“نخجیر” گرفتار در دالانهای مبهم واگذاری

روتیتر: چندی است که بحث واگذاری غار نخجیر به بخش خصوصی مطرح است و این اقدام موافقان و مخالفان بسیاری را در پی داشته است.
به گزارش روتیتر، منطقه مرکزی، غار ۷۰ میلیون ساله چال نخجیر برای همگان آشناست، غاری زنده و آهکی که دیدن آن چیزی جز شگفتی در بیننده باقی نمیگذارد.
این غار در شهرستان دلیجان و دامنه کوه تخت واقع شده است. غاری طبقاتی است و با گذر از دالانها و تالارهای آن میتوان قندیلها و بلورهای آهکی میلیون ساله و زیبایی را که با چراغهای رنگی نورپردازی شدهاند، دید که شاید منظرهای به زیبایی آن نتوان در نقاط دیگری یافت.
غار چال نخجیر در سال ۱۳۶۷ کشف و در سال ۱۳۸۴ در فهرست آثار ملی قرار گرفت که از آن روز تاکنون به مقصد بسیاری از گردشگران و محققان بدل شده است.
گذشته از همه مواردی که ممکن است این غار بکر و شگفت انگیز را در معرض خطر قرار دهد، امروز بحثی با موضوع واگذاری به بخش خصوصی مطرح شده است که موافقان و مخالفان بسیاری دارد.
استان مرکزی در بخشهای مختلف سابقهای موفق از واگذاریها ندیده است و شاید واگذاری غار نخجیر به بخش خصوصی نیز به واسطه این عقبه و دیدگاه منفی درخصوص واگذاریها از نگاه بسیاری از مسئولان، درست نباشد، اما به هرحال طی چندسال اخیر این موضوع مطرح است و این روزها نیز قوت بسیاری گرفته است.
در روند واگذاری تجدید نظر شود
یکی از معترضین جدی به واگذاری این غار نماینده مردم محلات و دلیجان در مجلس شورای اسلامی است که واگذاری را همراه با اشکالات فراوان میداند.
حجت الاسلام علیرضا سلیمی با اشاره به اینکه واگذاری باید در قالبی درست انجام گیرد، افزود: این مجموعه میتواند در اختیار شهرداری نراق یا دلیجان قرار گیرد که درآمد حاصل از آن صرف ایجاد و توسعه زیرساختهای شهری شود.
وی تصریح کرد: بحث واگذاری همواره با متقاضیان غیر بومی پیش رفته است که این امر قطعا منافعی برای شهرستان در پی ندارد و پیگیری منافع شخصی توسط آنان میتواند آسیب جدی به این غار وارد کند.
سلیمی با تاکید بر اینکه غار جزو آثار ملی است و برای حفظ آن باید مراتب مدیریتی درست و زیرساختهای لازم فراهم شود، افزود: مسلما واگذاری به غیربومیان میتواند تنها منافع شخصی را برای آنان در پی داشته باشد در این شرایط غار متحمل آثار تخریبی بسیار میشود و نباید بحث واگذاری با شتاب و بدون توجه به ساختار غار انجام گیرد و باید در این روند تجدید نظر شود.
با ترک تشریفات غار به شرکت بومی واگذار شود
فرماندار دلیجان نیز که یکی از موافقان واگذاری غار به بخش خصوصی است خواستار پیگیری و انجام واگذاری در ساختاری درست است.
محمد کردی در این خصوص به ایسنا گفت: واگذاری غار به بخش خصوصی با ضوابط و مقررات قانونی امری مورد قبول و تایید است، اما به عنوان مدیر شهرستان خواستار واگذاری آن به متقاضیان بومی هستم.
وی با اشاره به فعالیت شرکت توسعه عمران شهرستان دلیجان که غار را می توان به آن واگذار کرد، گفت: طبق قانون میتوان با ترک تشریفات مزایده این غار را در اختیار این شرکت قرار داد و به این شکل، سهامداران محلی غار را در اختیار داشته باشند.
کردی تصریح کرد: شرکتهای توسعه و عمران شهرستانها طبق مصوبه مجلس تشکیل و دارای شرایط قانونی هستند و امکان ورود به بسیاری از پروژههای اقتصادی و فرهنگی و گردشگری و … را دارند و میتوانند با ترک تشریفات خارج از مزایده پروژه را در اختیار گیرند که در خصوص غار نخجیر میتوان این ظرفیت گردشگری شهرستان را به این شرکت که سهامداران آن مردم هستند، واگذار کرد.
وی با بیان اینکه با این واگذاری کلیه سیاستگذاریها توسط مدیران تخصصی انجام می گیرد و به جای یک فرد حقیقی یک شرکت مدیریت آن را عهده دار میشود، اظهار کرد: غار چال نخجیر ظرفیت گردشگری بینظیری برای منطقه به شمار میرود و باید امکانات رفاهی برای گردشگران و بازدید کنندگان در مجاورت آن فراهم شود که در شرایط کنونی امکانات لازم مهیا نیست.
فرماندار دلیجان عنوان کرد: درآمدزایی این غار باید از بلیط فروشی صرف خارج شود و در آمد حاصل از آن صرف توسعه زیرساختهای رفاهی و امکانات خدماتی شود. بخش خصوصی میتواند با مجوزهای قانونی در این منطقه سرمایهگذاری و زمینه توسعه گردشگری را نیز فراهم کند.
کردی اضافه کرد: البته با توجه به اینکه مجموعه شهرستان خواستار واگذاری بومی این غار است اخیرا اخباری مبنی بر رد شدن تقاضای شرکت توسعه و عمران شهرستان به گوش میرسد و با توجه به اینکه این واگذاری توسط میراث فرهنگی در حال پیگیری است باید دلایل قانعکنندهای در این خصوص ارائه کنند.
حفظ غار نیازمند توجه به رویکرد اکوتوریسم است
به گزارش ایسنا؛ در نقطه مقابل موافقان واگذاری غار به بخش خصوصی، محیط زیست استان مرکزی مخالف این واگذاری است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی به ایسنا گفت: تنها انتظار محیط زیست از میراث فرهنگی این است که همگام با محیط زیست و مردم حافظ این منطقه بکر باشد.
سعید محمودی بیان کرد: غار نخجیر جزو آثار ملی طبیعی ثبت شده است که باید در حفظ آن کوشید این اثر طبیعی ثبت شده با نگاه عمومی و بین راهی حفاظت نمیشود بلکه باید نگاهی ویژه و توام با رویکرد اکوتوریسم در منطقه حاکم شود.
وی گفت: متاسفانه نگاه میراث فرهنگی صرفا نگاهی توریستی است و این باعث می شود که در مناطق طبیعی خاص مانند غار نخجیر برخوردی غیرمسئولانه مشاهده شود که این امر قابل پذیرش نیست و قطعا آثار تخریبی برای غار به همراه خواهد داشت.
متقاضیان غار، در مرحله بررسی فنی
مدیرکل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی استان مرکزی نیز در این خصوص به خبرنگار ایسنا گفت: طبق ماده ۸۸ قانون واگذاری و سیاست دولت کلیه پروژههای قابل واگذاری باید به بخش خصوصی محول شود و دولت و ادارات دولتی مانند میراث فرهنگی امکان تصدیگری ندارد و بر همین اساس غار نخجیر در زمره پروژههای قابل واگذاری قرار گرفته است.
سید محمد حسینی با بیان اینکه شش نفر متقاضی در مزایده واگذاری غار نخجیر شرکت کردهاند، گفت: در حال حاضر مراحل کار و بررسی های فنی درحال انجام است و متقاضیان از نظر توانمندی و روزمه کاری بررسی میشوند که در صورت اتخاذ تصمیم نهایی نتیجه اعلام میشود.
وی تاکید کرد: قطعا بعد از واگذاری، نظارت سازمان میراث فرهنگی و محیط زیست ادامه خواهد داشت و البته با توجه به سازوکار محکم واگذاریها امکان تخطی وجود ندارد.
به گزارش ایسنا، سابقه درخشانی از واگذاریها به بخش خصوصی در استان مرکزی دیده نمیشود، اما ظاهرا تصمیمات برای این واگذاری گرفته شده است و قطعا با اطمینان خاطری که مدیرکل میراث فرهنگی از عدم امکان تخطی میدهد نباید انتظار بروز مشکلی را داشت، اما اگر برای این غار زنده که شاید نظیری در دنیا نداشته باشد مشکلی بروز کند تصمیمگیران باید با همان اطمینانبخشی ابتدای کار پاسخ دهند و به دور از فرافکنی جوابگوی مردم باشد چراکه در حال حاضر که مدیریت این غار در اختیار دستگاه دولتی است بسیاری از مشکلات را میتوان در خصوص آن شاهد بود، چه رسد به بخش خصوصی که ناکارآمد باشد، در شرایط کنونی تنها میتوان امید داشت که پس از واگذاری مشکلی حادث نشود.