داماش، سرزمین زیباییهای کمیاب

روتیتر:” اگر عمیقتر در طبیعت بنگری همه چیز را بهتر خواهی دید” این جملهای است که آلبرت انیشتن فیزیکدان معروف در مورد سفر به طبیعت بیان کرده است.
به گزارش روتیتر: بنابر اعلام آژانس هواپیمایی ثناسیر، سفر به طبیعت بکرو رویایی یکی از اتفاقهای خوبی است که از سوی مردم کشور استقبال قرار گرفته است. داماش گیلان، زادگاه علیرضا جهانبخش هافبک تیم ملی و سوسن چلچراغ، بخشی از طبیعت بکر و رویایی این منطقه است؛ آژانس هواپیمایی ثناسیر برگزار کننده تورهای طبیعت گردی، به معرفی این سرزمین زیباییهای کمیاب پرداخته است که در ادامه میخوانیم.
این سرزمین جایی است که هر چه به سمت زیباییهایش میروی به آسمان نزدیک میشوی و مه وابرش به استقبال شما میآیند. پس از گذر از آن شیب تند جاده ۱۰ کیلومتری و خاکی، داماش به سمت شمال و در مسیر مراتع و گونههای بنفش ادامه دارد. با افزایش ارتفاع، هوا از گرمی به خنکی و در بالاترین نقطه از ارتفاع به سردی میگراید. زمانی که به بالاترین نقطه از کوه رسیدی همانجا که مه و ابر و چمنزارهای سبز با گلهای رنگین وجود دارد، باید به سوی پائین یعنی دره سرازیر شد و داماش نخستین روستای سرسبز این منطقه کوهستانی است البته دامنههای جنگلی را فقط در جنوب غربی داماش میتوان مشاهده کرد. داماش بر بلندی زمین ایستاده و نزدیک به آسمان تکیه داده و بر کوه زیبای کنگاه آرمیده است و چشم به دامنههای رنگین بیشمار دوخته است.
اینجا در واقع سرزمین گل سفید که اهالی به آن لیلیوم میگویند، است. در آن فضای سرسبز داماش مغازههای قصابی کوچکی به شکل دکه وجود دارد که گوشتهای تازه گوسفندی در آن مغازهها یافت میشود و میتوان از آنها خریداری کرد و در کنار خانواده، در آن بهشت کباب کرد و لذت برد. داماش چشمه زیبایی دارد که از آن آبی سالم، گوارا و سبک سرازیر میشود و به آب معدنی داماش معروف است. اقامت در کلبههای چوبی رویایی از دیگر زیباییهای به یاد ماندنی داماش است.
سوسن چلچراغ، عروس زیبای داماش
یکی از جاذبههای روستای داماش به رویش گل سوسن چلچراغ (نام علمی: Lilium ledebourii) در این منطقه است. این گل برای نخسین بار توسط محققی بهنام لدربوری کشف شد و در سال ۱۳۵۴ توسط اداره کل محیط زیست استان گیلان به عنوان یک اثر ملی معرفی شد. سوسن چلچراغ که گونههای تیره سوسن است، تنها ۱۰ تا ۱۵ سانتیمتر ارتفاع دارد. گل سوسن چلچراغ بسیار کمیاب است و تنها در دو منطقه در دنیا میروید. یکی در اطراف روستای داماش و دیگری در لنکران جمهوری آذربایجان.
با فرارسیدن خرداد ساقه سوسن چلچراغ آماده گلدهی میشود و با نزدیک شدن به اواسط ماه بالاخره خود را مینمایاند. این گلها عمر زیادی ندارند و فقط تا اواسط تیر میتوانند دوام بیاورند.
البته سفر به داماش تنها به سوسن چلچراغ خلاصه نمیشود، روستاهای اطراف داماش نیز از طبیعت و رسوم بسیار زیبایی برخوردار است که در این میان میتوان به روستای نوده فاراب که از در دهستان کلیشم و در فاصله کمی از داماش قرار دارد، اشاره کرد که جشنهای انارچینی بسیار مرسومی در آن برگزار میشود؛ علاوه بر این روستا، روستای رحمتآباد که در نزدیک روستای داماش است نیز محل کشف بزرگترین جام یعنی جام مارلیک، که جامی از زر ناب و به ارتفاع ۱۸ سانتیمتر بوده، است. این جام در حال حاضر در موزه رشت نگهداری میشود.
از دیگر مناطقی که میتوان که در سفر به داماش بازدید کرد دریاچهای زیبا و بکر، پنهان شده در پس جادههای جنگلی و سنگلاخی با نام “ ویستان “ که گرچه در نزدیکی شهر رودبار است که در سفر به داماش میتوان از این منطقه کمتر دیده شده بازدید کرد، این دریاچه شهر کوهپایهای بره سر در بخش خورگام و در ۵۵ کیلومتری شهرستان رودبار واقع است. این زیبایی حاصل خشم زمین و زلزلهای است که در گذشته رخ داده است. آب دریاچه نیز از چشمههای زیرزمینی و آبهای جاری در کوهستانهای اطراف تامین میشود، وسعت آن ۴ هکتار است و عمق آن به صد متر نیز میرسد.
علاوه بر بازدید از روستاهای اطراف، جنگلپیمایی هم از جمله لذتهایی است که نباید در سفر به این بلند سرسبز از دست داد. اگر با آژانسهای گردشگری همراه شوید، اطلاعات بسیار زیادی درباره پوشش گیاهی و حیوانی منطقه به شما میدهند و خیلی راحت ردپای پلنگ و گونههای دیگر حیوان را به شما نشان میدهند. اگر هم اهل خوابیدن تا نیمههای ظهر نباشید و صبح قبل از طلوع آفتاب به جنگل بزنید از نزدیک گونههای حیوانی منطقه را خواهید دید، بازدید از سرو کهنسال هرزویل را فراموش نکنید. قدمت این سرو ۱۰۰۰ سال تخمین زده شده، زیرا ناصرخسرو ۹۰۰ سال پیش، از این سرو در سفرنامه خود نام برده است. در انتها پیشنهاد میشود در این سفر کفش مناسب پیادهروی، کلاه و عینک آفتابی، لباس گرم، بادگیر، بارانی، ظرف آب، کیسه خواب یا وسایل خواب، چراغ قوه و ظروف شخصی به همراه داشته باشید.
بهترین فصل برای بازدید از داماش
داماش در تمامی فصول سال زیبایی خاص خود را دارد، اما اواخر بهار و تابستان از سرمای ارتفاعات و سر کردن شبی سرد بیشتر مصون خواهید بود. اگر به قصد تماشای سوسن چلچراغ عزم سفر میکنید، از اواسط خرداد تا نیمههای تیر سفرتان را برنامهریزی کنید.
مسیر دسترسی به داماش
مسیر دسترسی به داماش، از طریق پی گرفتن بزرگراه قزوین به شهر لوشان ممکن میشوند. پس از رسیدن به دوراهی که به سمت فرعی جیرنده منشعب میشود، مسیر را به سمت جیرنده تغییر دهید. جادهای ناهموار و پیچ در پیچ که در دامنههایی تقریبا خشک و کم پوشش امتداد مییابد. جاده فاقد کمترین علائم راهنمایی جادهای است و راه را فقط با پرسش از رهگذران و ماشینهای عبوری میتوان یافت به همین خاطر بهتر است به همراه آژانسهای گردشگری که مجوز برگزاری تورهای طبیعتگردی را دارند، از این منطقه بسیار زیبا دیدن کنید.
آژانس هواپیمایی ثناسیر برگزارکننده تورهای متنوع طبیعتگردی این امکان را فراهم آورده تا لحظات خوشی را در همه فصول، در کلبههای زیبای روستایی داماش همراه با کلیه امکانات رفاهی، برای شما رقم بزند. ثناسیر تا انتهای مقصد با شماست.