تفکیک زباله در مبداء نیازمند بسترسازی فرهنگی است

0
2584946

روتیتر: کلانشهرکرج با افزایش جمعیت، معضلات فراوانی را پیش رو دارد که از اهم آنها می توان به رشد روز افزون تولید زباله اشاره کرد، مشکلی که گاه به شکل یک تهدید جدی، سلامت جامعه را به خطر انداخته و در صورت کم توجهی به آن ، فجایع زیست محیطی جبران ناپذیری در پی دارد.

به گزارش روتیتر: انسان و بسیاری از موجودات به شیوه های مختلف زباله تولید می کنند که تولید زباله به طور چشمگیری رو به افزایش است. این افزایش و تولید موجب بحرانهایی در زمینه محیط زیست شده است که حیات موجودات کره زمین را با مشکلات جدی روبرو ساخته است . عدم کنترل زباله های شهری وروستایی به علت مواد آلوده کننده و فساد پذیر و نیز رطوبت وحرارت مناسب، پناهگاهی مناسب برای انواع حشرات و جوندگان موذی است. همواره توده های زباله از عوامل اصلی ومولد بسیاری از بیماریهای مشترک بین انسان و حیوانات و سایر بیماریهای واگیردار وغیرواگیردار است .

پراکندگی مواد زاید خانگی وصنعتی وتجاری وانتشار زباله های بیمارستانی ازیک سو و تداوم گرما از سوی دیگر از جمله عوامل مساعد کننده برای تکثیر ورشد سریع بسیاری از باکتریها و انگلها و موجودات و جوندگان موذی است.افزایش حجم زباله ها از یک سو و تنوع و گوناگونی آنها از سوی دیگر بر پیچیدگی نحوه جمع آوری و دفع آنها می افزاید. گسترش علوم و فن آوری در زمینه های مختلف شیمی، فیزیک، پزشکی موجب ورود انواع زباله های خطرناک حتی در داخل زباله های خانگی شده است.

مدیریت زباله یکی از حیاتی‌ترین کارهایی است که روزانه در هر شهری انجام می‌شود. زیرا اولیای امور با مشکلات دفع مقادیر زیادی از زباله تولیدی روزانه روبرو هستند. به همین دلیل است که تفکیک زباله از مبدأ باید بسیار موردتوجه قرار گیرد. بازیافت زباله‌ها از دو سو مفید خواهد بود؛ هم زباله کمتری در محیط تولید شود و هم مواد خام کمتری مورداستفاده قرار می گیرد.

اجرای طرح های انظباط شهری و خط سفید و پسماند از موضوعات مهم و به روز شهر می باشد در این راستا اقدامات مختلفی از سوی شهرداری کرج پیش بینی شده که یکی از این اقدامات، فرهنگ سازی برای تفکیک زباله است.

اصغر نصیری جانشین معاون خدمات شهری شهرداری کرج، با بیان اینکه فرهنگ سازی در تفکیک زباله از مبدا در جهت کاهش پسماند بسیار لازم و ضروری است، گفت: اهمیت تفکیک زباله در مبدا و تولید زباله کمتر از سوی شهروندان بسیار حائز اهمیت است که رعایت این نکات، پیشگیری از آلودگی محیط زیست می شود.

نصیری در این خصوص گفت: حدود ۱۸ میلیون مترمربع معابر در سطح شهر کرج قابل پاکسازی می باشد که این حدود با به کارگیری یک هزار و ۸۰۰ نیروی انسانی خدمات شهری در سطح مناطق دهگانه در حال اجرا می باشد.این در حالی است که در حال حاضر در سطح شهر کرج روزانه حدود ۸۶۰ تن زباله تولید می شود.

وی در خصوص شیوه جمع آوری زباله در سطح شهر گفت: استفاده از ماشین آلات مکانیزه در محدوده های قابل اجرا به انجام رسیده است. ولی محله هایی از سطح شهر که به لحاظ مقتضیات فضاهای شهری به ویژه در بافت های فرسوده که امکان استفاده از تجهیزات مکانیزه را ندارند به صورت دستی و سنتی اقدام به جمع آوری زباله می شود.

این مسئول ادامه داد: شهرداری طبق قانون وظیفه پاکسازی محدوده شهر را دارد ولی با این وجود بعضی از حریم مناطق که ساکنان در آنجا مستقر هستند. شهرداری به جمع آوری و رفت وروب آن ها نیز اقدام کرده است. همچنین در خصوص جمع آوری زباله در روستا ها گفت: بخشداری ها برای جمع آوری زباله اعتبار می گیرند مگر اینکه روستا در محدوده شهر قرار بگیرد.

وی در ادامه به تفکیک زباله از مبداء تاکید کرد و گفت: تفکیک زباله به معنی جداسازی زباله‌ها به دو گروه تر و خشک است. زباله خشک شامل چوب و محصولات وابسته به آن، فلزات و شیشه می‌شود. زباله تر را نیز می‌توان بر اساس قابل تجزیه بودن یا تجدیدناپذیری تفکیک کرد. تفکیک زباله یا طبقه‌بندی زباله فرایندی است که از طریق آن زباله را به عناصر مختلف تفکیک می‌کنند. طبقه‌بندی ممکن است به صورت دستی در خانه‌ها انجام گیرد.

جانشین معاون خدمات شهری شهرداری کرج، به نقش موثر رسانه ها در راستای انجام کار فرهنگی و فرهنگ سازی در زمینه تفکیک زباله از مبدا اشاره و اظهار کرد: رسانه ها باید علاوه بر اطلاع رسانی در این حوزه، برای تبدیل موضوع تفکیک زباله به یک فرهنگ غالب در جامعه تلاش کنند.

این مسئول گفت: خوشبختانه فرهنگ تفکیک زباله از مبدا تا حدودی بین شهروندان کرجی نهادینه شده و سازمان در تلاش است با همکاری دستگاه های مرتبط امکانات لازم به منظور تجهیز کل شهر کرج به سطل های مجزا برای زباله های خشک را فرهم کند.

وی در ادامه انباشت و پراکندگی نخاله های ساختمانی در نقاط مختلف شهررا یکی از مشکل های بزرگ و عمده شهروندان کرجی برشمرد و افزود: شهر خوب را شهروند خوب می سازد و در واقع این شهروندان هستند که با رعایت قوانین و تعهد به حقوق شهروندی خود موجب پدید آمدن شهری زیبنده ، زیبا و آباد می شوند.

لازم به ذکر است طبق آماری که از سازمان پسماند شهرداری کرج گرفته شد طی شش ماه نخست سال جاری ۳۲۷ هزار و ۷۵۲ تن از زباله های سطح شهر دفن شده است که از این میزان چهارهزار و ۱۹۷ تن تفکیک و پردازش شده است.

علیرضا رحیمی کارشناس امور تفکیک در این زمینه می گوید: تفکیک زباله در مبدأ شروعی است برای ورود به یک مسیر سبز است و اگر زیرساخت و تمرکز مدیریت شهری و زیست محیطی به تعمیق و اشاعه فرهنگ تفکیک از مبدأ مبتنی باشد، هزینه های مادی و معنوی مدیریت پسماند در دیگر مراحل مدیریتی به خصوص جمع آوری و حمل ونقل زباله‌ها به حداقل می رسد.

رحیمی گفت: وجود زباله ها در محیط زیست می تواند باعث بروز بیماری های مختلفی در انسان ها و موجب آلودگی هوا، آب و خاک شود؛ بر این اساس ضروری است مصرف صحیح مواد مختلف همچون مواد پلاستیکی که ممکن است در مدت زمانی طولانی در محیط زیست تجزیه شوند مورد توجه قرار گیرد و ارتقای سطح فرهنگ مدیریت پسماند در منازل، اداره ها و مکان هایی که در آن زندگی می کنیم می تواند تاثیر به سزایی را در حفظ محیط زیست سالم داشته باشد.

وی بیان کرد: از آنجایی که زباله ها قابل بازیافت هستند؛ بهتر است همه مردم با رعایت اصول بهداشتی به تفکیک زباله هایی همچون کاغذ، شیشه، آلومینیوم، زباله های مایع از جامد و سایر زباله ها بپردازند تا شهر و در نتیجه محیط زندگی سالمی را داشته باشند.

این مسئول گفت: از آنجایی که زباله ها را طلای کثیف می نامند مردم باید به این نکته واقف باشند که زباله ها زمانی طلای کثیف تلقی می شوند که از یکدیگر تفکیک شده باشند.

وی همکاری مردم با مامورین شهرداری برای اجرای طرح تفکیک از مبدا را ضرورتی برای داشتن شهری زیبا، سالم و به دور از آلودگی های زیست محیطی دانست و افزود: مردم باید همان گونه که به پاکیزگی منازل خود اهمیت می دهند به تمیز نگه داشتن محیط زیست نیز اهمیت بدهند تا بسیاری از مشکلات آلودگی محیط زیست که منجر به بروز مشکلات عدیده ای برای شهروندان می شود کاهش یابد.

گزارش میدانی در شهر کرج نتیجه ای را به دست داد که شهروندان علاقمند به تفکیک زباله از مبداء هستند اما باید بستر این کار شامل فرهنگ سازی و تجهیز مکان های شخصی و عمومی به امکانات تفکیک فراهم شود با این وجود شهروندان هم اکنون همگرایی قابل توجهی با طرح بزرگ بازیافت و تفکیک زباله دارند.

ناصر از محله جهانشهر می گوید: فرهنگ سازی تفکیک زباله از مبدا نقش بسزایی در صرفه جویی هزینه های جمع آوری زباله دارد. همچنین آموزش تفکیک زباله های خانگی از رویکردهایی می باشد که باید به آن پرداخت. وی گفت با مدیدیت و برنامه ریزی و استفاده از تجهیزات مناسب می توانیم به طور قابل توجهی به جمع آوری زباله و کاهش آن در سطح شهر کمک کنیم.

این شهروند در ادامه گفت نباید شاهد این باشیم که در سطح شهر افرادی با سنین مختلف که اغلب نوجوان هستند بدون هیچگونه تجهیزاتی در حال تفکیک زباله باشند. بلکه مسئولین با فراهم آوردن تجهیزات و ماشن آلات لازم و بکارگیری نیروی انسانی مناسب در این خصوص اقدام کنند.

منصوری بر الزام فرهنگ سازی تفکیک زباله از مبدا تاکید کرد و گفت: موضوع پسماند و بحث تفکیک زباله باید به عنوان یک واحد درسی در مدارس تدریس شود، تا از این طریق علاوه بر آشنایی دانش آموزان با مزایای استفاده از پسماندها، زمینه برای توسعه و ترویج فرهنگ تفکیک زباله از منازل در سطح جامعه فراهم شود. و رسانه ها به ویژه صدا و سیما باید علاوه بر اطلاع رسانی باید در زمینه آموزش این موضوع و فرهنگ سازی در این خصوص تلاش بیشتری داشته باشند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *