روزه داری نسخه شفابخش تندرستی

توصیه های طب ایرانی در ماه رمضان
روتیتر:روزه داری با اصلاح شیوههای تغذیه ای، تعادل و سلامت را برای روزه داران در این ضیافت الهی فراهم می آورد تا راهیافتگان به وصال معبود ضمن بهره مندی از بهترین فرصت بندگی به تمرین خویشتنداری بپردازند و جسم و روح خویش را در پرتو الطاف پروردگار جلا بخشند و میهمانی شایسته بر خوان پربرکت حضرت دوست باشند.
به گزارش رونینر:روزه داری آیینی مقدس در دین اسلام محسوب می شود که در بسیاری از ادیان دیگر برای تزکیه روح و جسم به آن سفارش شده است. در گذشته ها داده های علمی در خصوص روزه داری و آثار آن بر سلامتی اندک و نگرش به روزه در واقع تنها پیروی از فرامین الهی و ادای فریضه و عبادت بود. اما امروزه با کمک محققان علوم پزشکی و تغذیه دانسته های افراد از تاثیر روزه داری در سوخت و ساز بدن افزایش یافته و نتایج بررسی ها گواه پیامدهای مثبت روزه داری بر وضع تغذیه و سلامتی است.
در واقع یک ماه روزه گرفتن به مصرف بخشی از ذخایر چربی می انجامد و از فشردگی و انباشت آن جلوگیری می کند. علاوه بر این مساله که روزه داری به عنوان یک واجب در اسلام تشریع شده، اصل روزه از عبادت های بسیار بزرگ و راهی برای سلامتی بوده که درباره آن روایت های بسیاری وارد شده است. در این زمینه پیامبر اکرم(ص) می فرمایند: «روزه بگیرید تا سالم بمانید.»
«سیدسجاد حسینی» متخصص تغذیه و رژیم درمانی اعتقاد دارد که روزه میتواند تمام بافت های بدنی را شست وشو دهد و آنها را تازه کند. در ادامه گفت وگوی پژوهشگر گروه اطلاع رسانی ایرنا را با وی را از نظر می گذرانیم.
** روزه داری بازگرداندن تعادل و سلامت به بدن
فعالیت منظم، مصرف غذای های سبک و برقراری تعادل میان نیازهای معنوی و مادی یکی از مهمترین اصول در ماه رمضان است که سبب می شود افراد از بیماری ها در امان بمانند و با شست وشوی تمام بافت های بدن، می توان طراوت و تازگی را به بدن هدیه کرد. با برنامه ریزی های صحیح در این ماه در تمامی امور می توان روحیه خویشتن داری را پرورش داد و به باوری منطقی رسید. ترویج خودمراقبتی و اصلاح سبک زندگی مناسب از دیگر برنامه هایی به شمار می رود که شخص در ماه رمضان با انجام آن قادر خواهد بود تا از عوامل بیماری زا رهایی یابد.
** بایدها و نباید های اصول روزه داری
شیوه تغذیه ماه رمضان با دیگر روزهای سال تفاوت چندانی ندارد و فقط برخی نکات مهم است که روزه داران باید در هنگام افطار و سحر به آن توجه کنند که در غیر این صورت می تواند پیامدهای ناگواری به همراه داشته باشد. اگر سه اصل تنوع، تعادل و تناسب در رژیم غذایی افراد رعایت شود، هیچ گونه مشکلی برای روزه دار به وجود نمی آید، البته باید گفت که روزه داری برای گروه های حساس نظیر بیماران باید با نظر پزشک معالج صورت بگیرد. در ماه رمضان نیازی به دریافت غذای بیشتری نسبت به ایام دیگر نیست زیرا در این ماه میزان استراحت، بیشتر و فعالیت کمتر میشود و متابولیسم بدن نیز به خودی خود کاهش مییابد. بنابراین افراد با هر اندامی که دارند نباید نگران مساله تغذیه خود باشند و با رعایت یک برنامه غذایی مناسب میتوانند به هدفی که دنبال می کنند برسند.
** فعالیت های فیزیکی در ایام روزه داری
فعالیت های فیزیکی و ورزشی در ایام ماه رمضان به وسیله روزه داران نباید فراموش شود. کنار گذاشتن برخی فعالیت های فیزیکی مانند ورزش به علت اینکه افراد دچار تشنگی، گرسنگی و ضعف می شوند بسیار اشتباه است، در صورتی که روزه دار باید روزانه پس از افطار حداقل یک ساعت پیاده روی کند. روزه داری را نباید آسیب رساندن به بدن تلقی کرد. با توجه به اینکه روزه داری در فصل گرما و به دلیل طولانی بودن روزها و گرمای هوا، دغدغه هایی نظیر تشنگی و خطر کم آبی را با خود به همراه می آورد، اما رعایت اصول صحیح تغذیه ای می تواند لحظاتی معنوی بدون مشکل را برای روزه دار رقم بزند.
** دقت گروه های حساس برای روزه داری
مادران باردار، کودکان و افراد سالمند روزه دار می بایست دقت بیشتری در رژیم های غذایی خود داشته باشند. افراد سالمند به دلیل اینکه در ماه رمضان کمتر احساس تشنگی می کنند ممکن است بدنشان دچار کم آبی شود و همچنین در کودکان به علت بیشتر بودن سطح بدن نسبت به وزنشان، دفع آب افزایش می یابد و احتمال اینکه در برابر خطر کم آبی قرار بگیرند وجود دارد که باید با رژیم غذایی درست این مشکل جبران شود. پایش وزن ابزاری مناسب برای ارزیابی نوع الگوی غذایی افراد در ماه رمضان است. افرادی که دارای اضافه وزن یا چاق هستند، در صورت کاهش دریافت غذایی و افزایش فعالیت بدنی میتوانند مقداری از وزن اضافه خود را کم کنند. صرف دریافت کافی انرژی برای اطمینان از یک تغذیه مطلوب کفایت نمیکند و باید به این نکته توجه کرد که استفاده از تمام گروههای غذایی برای تأمین مواد مغذی مورد نیاز فرد، امری الزامی به شمار می رود.
** اشتباه افراد در حذف سحری
برخی افراد چاق در ماه های رمضان حذف سحری را ابزاری برای لاغری خود می دانند. حذف این وعده غذایی به کاهش وزن عضله فرد منجر شده و ضعف سیستم فیزیکی را در پی دارد. افرادی که نیاز به کاهش وزن دارند، نه تنها توصیه می شود وعده سحری را بخورند، بلکه وعده افطار و شام را هم به صورت مجزا صرف کنند. رعایت یک برنامه غذایی مناسب که حاوی تمام گروههای غذایی نظیر نان و غلات، گوشت وحبوبات، شیر و لبنیات، میوه و سبزی باشد و همچنین داشتن برنامه ورزشی منظم، مثل پیادهروی پس از افطار یا شام در رسیدن به هدف نهایی که یک کاهش وزن علمی است، کمککننده خواهد بود.
** هیچ وعده غذایی در ماه رمضان حذف نشود
افراد، به ویژه نوجوانان باید حداقل سه وعده غذایی داشته باشند. خوردن افطار، شام و سحری تامینکننده این هدف است. حذف هیچکدام از این سه وعده برای هیچ گروه سنی و حتی افراد چاق و دارای اضافه وزن توصیه نمیشود زیرا جدا کردن وعده افطار از شام باعث میشود که افراد چاق تمایل زیادی برای خوردن وعده سنگین پیدا نکنند. روزه دارانی که کاهش وزن دارند بهتر است در هفته نخست نوع کاهش وزن آنها مشخص شود و در صورت اطمینان از کاهش چربی برنامه خود را ادامه دهند. اما در افراد لاغر که نگران این موضوع هستند، باید بدانند که رعایت یک الگوی غذایی مناسب در ماه رمضان مانع کاهش وزن آنان خواهد شد.