محلات، خط مقدم عمران و خدمات شهری

روتیتر: اگر مدیریت شهری، محلات شهر را -که هویت فرهنگی، اجتماعی و آیینی یافته اند- به درستی بشناسد و بر اساس یافته ها و اطلاعاتی که از نیازهای محله های شهری به دست می آورد، برنامه های مدیریت را تدوین و سپس اجرا کند، نخستین گام ملموس را در پی ریزی سند توسعه محلات برداشته است.
با این وجود و در شرایط حاضر محلات شهر با هویتی که برای خود تعریف کرده اند می توانند به عنوان خط مقدم عمران و خدمات شهری تعریف شوند و به جای آنکه مدیریت شهری در پی اجرای طرح هایی باشد که بخواهد با عناوین و دامنه گستره آنها توانمندی مدیریت را به رخ کشد، طرح هایی را اجرا می کند که شهروندان حس همزاد پنداری با آن پیدا کرده و مانند داشته های خویش از آن مراقبت می کنند.
بی تردید برنامه ریزی از پایین دو اتفاق مبارک را در پی می آورد، نخست آنکه مشارکت جمعی را به همراه دارد و دیگر اینکه توزیع عادلانه امکانات را موجب می شود و در نهایت اتفاقی را صورت می دهد که مورد رضایت شهروندان است. کاری که رضایت نسبی شهروندان را داشته باشد معدل مشارکت معقول و منطقی آنها را در پی می آورد.
با چنین نگاهی می توان خدمات مشترک و هدفمند برمبنای اسناد توسعه محلات عرضه کرد و با استفاده از تجربیات پیشین، مراحل مختلف تهیه و راهبری پروژه ها را به دست داد تا کارفرما معیارهای دقیق تری را برای تهیه و ارزیابی کیفی پروژه در اختیار داشته باشد. این کار به بالا رفتن کیفیت طرح های تهیه شده بعدی منجرشده و به بهبود هر چه بیشتر کیفیت زندگی در محلات شهر منتج خواهد شد.
این واقعیت انکار ناپذیر است، محله کوچک ترین واحد اجتماعی است که ملموس ترین و عمیق ترین صورت جریان زندگی شهری در آن تحقق پیدا می کند، پس اگر می خواهیم جریان زندگی شهری با نشاط، پردوام، آرامبخش و موجب تقویت امید به زندگی شود، باید بیش و پیش از هر چیز محله ها را دریابیم و برنامه های خود را بر مبنای محله محوری پی بریزیم. نیازی که به درستی در تدوین بودجه سال آینده شورای محترم شهر کرج به آن توجه خواهد شد.
سخن پایانی
تقویت حس تعلق در محلات شهر کرج و هویت بخشی محلات یک ضرورت است، ساماندهی محلات به عنوان محیط های پایدار و فرهنگی، ارتقاء نقش و جایگاه محله در سازمان فضایی شهر کرج، تغییر الگوهای رفتار شهروندی و مشارکت آنان در اداره امور محله و شهر، ارتقای سطح کمی و کیفی خدمات، تقویت جریان زندگی و حیات مدنی در محلات از طریق ایجاد تغییرات کالبدی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی از اهدافی است که در محله محوری آن را دنبال می کنیم.
شهرداری در محلات شهر کرج دنبال گمشده ای است که در نگاه صرفا ملی و شاید هم تبلیغاتی ناپدید شده است. طرح بهبود و نگهداشت شهر در روزهای پایانی هفته و دیدارهای هفتگی در محلات کم برخوردار و دیدار با مردم در مساجد در همین راستا امتداد خواهد داشت، تلاش می کنیم در این مسیر نیازهای محلات را بی واسطه از زبان خود مردم بشنویم و برای آن چاره اندیشی کنیم. یک اقدام زیربنایی که در نهایت ما را به سوی محله محوری خواهد برد.