طلای سبز نایاب شد/ پسته لبخند کارگران را خشکاند

روتیتر:افت ۹۰ درصدی تولید پسته در کرمان موجب افزایش بیکاری به خصوص در فصل برداشت محصول شده بطوریکه به وضوح بسیاری از کارگران فصلی دست شان خالی مانده است.
به گزارش روتیتر : طبق اعلام انجمن پسته استان کرمان حدود یک میلیون نفر کرمانی به صورت مستقیم و غیر مستقیم در صنعت پسته مشغول به کار هستند از این تعداد بسیاری از کارگرانی که هر سال در آغاز فصل پاییز اقدام به برداشت و فرآوری پسته می کردند در سال جاری بیکار شده اند.
پسته جزو پنج فرصت اصلی اشتغال در استان کرمان محسوب می شود در حالیکه سال گذشته حدود ۱۲۰ تن پسته در باغهای کرمان برداشت شده بود به دلیل خشکسالی فقط در سال گذشته ۱۵ هزار فرصت شغلی از دست رفت اما هنوز آماری از میزان شغلی که در پس افت تولید ۹۰ درصدی محصول در سال جاری ایجاد شده اعلام نشده است.
اما آنچه به صورت محسوس در کرمان قابل رویت است بیکاری اکثر کارگران فصلی، عدم حضور کارگران استانهای مجاور در استان و کاهش مهاجرت نیروی کار اتباع افغان در استان کرمان در فصل برداشت پسته است.
گفته می شود خسارتهای ابتدایی کاهش شدید تولید پسته در کرمان سه هزار میلیارد تومان برآورد می شود، اما این رقم تنها میزان سودی است که پسته کاران از افت شدید تولید نصیبشان می شده است و حالا که فقط ۲۰ هزار تن پسته در استان تولید می شود اکثر فرصتهای پایین دستی اشتغال نیز از دست رفته است.
بسیاری از کارگران فصلی در کرمان بیکار شده اند
بنا به اعلام پژوهشکده پسته استان کرمان آنچه که در سال جاری بر پسته کرمان گذشته است در نیم قرن اخیر بی سابقه بوده و عملا باغ های پسته کرمان، رفسنجان، زرند، انار و سیرجان که مهمترین محصول صادراتی غیر نفتی کشور را تولید می کردند بی محصول مانده اند.
رییس پژوهشکده پسته در این خصوص به خبرنگار مهر می گوید: پسته در واقع یکی از مهمترین بخشهای اشتغال زا در استان کرمان محسوب می شود و علاوه بر نیروی کار استان موجب اشتغال بخش عمده ای از نیروهای کار استانهای دیگر هم می شود.
۲۰ درصد از پسته موجود در کرمان به محصول تبدیل شده است
علی اسماعیل پور ادامه داد: امسال متاسفانه برداشت پسته مانند سالهای گذشته نیست چون عملا فقط ۱۰ تا ۲۰ درصد پسته استان کرمان به محصول تبدیل شده است و مهمترین دلیل افت شدید محصول هم تغییرات دمایی روزهای انتهایی سال گذشته و ابتدای سال جاری بوده است.
وی همچنین به خشکسالی هم اشاره کرد و بیان کرد: عدم بارش باران عملا امکان آبیاری درختان پسته را هم از بین برده است و موجب شده اکثر کشاورزان دچار خسارتهای بی سابقه در بحث تولید محصول پسته شوند.
وی ادامه داد: باید کشاورزی به خصوص در زمینه محصولات استراتژیکی مانند پسته به سمت کشاورزی علمی پیش برود و ریسک تولید محصول به کمترین میزان کاهش یابد که یکی از روشهای استفاده از گونه های مقاوم در مقابل تغییرات دمایی شده است.
وی به تغییرات اقلیمی کرمان اشاره کرد و بیان داشت: بسیاری از محصولات استان از این تغییرات صدمه دیده اند باید چاره اندیشی جدی در این خصوص انجام شود.
هر سال حدود ۷۰۰ نفر در باغهای پسته ام کار می کردند اما در سال جاری فقط در بخش ترمینال ضبط پسته مجبور شدم ۸۰ درصد نیروی کار را تعدیل کنم چون عملا پسته ای برای پوست کنی و خشک کردن وجود ندارد
محمد اسلامی یکی از تولید کنندگان پسته است که به خبرنگار مهر می گوید: در سال جاری قیمت پسته «تر» به ۷۰ هزار تومان رسیده چون عملا پسته ای برای عرضه به بازار وجود ندارد و ما هم ترجیح می دهیم به گونه ای بازارهای خارجی را حفظ کنیم که بهترین راه تامین بازار به وسیله محصول سال گذشته است.
اسلامی بیان کرد: هر سال حدود ۷۰۰ نفر در باغهای پسته ام کار می کردند اما در سال جاری فقط در بخش ترمینال ضبط پسته مجبور شدم ۸۰ درصد نیروی کار را تعدیل کنم چون عملا پسته ای برای پوست کنی و خشک کردن وجود ندارد.
وی گفت: باغهای من در شهرستان زرند قرار دارد در ابتدای سال جاری پیش بینی می شد ۱۵ هزار تن پسته از مجموع باغهای پسته موجود در این شهرستان برداشت شود که در حال حاضر در بهترین حالت حداکثر ۳۰۰ تن پسته خواهیم داشت در واقع به همین علت اکثر نیروی کار را از دست داده ایم.
اسلامی گفت: وضعیت در شهرستان سیرجان کمی بهتر است اما در سایر شهرستانها خسارت ها بسیار بالاست و به دلیل رشد نکردن سرشاخه درختان سال آینده هم افت شدید محصول را شاهد خواهیم بود.
هزاران کارگر زمینه کار را از دست داده اند
وی گفت: کل درآمد یک سال یک کشاورز در ماههای مهر و شهریور رقم می خورد و باید از این درآمد سم، کود، آب و هزینه نیروی کار و نگهداری و صادرات محصول را تامین کند.
این کشاورز افزود: بسیاری از کشاورزان وام متعدد برای سال جاری دریافت کرده اند که سر رسید این اقساط به زودی می رسد و پولی برای پرداخت وجود ندارد.
یکی دیگر از کشاورزان بیان کرد: اینکه بگویم هزاران کارگر روزمرد که امیدشان به باغهای پسته استان کرمان بود حالا فاقد درآمد مانده اند اغراق نکرده ام، روزانه شاهد مراجعه تعداد بالایی از این افراد هستیم که گاهی چندین دهه برای ما کار می کردند اما شرمنده آنها شده ایم.
حسن امیر فضلی ادامه داد: متاسفانه نمی توانیم این افراد را به کار بگیریم و حجم بیکاری در زمینه کشاورزی در کرمان به خصوص شهر رفسنجان افزایش یافته است و بسیاری از این افراد کار جایگزینی هم ندارند چون رفسنجان فاقد زیر ساخت های صنعتی است.
باغداران پولی در بساط ندارند
وی بیان کرد: مشکلی که هم اکنون باغ داران با آن مواجه هستند تامین هزینه نگهداری باغ های پسته و پرداخت اقساط وام ها است ضمن اینکه در سال جاری هزینه سم و کود هم به شدت افزایش یافته و کشاورز پولی برای خرید نهاده ها که می تواند در تولید سال آینده تاثیر گذار باشد هم ندارند.
وی گفت: هر سال برآمدگی بر روی شاخه های درختان ایجاد می شود که این بارآمدگی ها در سال بعد تبدیل به شاخه های باور می شوند اما در سال جاری این اتفاق هم روی نداده است یعنی سال آینده هم محصول نداریم.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع و معادن کرمان نیز در گفتگو با مهر می گوید: افت تولید پسته در کرمان یک چالش جدی اقتصادی در استان کرمان محسوب می شود که بر روی زندگی مردم به خصوص نیروی کار در این بخش تاثیر منفی گذاشته است.
ارزش کلی باغهای استان کرمان نزدیک به ۶۰ هزار میلیارد تومان است که باید این ثروت بزرگ را برای استان حفظ کنیم
سید مهدی طبیب زاده افزود: ارزش کلی باغهای استان کرمان نزدیک به ۶۰ هزار میلیارد تومان است که باید این ثروت بزرگ را برای استان حفظ کنیم که پس از آسیبی که به محصول وارد شده است به همه افرادی که در این چرخه هستند صدمه وارد شده است.
وی بیان کرد: برای حمایت از کشاورزان و نگهداری از باغهای پسته باید تسهیلاتی در اختیار کشاورز قرار گیرد چون در صورت تخریب باغها اقتصاد استان کرمان دچار صدمه جدی می شود.
طیب زاده افزود: میزان تولید پسته در کرمان از یک میلیارد دلار سالانه در سال جاری حداکثر به ۱۰۰ میلیون دلار رسیده است.
بازارهای جهانی ایران در خطر قرار دارد
محسن جلال پور، یکی از تجار بزرگ پسته ایران در یادداشتی در این خصوص می گوید: در سالهای اخیر بهطور متوسط سالانه ۱۲۰ هزار تن پسته در استان کرمان تولید شده اما بهنظر میرسد تولید امسال چیزی درحدود ۲۰ تا ۳۰ هزار تن باشد. هرسال بهطور متوسط بین ۱۵۰ تا ۲۲۰ هزار تن پسته در کل کشور تولید میشود اما همین وضعیت در دیگر مناطق کشور هم وجود دارد. براساس برآوردها احتمالاً امسال حدود ۵۰ هزار تن پسته در کل کشور تولید میشود که این میزان تولید بدون شک گرفتاری زیادی برای باغداران و صادرکنندگان ایجاد خواهد کرد.
معمولاً بهطور متوسط هر سال حدود ۱۲۰ هزار تن پسته به خارج از کشور صادر میشود که بهنظر میرسد امسال این میزان صادرات به کمتر از ۵۰ هزار تن تقلیل پیدا کند، به این ترتیب قابل پیشبینی است که در ماههای آینده بخش مهمی از بازارهای خود را به رقیب همیشگی یعنی آمریکا واگذار میکنیم.
با یک حساب سرانگشتی میتوان گفت امسال پستهکاران و تجار این محصول تنها در کرمان سههزار میلیارد تومان خسارت خواهند دید، چنین زیانی، کمتر از وقوع یک زلزله شدید یا سیلی ویرانگر نیست و چنانچه تمهیدات درستی اندیشیده نشود، در آینده نزدیک تبعات اجتماعی و اقتصادی زیادی بهخصوص برای باغداران و اقشار آسیبپذیر مرتبط بهدنبال خواهد داشت.