خسارتهایی که شهرداری به مردم کرج تحمیل کرد/ آیا سرنوشت میدان جمهوری هم به همینجا ختم میشود؟

انجام یک پروژه عمرانی بدون بررسی دقیق کارشناسی عواقبی به مراتب بدتر از توقف پروژه را خواهد داشت و انجام پروژههای عمرانی پر هزینه که سوء مدیریت منابع مالی در آنها کامل مشهود است در شهرداری کرج مسبوق به سابقه است.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی روتیتر: بعد از اعتراض گروه های مختلف اجتماعی به پروژه تقاطع غیر هم سطح میدان جمهوری و دستور توقف پروژه برای بررسی بیشتر کارشناسی علی کمالی زاده شهردار کرج در اظهار نظری قابل تأمل با بیان اینکه توقف این پروژه برای شهر هزینه دارد، گفت: برای اجرای این پروژه قراردادی با پیمانکار منعقد شده و بخشی از تجهیزات هم خریداری و کار آغاز شده است.
شهردار کرج همچنین توضیح داد: با لغو اجرای این مصوبه پیمانکار می تواند در قالب مطالبه خسارت و لغو قرارداد هزینه هایی طلب کند که پرداخت آن به ضرر شهر و شهرندان است.
اگر چه اصل دقت در مصرف منابع مالی شهرداری و جلوگیری از اتلاف آن امری بسیار پسندیده است اما نوع مدیریت شهرداری کرج در سالهای گذشته نشانگر این است که در بسیاری از پروژه ها از جمله پروژه های مربوط به تقاطعات غیر همسطح به دلیل کار غیرکارشناسی منابع بسیاری هدر رفته و حق مردم تضییع شده است که به برخ از آن ها اشاره میکنیم.
پروژه تقاطع غیرهمسطح خوارزمی
عملیات اجرایی این تقاطع علیرغم اینکه در مطالعات مهندسی ارزش، فاقد ضرورت شناخته شد، در سال ۹۵ با رقم قراداد حدود ۱۷۰ میلیارد ریالی آغاز و پس از تجهیزکارگاه، خاکبرداری و اجرای بخشی از پروژه و تحمیل خسارت به شهر با بیش از ۱۰ میلیارد ریال به قیمت کارشناسی سال ۱۳۹۵خاتمه قرارداد اعلام گردید و در ادامه در سال ۹۸ شهرداری کرج مناقصهای جهت برگرداندن تقاطع فوق به شرایط اولیه برگزار کرد!
اینکه مدیریت شهری مطالعات اولیه لازم برای انجام یک پروژه پرهزینه را انجام نداده باشد و بعد از عقد قرارداد با پیمانکار متوجه ایرادات فنی شود کارشناسان شهرسازی را نسبت به طی شدن دقیق فرایند تصویب و اجرای سایر پروژه های عمرانی دچار تردید میکند.

عکس | آگهی مناقصه بازگرداندن تقاطع غیر هم سطح خوارزمی به حالت اولیه
پروژه بزرگراه شمالی کرج
قرارداد این پروژه در سال ۹۵ به مبلغ حدود ۵ هزار میلیارد ریال برای مدت ۴ سال منعقد شد و تاریخ اتمام پروژه ۲۴ /۱/۹۹ تعیین شده بود. شورای شهر فعلی تاکید داشت که پروژه زودتر به بهرهبرداری برسد و بر همین اساس شهرداری کرج برای تسریع در بهرهبرداری از پل رودخانه کرج در این پروژه پیش از تاریخ فوق الذکر قالبهای اجرایی پل را با صرف هزینههایی گزاف از خارج از کشور وارد کرد. اما به دلیل تغییر زمان تحویل پروژه پیمانکار مطالبه به میزان ۸۰ میلیارد ریال با هزینه دلار ۴۲۰۰ تومانی کلیم (claim )کرد و هزینه بیشتری از شهرداری گرفت.خرید این تجهیزات باعث تسریع در بهرهبرداری از پروژه نشد و تنها باعث تحمیل هزینههای اضافی به شهر شد.

از سوی دیگر در طرح اولیه این پروژه که در زمان معاونت فنی عمرانی علی کمالی زاده تهیه شد مسیر عبور پروژه و احداث این پل با دهانه میانی ۱۵۰ متری از فراز آبگیر طراحی شده بود اما به دلیل نداشتن مطالعات اولیه در خصوص املاک، مشکلاتی که در مسیر تملک زمینهای پایین پروژه به وجود آمد و شهرداری کرج مجبور شد برای اصلاح وضعیت پروژه، دهانه مذکور را به بیش از ۱۷۰ متر افزایش دهد و یک هزینه ۲۰۰ میلیارد ریالی به قیمت کارشناسی سال ۹۶ به شهرداری و بیت المال هزینه تحمیل کند!

ورود به فاز اجرایی پروژه بدون انجام مطالعات کافی و بررسی همه جوانب در موارد متعددی شبیه به این پروژه توسط همین تیم فنی در شهرداری مشکلات عدیده ای را ایجاد کرده است. پروژه بزرگراه شمالی از سال ۹۴ شروع شده است و بنا بود در سال ۹۹ به اتمام برسد اما کل پروژه به دلیل مشکلات تملک اراضی حدود ۵۰ درصد پیشرفت داشته است.
ساختمان لیدوما؛ اوج بی تدبیری شهرداری کرج!
در یک بررسی دیگر در مسیر پروژه در تقاطع خیابان نیک نژادی و بزرگراه شمالی به دلیل عدم هماهنگی در بین پروژه های عمرانی، شهرداری اقدام به صدور پروانه ساختمانی بنام «لیدوما» برای یکی از شهروندان کرده است و همین ساختمان امروز در مسیر بزرگراه شمالی قرار گرفته است و در ادامه برای جبران خطای پیش آمده شهرداری مجبور شده یک واحد آپارتمان نوساز ۵ طبقه را با هزینه ای چند ده میلیارد تومانی تملک کند.

عکس | نقشه هوایی محل قرارگیری ساختمان «لیدونا» در مسیر بزرگراه شمالی
در پروژه های مربوط به تقاطعات غیر همسطح به دلیل کار غیرکارشناسی منابع بسیاری هدر رفته و حق مردم تضییع شده است.
آیا طرح تفصیلی شهرداری کرج به عنوان سند بالادستی به اندازه ای گویا نبود که شهرداری بداند نباید به یک واحد مسکونی در مسیر پروژه بزرگی پروانه ساخت بدهد؟ آیا دقت طرح تفصیلی همین میزان است که امروز در مورد پروژه جمهوری هم مکرر به آن استناد میشود؟ قطعا هزینه اجتماعی تخریب یک ساختمان نوساز در منطقه عظیمیه به خاطر یک اشتباه در صدور مجور بر عهده شهرداری و شوراست.

عکس | قرار گرفتن ساختمان «لیدوما» در مسیر پل های بزرگراه شمالی!
پل شهید حیدرخانی
در یک نمونه دیگر در فرایند احداث پل شهید حیدرخانی به دلیل اینکه پل از روی زمین های آبفا عبور کرده است شهرداری موظف شده به دلیل بی ارزش شدن زمین های آبفا چندین برابر قیمت پل را به آبفا غرامت پرداخت کند!
عملکرد علی کمالی زاده که سالها به عنوان معاون فنی عمرانی شهردار کرج مستقیما در اجرای پروژههای تقاطع هم سطح دخالت داشته است همواره مورد انتقاد بوده است. پروژه تقاطع دانش آموز به صورت ناقص افتتاح شد و دوباره پروژه دیگری به صورت دوربرگردان غیرهمسطح برای تکمیل آن اجرا گردید. پروژه مهرویلا به صورت ناقص بدون دسترسیهای محلی افتتاح شد و سپس پروژه دیگری جهت تکمیل آن اجرا و هزینه دیگری به شهروندان تحمیل شد. پروژه میدان جانبازان به صورت ناقص افتتاح گردید و دوباره پروژه دیگری به عنوان رمپ تندرو به کندرو بلوار شورا با بیش از ۱۰ میلیارد ریال با قیمت کارشناسی سال۹۴ تعریف و اجرا شد.

به موضوعات فوق میتوان پرداختهای مختلفی که در قالب تسریع در اجرای پروژه، تاخیرات مختلف ایجاد شده در پروژه و انحراف ترافیک در پروژه های مختلفی چون تقاطع غیرهمسطح حصارک، تقاطع غیر همسطح آجرلو (میدان سپاه)، تونل مهرویلا، تقاطعات حافط و حامی (حدفاصل میدان حافظ و میدان کرج) و تقاطع میانجاده هم اشاره کرد.
آیا طرح تفصیلی شهرداری کرج به عنوان سند بالادستی به اندازه ای گویا نبود که شهرداری بداند نباید به یک واحد مسکونی در مسیر پروژه بزرگی پروانه ساخت بدهد؟
این پرداخت ها یا موجب تسریع در بهره برداری نشدهاند یا مانند مباحث انحراف ترافیک و تاخیرات زمانی عملیات اجرایی ناشی از قصور پیمانکار بوده است هرکدام بیش از ۵ تا ۱۰ میلیارد ریال به ارزش سالهای ۹۴ تا ۹۶ به شهرداری هزینه های مازاد تحمیل کرده است که اسناد جزئیات آن نزد خبرنگار فارس موجود است اما به دلیل جلوگیری از اطاله مطلب از ذکر جزئیات آن صرف نظر میشود.
موارد ذکر شده نشان میدهد شهرداری کرج در موارد متعدد مدیریت ارزش را در پروژه های عمرانی لحاظ نکرده است. انجام یک پروژه بدون بررسی دقیق کارشناسی عواقبی به مراتب بدتر از توقف پروژه را خواهد داشت و انجام پروژههای عمرانی پر هزینه که سوء مدیریت منابع مالی در آنها کامل مشهود است در شهرداری کرج مسبوق به سابقه است و اصرار بر اجرای پروژه میدان جمهوری به بهانه متضرر شدن شهر و پرداخت خسارت بهانه ای بیش نیست.
نکته جالب توجهی که وجود دارد این است که بخش قابل توجهی از این پروژه ها بدست علی کمالی زاده شهردار فعلی و معاون فنی عمرانی سابق شهرداری کرج صورت گرفته است.