آتشسوزی «هورالعظیم» تنش جدید جنگلهای زاگرس

روتیتر:چند هفته بود که آتشسوزی، بخشهای بزرگی از تالاب هورالعظیم را در برگرفته بود و باد، آلودگی آن را به سمت شهرهای جنوبی کشور میآورد، البته هنوز هم دود ناشی از خاموش شدن آتش به سمت خوزستان روانه است و این تنش جدیدی بر بدنه زخم خورده جنگلهای غرب کشور است.
به گزارش روتیتر: جریانات باد روی فلات ایران بهگونهای است که معمولاً از شمال غرب، غرب و جنوب غربی میوزد، به همین جهت میبینیم ریزگردهایی که منشأ آنها نیزدر کشور عراق است مانند این آتشسوزی به سمت استانهای غربی وجنوبی کشور ما و بویژه جنگلهای زاگرسی مستقر در این مناطق روانه میشود.
نه تنها وجود آلودگیهای اینچنینی بر زندگی و سلامت مردم این مناطق اثر میگذارد بلکه محیط زیست آن را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. پاسخ درختان زاگرس به آلودگی زیست محیطی، ضعیف شدن آنها و هموار شدن زمینه پذیرش آفتهایی چون حشره چوبخوار و قارچ زغال سیاه است که درختان جنگلی ما را به سمت مرگ میبرد و این اتفاقی است که در چند سال گذشته در جنگلهای بلوط غرب با آن روبه رو شدهایم.
جنگلهای غرب کشور با ۵ میلیون هکتار وسعت، بخشهایی از کوههای زاگرس را تشکیل میدهد که گستردگی آن از آذربایجان غربی، تا کردستان، لرستان، کهگیلویه و بویراحمد، کرمانشاه، ایلام، چهارمحال وبختیاری و بخشهایی از فارس را در برمیگیرد. زمانی که جمعیت کشور ما ۲۰ میلیون نفر بود ما در جنگلها دامداری میکردیم، زغال تهیه میکردیم، از گیاهان محلیاش بهره میبردیم و الان هم که جمعیت ما چهار برابر شده همین کارها را ادامه میدهیم، خب طبیعی است که جنگل دچار تنش میشود. البته این افزایش جمعیت در کشورهای دیگر هم اتفاق افتاده ولی آنها به طور کلی رفتارشان با طبیعت را تغییر داده و میبینیم دیگر دامداری سنتی در جنگل ندارند.
ما از یک سو جادهسازی و شهرسازی کردهایم که در ذات خودش آلودگی دارد و از سوی دیگر سالها جنگ تحمیلی را داشتهایم که آلودگیهایش به سمت جنگلهای زاگرس رفته و در سالهای پس از جنگ نیز ورود ریزگردها را تجربه کردهایم.
در انتها باید یادآوری کرد که هر سامانه طبیعی از جمله جنگل درجهای از تحمل را دارد که اگر ما انسانها به گونهای رفتاری کنیم که در جهت نابسامانی آنها باشد از یک حدی که تجاوز کرد آن وقت عکسالعمل طبیعی نشان میدهد، لذا لازم است در شرایط فعلی تا جایی که میتوانیم فشارها را از روی جنگل برداریم تا طبیعت به آرامش برسد. این کاهش فشار میتواند از خروج دام از جنگل تا جادهسازی نکردن در آن، جلوگیری از تصرف اراضی جنگلی، تخریب جنگل تا کمک به کنترل ریزگردها و در حال حاضر مساعدت برای کنترل آلودگی هورالعظیم باشد.