جهاد دانشگاهی آمادگی لازم برای قبول مسؤولیتهای بزرگ در کشور را دارد

روتیتر:رئیس جهاد دانشگاهی با اشاره به توانمندیهای این نهاد گفت: ما آمادگی لازم برای قبول مسؤولیتهای بزرگ در کشور را داریم.
به گزارش پایگاه خبری وتحلیلی روتیتر ، دکتر حمیدرضا طیبی، رئیس جهاد دانشگاهی در گردهمایی رؤسای جهاد دانشگاهی که در استان مرکزی برگزار شد، اساس تشکیل جهاد دانشگاهی را فرهنگسازی عنوان و اظهار کرد: جهاد مأموریت خود را در عرصههای مختلف به خوبی به انجام رسانده است.
وی افزود: این نهاد در توسعه فرهنگی، علمی و فناورانه، آموزشی و تسهیل در امر کارآفرینی به عنوان زیرساختهای اساسی کشور پیشرفتهای قابل قبولی به دست آورده است. ایجاد سازمانها و انجام فعالیتهای قرآنی، راهاندازی خبرگزاریها، انجام فعالیتهای مربوط به سلولهای بنیادی و تولید داروهای نوترکیب همه نشان از ظرفیتها و توانمندیهای جهاد دانشگاهی دارد.
وی لازمه پیشرفت را خودباوری، اراده و برخورداری از برنامه دانست و افزود: پیشرفت، حاصل برنامهریزی جامع و درازمدت، هماهنگی و درست عمل کردن است و در مسیر پیشرفت باید تمام تمرکز ما بر اقدامات علمی فناورانه و فرهنگی باشد.
رئیس جهاد دانشگاهی با تأکید بر اینکه هر گردش سیاسی که در کشور صورت میگیرد برنامهها را دچار تزلزل و تغییر میکند، تصریح کرد: باید در تدوین برنامهها وفاق سیاسی وجود داشته باشد تا بتوان برنامههای جامع و بلندمدت را انجام داد که این امر مستلزم فرهنگسازی در این عرصه است.
طیبی با اشاره به اینکه جهاد دانشگاهی باید نقشهای بزرگی را در کشور عهدهدار باشد، چراکه پتانسبل بالایی در اختیار دارد، تصریح کرد: باید به گونه ای برنامهریزی کنیم که همه واحدهای این نهاد در سراسر کشور برمبنای نیاز ملی و مزیتهای استانی کار شاخصی در دست داشته باشند و این کاری است که بر اساس برنامه پنجم توسعه نیز در حال انجام است.
وی با اشاره به اینکه تنها ۲۰ درصد از منابع مالی این نهاد از طریق دولت تامین میشود و مابقی منابع به واسطه تجاریسازی فعالیتها و انجام پروژههای تحقیقاتی حاصل میشود، اضافه کرد: جهاد دانشگاهی برای قبول مسؤولیتهای بزرگ در کشور اعلام آمادگی میکند.
رئیس جهاد دانشگاهی به تشکیل شورای راهبری و تببین اهداف نقشه جامع علمی کشور و دیدار با مقام معظم رهبری اشاره کرد و با تاکید بر اینکه ایشان تعیین نقش جهاد در نقشه جامع علمی کشور را خواستار شدند، اظهار کرد: پیگیریهای بسیاری در این راستا صورت گرفت و نقشآفرینی جهاد دانشگاهی در این نقشه پذیرفته شد.
وی عنوان کرد: در حال حاضر صنایع بسیاری وارد کشور شده است، اما در کنار آن تکنولوژی و دانش صنایع و فناوری مربوط به آنها وارد نشده است و همچنان دانش را خریداری میکنیم ، در صورتی که میتوان در این عرصه در کنار ورود صنایع، انتقال دانش و تکنولوژی را به جهاد دانشگاهی محول کرد. این مسؤولیت را میتوان حتی در پروژه پارس جنوبی، حمل و نقل ریلی و تولید فولاد به جهاد دانشگاهی سپرد.
طیبی با تأکید بر اینکه جهاد دانشگاهی این پتانسیل را دارد که به عنوان یک نهاد علمی چند مسؤولیت بزرگ را در اختیار داشته باشد و به انجام برساند، عنوان کرد: چرا باید تولید چای در کشور به یک معضل تبدیل شود و سالها درگیر آن باشیم، در صورتی که با پیشرفتهایی که در زمینه بیوتکنولوژی و صنایع شیمیایی داشتهایم، میتوان ارتقای کیفیت چای را محقق و حتی در زمینه تولید و فرآوری محصولات دیگر نیز بدون وجود مشکلی قدرتمندانه عمل کرد.
وی با اشاره به اینکه جهاد دانشگاهی آمادگی لازم برای قبول مسؤولیت در صنعت نفت، داروسازی و پتروشیمی و حتی حوزه فرهنگی را دارد، افزود: در کنار این واگذاری مسؤولیتها جهاد باید موظف به استفاده از تمامی ظرفیتهای کشور باشد.
وی اضافه کرد: پیشنهادی به دولت داده شده است که بر اساس آن با توجه به فناوریهای تولید شده و همچنین فناوریهایی که توان تولید آنها را در اختیار داریم، میتوانیم پنج مجتمع بزرگ به منظور انجام مجموعهای از اقدامات راهاندازی کنیم. این پتانسیل وجود دارد که در زمینه الکترومکانیک و الکترونیک قدرت فعال باشیم.
وی با بیان اینکه مظهر الکترومکانیک و الکترونیک قدرت حمل و نقل ریلی است، افزود: واگن پارس که میتوانست قدرتی در تولید واگن و افتخار کشور باشد، امروز وضعیت نامناسبی دارد. در این شرایط جهاد دانشگاهی این آمادگی را دارد که طراحی واگن و سیستم محرکه و یا رانشی مورد نیاز این شرکت را با حمایت دولت به انجام برساند.
طیبی با تأکید بر اینکه جهاد دانشگاهی توان در اختیار داشتن شرکت واگن پارس را دارد، گفت: حاضریم مجتمع بزرگی در جهت رفع نیازهای ملی و منطقهای احداث کنیم و حتی در زمینه شیمی، گیاهان دارویی نوترکیب، کشاورزی، آب، آبیاری مدرن و آب شیرینکن آمادگی لازم را برای انجام و قبول مسؤولیت داریم.
وی به نبود استراتژی توسعه صنعتی در کشور اشاره کرد و گفت: امروز باید این استراتژی تدوین شود و جهاد دانشگاهی این آمادگی را دارد که الزامات این استراتژی را تدوین کرده و آن را به اجرا برساند.
رئیس جهاد دانشگاهی با بیان اینکه توسعه علمی و فناورانه که در ادامه باید به ثروت تبدیل شود، نیازمند نظام ملی نوآوری فعال است، گفت: حلقههای این نظام در کشور وجود دارد اما چون کارهای مثبتی در این رابطه انجام نگرفته است تاکنون به جایی نرسیدهایم در صورتی که این نظام باید سیاستگذاریهای عالی را به انجام برساند.
وی افزود: دولت به عنوان برنامهریز اجرایی و مجلس به عنوان حامی قانونی و بنگاههای اقتصادی به عنوان حامی مالی در کشور وجود دارند، اما باید علتیابی شود که چرا با وجود این پشتوانهها تولید فناورانه منجر به تولید ثروت نمیشود و یا سندهای خوبی تدوین میشود، اما در عمل کاری صورت نمیگیرد.
وی نبود ارتباط تعریف شده بین نهادها را یکی از این علل دانست و گفت: جهاد دانشگاهی توان انجام این علتیابی را داراست. با ظرفیتهای در اختیار این نهاد میتوان مشکلات توسعه علم و فناوری را بررسی و علل عدم تولید ثروت را مشخص کرد. وظیفه ما به عنوان جهاد دانشگاهی اعلام این آمادگی است و باید در کنار آن ارادهای نیز برای رفع این مشکلات وجود داشته باشد.
طیبی اضافه کرد: جهاد دانشگاهی ظرفیت تقبل مسؤولیتهای فرهنگی، علمی و فناورانه را داراست و در کنار آن میتواند مسؤولیت کمک به قانونگذاری را نیز داشته باشد.
وی با تأکید بر اینکه مجموعه جهاد دانشگاهی با تمام انرژی پذیرای مسؤولیتهاست، تصریح کرد: رویکرد جهاد به مسؤولیتها نگاهی کاملاً کاربردی، طرح مساله و حل مشکلات امروز جامعه و نگاه به علم و فناوری است و در استان مرکزی نیز حاضریم که مسؤولیتهای مشخصی را همچون برعهده گرفتن مسؤولیت واگن پارس قبول کنیم.
رئیس جهاد دانشگاهی خاطرنشان کرد: کشور در حال حاضر نیازمند چهار تا پنج هزار واگن مترو است و چند هزار واگن بین جادهای و لوکوموتیو نیاز دارد و جهاد دانشگاهی توان لازم برای طراحی بدنه و اجرای سیستم رانشی را داراست.