاروانسرای شاه عباسی کرج و سپس به دانشکده کشاورزی منتقل شد و بعد ها مدرسه فلاحت نام گرفت و حتی مدتی به تهران منتقل شد و پس از مدتی دوباره به کرج یعنی به مبدا اصلی خود یعنی دانشکده کشاورزی بازگشت..

به گفته مهراب رجبی رییس بنیاد البرزشناسی این مرکز امروز به دانشکده کشاورزی تبدیل شده و یا به بیان بهتر پردیس کشاورزی و منابع طبیعی و کشاورزی از مهمترین مراکز تحقیقات کشاورزی و زمین شناسی و گیاه شناسی در ایران و خاورمیانه محسوب و جزو چند مرکز، معتبر در جهان به شمار می آید.

رییس بنیاد البرز شناسی از مدرسه برزگران به عنوان پنجمین مرکز آموزشی نوین در کشور یاد می کند و یا به عبارت بهتر جزء ده مرکز اولیه ی کشور از آن نام می برد که درآن صرفا دروس وتحقیقات کشاورزی انجام می شد بنابراین این مدرسه اولین مدرسه به سبک جدید در حوزه کشاورزی و دامداری در ایران است و به همین دلیل هم بنیانگذار و سنگ بنای دانشکده کشاورزی کرج شد.

وقتی نام دبستان به میان می آید ذهن به سوی دانش آموزان هفت ساله ای می رود که تازه برای خواندن و نوشتن آماده می شوند اما در این مورد یعنی “برزگران” دبستان یک لفظ عام بود

دیدن فضای روحبخش دانشکده کشاورزی و طنازی درختان استوار این مکان، ذهن را می برد به خیابان ولی عصر تهران و حضور ایده ای بکر که از ذهن کریم ساعی دانش آموخته همین دبستان تراوید.

کر یم ساعی سال ۱۲۸۹ در مشهد به دنیا آمدکه تحصیلات دانشگاهی خود را در مدرسۀ عالی دانشکده فلاحت گذراند و با درجه ی مهندسی در سال ۱۳۱۰ فارغ‌التحصیل شد.

استاد کریم ساعی

وی تحصیلکرده دانشکده کشاورزی و اولین مدیر جنگلبانی ایران بود. افرادی که در دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران تحصیل کرده‌اند، مزار پایه‌گذار جنگلداری علمی ایران را در پناه سایه درختان کهنسال دانشکده منابع طبیعی نظاره کرده‌اند و حس لذت از طبیعت را برای امروز به یادگار گذاشتند..

او بود که اولین بار آماری از مساحت جنگل‌های کل کشور را تهیه کرد. کارها و آثار ماندگار او هنوز پس از سال‌های طولانی زنده و پر طراوت هستند. بوستان ساعی نیز همپای درختان تناور خیابان ولیعصر تهران به همت،‌ ابتکار و طراحی او شکل گرفت.

با تاسیس دایره جنگل در ۱۳۱۷ به عنوان اولین نهاد مدیریت جنگل‌ها در کشور مهندس ساعی ریاست آن را برعهده گرفت
بر اثر فعالیت و اقدامات پر تلاش او یک سال بعد این نهاد کوچک به اداره جنگلبانی و بعدها به اداره کل جنگل‌ها ارتقاء پیدا کرد
در همان سال‌ها او و همکارانش قوانین و مقررات جنگل را تدوین کرده و به تصویب مجلس آن زمان رساندند.

و امروز میان این همه ساختمان و دود و رفت و آمد، محدوده‌ای که دانشکده کشاورزی نامیده می شود در شهر کرج قرار دارد کرجی که در گذشته شامل روستاهایی تابع حوزه کن، شهرستان شمیران، ساوجبلاغ و شهریار بوده است و کلاک، سرجو، حصار، وسیه، باغ پیر، بیلقان، حسین‌آباد بیلقان، علی‌آباد پرگیرک، تپه مرادآباد، بیدستان، صحرای ویان، جوادآباد، نهر رستم، دره دروا، حسن‌آباد، حاجی‌آباد، صوفی‌آباد، و هرجرد(ورگرد)، دلمبر، حیدرآباد، میان‌جاده، شنبه‌دژ، نوزمین، سیاه کلان، کسین، کارخانه قند، حسین‌آباد مهرشهر، پیشاهنگی، گلدشت، جو مردآباد، سرحد آباد، آسیا برجی، سرآسیاب، ده کرج، حسین‌آباد راه‌آهن، شهر صنعتی، اطراف امامزاده طاهر و امامزاده حسن، باغ فلاحت و مناطق دیگری که درسال‌های اخیر در محدوده شهر کرج قرار گرفته بوده است

سال ۱۳۸۹ خورشیدی پس از تصویب مجلس شورای اسلامی، شهر کرج به همراه ۵ شهرستان دیگر در قالب استان البرز نام گرف

نماد جانوری استان البرز عقاب طلایی و نماد گیاهی آن درخت هورس یا ارس است.

به هر حال تقویم ها که ثبت روزها را عهده دارند برای ما که هر روز ورق می زنیمشان یاد آور اتفاقاتی هستند که زیر گردو غبار های روزگار، رنگ کهنگی به خود گرفته اند نامگذاری روز ها برای ما بهانه های خوبی هستند تا بیشتر بدانیم و بیشتر تحقیق کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *