به مناسبت سالروز تشکیل سپاه پاسداران؛
سپاه پاسداران؛ بازوی مقتدر نظام در حفظ امنیت ملی

0
2761548

روتیتر: سپاه پاسداران به عنوان یکی از ظرفیت های بزرگ نظام اسلامی در حفظ و اقتدار ملی نقشی تاثیرگذار دارد و همچون بازویی مقتدر، همواره سدی مستحکم را در برابر تهدیدهای دشمنان این مرزوبوم ایجاد کرده است و ضمن حراست از تمامیت ارضی ایران، حمایت از مظلومان جهان را جزیی از رسالت و هویت خویش می داند.

 

به گزارش روتیتر: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در دوم اردیبهشت ۱۳۵۸ خورشیدی به فرمان امام خمینی (ره) و با هدف حراست از دستاوردهای انقلاب اسلامی تشکیل شد و با حضور در بسیاری از عرصه های نظامی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی به تقویت بیش از پیش پایه های نظام جمهوری اسلامی مبادرت ورزید.

پیروزی انقلاب اسلامی را باید سرآغازی بر تشکیل سپاه پاسداران دانست. نهادی که برای حمایت چند جانبه از آرمان های انقلاب اسلامی بنا نهاده شد و بخش مهمی از مسوولیت های راهبردی کشور را برعهده گرفت و به این ترتیب در بسیاری از برهه های خطیر و حساس چون دوران جنگ تحمیلی، دفاع از حرم های مطهر اهل بیت(ع) و در فتنه های داخلی و خارجی به شکل موثر و مقتدر حضور یافت.

پژوهشگر گروه اطلاع رسانی ایرنا در همین راستا با «سردار رسول سنائی راد» معاون سیاسی دفتر عقیدتی سیاسی فرماندهی کل قوا به گفت وگو پرداخته است که در ادامه می خوانیم.

**سپاه در مسیر حراست از انقلاب اسلامی و آرمان های نظام
خاستگاه سپاه پاسداران از متن مردم انقلابی و جوان هایی بود که با پیروزی انقلاب اسلامی به طور خودجوش برای حراست از نظام، از هیچ تلاشی فروگذار نکردند و به پاسداری از آن مشغول شدند. شرایط به وجود آمده پس از انقلاب ایجاب می کرد که نیروهای اصیل انقلابی، به منظور جلوگیری از خطر کودتا و ورود نیروهای ضد انقلاب، مراقبت ویژه ای را اعمال کنند. بنابراین در دوم اردیبهشت ۱۳۵۸ خورشیدی، دستور امام(ره) به شورای عالی انقلاب برای شکل گیری شورای فرماندهی سپاه با هدف انسجام بخشی به گروه های پراکنده جوانان که پاسداری از انقلاب را دنبال می کردند، صادر شد.

هر چند دوم اردیبهشت سالروز صدور این فرمان بود، اما اصل شکل گیری سپاه به همان روزهای نخستین پیروزی انقلاب اسلامی و ۲۲ بهمن ۱۳۵۷ خورشیدی بازمی گردد که جوان ها به صورت خودجوش به عرصه نگهبانی از آرمان های امام و انقلاب ورود کردند و بعدها در قانون اساسی، امر پاسداری از انقلاب اسلامی و دستاوردهای آن به عنوان رسالت و ماموریت اصلی سپاه بیان شد. بیشترین فعالیت سپاه، درگیری با گروهک های تجزیه طلب، ضد انقلاب و برانداز به شمار می رفت که تهدیدهایی را متوجه انقلاب و نظام جمهوری اسلامی ساخته بودند.

در جریان جنگ تحمیلی، ارتش و سپاه به دفاع از انقلاب و مرزهای جمهوری اسلامی و خارج کردن دشمن از سرزمین های اشغالی پرداختند و همزمان ماموریت های فرهنگی نیز بر عهده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی قرار گرفت به بدین منظور اقدام هایی در راستای ترویج فرهنگ ایثار و شهادت نیز به وسیله بسیج انجام می شد، محرومیت زدایی در کنار نیروهای جهاد سازندگی، خدماتی به نفع مردم مناطق محروم و رویارویی با ضد انقلاب داخلی از جمله دیگر فعالیت های این نهاد به شمار می رفت.

تمرکز اصلی سپاه بر تهدید اصلی یعنی «جنگ تحمیلی» معطوف بود. استفاده از ظرفیت های مهندسی و نیروهای دانشگاهی، توان مناسبی را در این دوران برای رویارویی با دشمنان به وجود آورد و تجربه حضور در این عرصه همچنین روحیه جهادی و احساس اقتداری را ایجاد کرد که نیاز کشور در آن مقطع زمانی به شمار می رفت. سازندگی ویرانی های ناشی از جنگ و عقب ماندگی های رژیم طاغوت، زمینه ساز شرایطی شد که با طی فرآیند قانونی و موافقت فرماندهی کل قوا، «قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا(ص)» مسوولیت این مهم را برعهده گرفت. تشدید تحریم ها بر ضد ایران؛ این حضور را قطعی و ضروری تر کرد تا کمک به تمام دولت های پس از جنگ به وسیله سپاه در دستور کار قرار گیرد. بنابراین ارایه خدمات در عرصه سازندگی برای حل مشکلات و مقابله با تحریم های ظالمانه آغاز شد.

**ضرورت شکل گیری سازمان اطلاعات سپاه برای نجات کشور از تهدیدها
در دوران پس از جنگ، پیچیدگی هایی در نوع تهدیدها به وجود آمد. کشور با تهدید های نرم که ماهیت فرهنگی داشت و تهدیدهای نیمه سخت که فشار اقتصادی و معیشتی بر مردم را دنبال می کرد، رو به رو شد. ورود شکل جدیدی از تهدیدهای امنیتی و ترکیبی بستری را فراهم آورد که سازمان اطلاعات سپاه تقویت و مساله عمق بخشی فرهنگی را به همت نیروهای بسیج پیگیری کرد و بنابراین سپاه حمایت از جبهه فرهنگی انقلاب، رویارویی با تهدید های فرهنگی و تولید قدرت نرم در راستای اقتدار نظام را در دستور کار خود قرار داد.

امروزه سپاه برای حراست از انقلاب و دستاوردهای آن در هر عرصه ای که ایجاب می کند به ایفای نقش می پردازد و این رسالت فراتر از گرایش دولت های حاکم محسوب می شود و این نهاد به عنوان بخشی از ظرفیت ملی در خدمت دولت ها و ارتقای کارآمدی نظام، امر خدمت رسانی به مردم را در اولویت وظایف خویش می داند.

**نقش امروزی و فرامرزی سپاه در مبارزه با تروریسم تکفیری
نام سازمانی این نهاد انقلابی، «سپاه پاسداران انقلاب اسلامی» است و حمایت از مظلوم و مبارزه با ظالم، اصل کلیدی در مسوولیت های این نهاد به شمار می رود که با رسالت و هویت پاسداری از انقلاب پیوندی ناگسستنی دارد. جریان تروریسم تکفیری در منطقه خاورمیانه به عنوان عامل نیابتی به نفع نظام استکبار به ایجاد ناامنی پرداخت که همچنان همت بر استمرار آن دارند. مهم ترین پیامد اقدام های تروریست های تکفیری، اسلام هراسی و تکیه بر تولید وحشت بود.

البته این جنایت ها در راستای اهداف نظام استکبار برای حفظ سلطه در منطقه و جلوگیری از احیای هویت دینی و تمدن اسلامی قرار داشت و بنابراین سپاه از همان روزهای نخستین پیدایش این پدیده شوم در پاسخ به اعلام نیاز و درخواست کمک نظام های سیاسی مستقر در سوریه و عراق، وارد مبارزه با تروریست ها شد که در این ماجرا، تدابیر و دستورهای مقام معظم رهبری، مقدم بر هر تصمیم سپاه به شمار می رفت. امروز افتخار پاک کردن این لکه ننگ از چهره جهان اسلام، با سپاه و مجموعه نیروهایی است که در رویارویی با این جریان تروریستی، حماسه هایی زیبا آفریدند.

قدرت های حامی تروریست ها با محوریت آمریکا وقتی بی آبرویی بازتاب جنایت های خود را مشاهده کردند، ائتلاف تزئینی ضد داعش تشکیل دادند؛ اما واقعیت این است که این اقدام باز هم نوعی کمک به تروریست ها و مصادره این پیروزی ها بود، وقتی ترامپ اعلام می کند: «ما تروریست ها را شکست دادیم»! این اظهار نظر ترامپ در واقع مصادره این پیروزی بر تروریست ها به حساب می آید چرا که آنها نقشه های پیچیده ای را دنبال می کردند اما واقعیت های میدانی امروز برای همه دنیا به ویژه قربانیان جریان تروریست تکفیری، روشن است و مبارزه با تروریست ها، نیروهای مقاومت و به ویژه سپاه نقش محوری و کلیدی داشتند. این نقش فرامنطقه ای سپاه با امنیت ملی کشور هم پیوند دارد، چنانچه در سوریه و عراق با تروریست ها نبرد صورت نمی گرفت و آنها در خارج از مرزهای ایران متوقف نمی شدند و این ایستادگی در برابر تهاجم آنها به وجود نمی آمد، کشور مجبور بود تا درون مرز و در شهرهای ایران با این جریان مواجه شود. نفوذ محدود تروریست ها در خرداد سال گذشته در تهران، نمونه ای از این اقدام است که با اشراف و حضور به موقع، این اقدام به سرعت خنثی شد.

**اهمیت حضور سپاه در امر سازندگی و اقدام های عمرانی کشور
نیاز کشور به پیشرفت و سازندگی با وجود عقب ماندگی ها و خرابی های تاریخی به جامانده از جنگ و همچنین بی اثر کردن تحریم ها نیازمند ورود مجموعه ظرفیت های نظام است. سپاه با برخوردار بودن از ظرفیت های علمی و مهندسی به کمک دیگر اجزای نظام به خصوص دولت، فعالیت های جهادی را در دستور کار دارد.

شاید مجموعه ای بسیار محدود مانند بنیاد تعاون سپاه، فعالیت های اقتصادی تعریف شده و محدودی داشته باشد اما آنچه که اینک قرارگاه سازندگی دنبال می کند، سازندگی کشور و مقابله با تحریم ها است. این اقدام ها در گذشته با ساختن سد و بزرگراه شروع شد و سپس با حضور در طرح های گازی کشور مانند فاز ۱۳ عسلویه، انتقال یا احداث خطوط گازی برای جلوگیری از قطع شدن گاز شهروندان، ترمیم و تکمیل شبکه ها و … ادامه یافت.

سپاه در بسیاری از این طرح ها، عزمی جدی برای از میان بردن، بیکاری به عنوان یکی از معضلات جامعه دارد، بنابراین مجموعه ای از شرکت ها و ظرفیت ها را به کار می گیرد تا اشتغالزایی در کشور محقق شود. حاصل این تفکر، اشتغال بیش از ده ها هزار تن از بهترین جوان های نخبه در طرح های ملی خواهد بود که در حال کسب مهارت هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *