پیادهمحوری؛ حلقه مفقوده توسعه پایدار شهری در کرج

روتیتر: یک کارشناس ارشد برنامه ریزی حمل و نقل و ترافیک معتقد است سرزنش رانندگان خودروهای تکسرنشین در کرج در شرایطی که کلانشهر کرج هنوز به اولیههای ناوگان حمل و نقل عمومی اعم از مترو و BRT مجهز نیست یا مردم به تاکسی و اتوبوسهای مدرن و مجهز دسترسی ندارند توجیهی ندارد.
به گزارش روتیتر: محسن حاجیقاسمی در گفت و گو با خبرنگار ایسنا منطقه البرز گفت: در حالی که شهرداریهای ایران در رویکردی غلط به دنبال سوارهمحوری بوده و توسعه شبکه راهها و احداث تقاطعات غیرهمسطح و آزاد راههای شهری را در دستور کار قرار دادهاند اما در اروپا و آمریکا مدار توسعه پایدار بر پیادهمحوری میچرخد.
حاجی قاسمی با بیان اینکه پیادهمحوری واژگانی است که طی چند دهه اخیر به ادبیات عمرانی و شهرسازی ایران وارد شده اما آنطور که باید و شاید بر ریل اقدام و عمل قرار نگرفته است، افزود: پیادهمحوری یکی از راهکارهای ارتقای سرمایههای اجتماعی و عاملی برای تحکیم سلامت شهروندی و مقابله با ترافیک و آلودگی هوا به زبان دیپلماسی تندرسی و ورزش است.
وی خاطرنشان کرد: برخی انتقادها ناخودآگاه مولد مسئلههای جدید مدیریتی و شهرسازی هستند؛ برای مثال سرزنش رانندگان خودروهای تکسرنشین در شرایطی که کلانشهر کرج هنوز به اولیههای ناوگان حمل و نقل عمومی اعم از مترو و BRT مجهز نیست یا مردم به تاکسی و اتوبوسهای مدرن و مجهز دسترسی ندارند، چه توجیهی میتواند داشته باشد؟ آیا شهروندان بدون تامین محرکها و مشوقهای لازم به حضور بدون خودرو در سطح شهر تن میدهند؟
این کارشناس ارشد برنامهریزی حمل و نقل و ترافیک گفت: طبق آمارهای رسمی حدود ۱۸ درصد از ترافیک کشور مربوط به معابر البرز و کرج است و سالانه چند میلیارد تردد در شبکه معابر استان ثبت میشود و شاهدیم که پروژههایی با اعتبار هزار میلیارد تومانی برای توسعه شبکه راهها استارت میخورند اما به راستی سهم «پیادهمحوری» چه میشود و چرا برای تشدید ترافیک و آلودگی هوا و مخاطرات زیستمحیطی فرش قرمز پهن میکنیم؟
حاجی قاسمی ادامه داد: در اروپا گلچین معابر برای ایجاد مسیرهای ویژه دوچرخه سواری در نظر گرفته میشود یا شاهد احداث پیادهراه در قلب شهرهای بزرگ همچون پاریس و لندن و رم هستیم و شهرداریها بیاعتنا به تقاضا برای افزایش ظرفیت تردد خودروها، در درجه اول به سلامت شهروندی، ارتقای شاخصهای زیستمحیطی و توسعه پیادهمحوری میاندیشند و نقشه راه توسعه شهری نیز حول محور برنامهریزی به منظور شهر زیستپذیر توأم با استانداردهای جهانی میچرخد.
وی اضافه کرد: اما نیم نگاهی به پیادهروهای کلانشهر کرج نشانگر مسیرهایی مملو از دستفروشان و تعرض واحدهای صنفی به مسیر تردد عابرین پیاده است که در اکثر آنها روح فضای سبز یا نشاط اجتماعی مشاهده نمیگردد و حجم انبوه تبلیغات آشفته، مبلمان نامنسجم و تراکتهای تبلیغاتی نوعی دلزدگی را در شهروندان ایجاد میکند و دوستداران دوچرخه سواری نیز جز در معدود پارکهای کرج راه دیگری برای به نمایش گذاشتن علاقهمندیشان برای داشتن شهری سالم و پاکیزه ندارند.
این کارشناس ارشد برنامهریزی حمل و نقل و ترافیک بیان کرد: پیادهمحوری شاخهای از هنر انسان محوری در علم معماری و شهرسازی است که با تلفیقی از سنت و مدرنیته و استفاده از ترکیب فضای سبز، مبلمان شهری و سنگفرشهای استاندارد، فضایی را ایجاد میکند که اولا معلولان و سالمندان نیز قادر به لذت بردن از ورزش پیاده روی باشند و ثانیاً مردم به جای تردد با وسایل نقلیه و استنشاق از دودهای سمی خودروها و مشاهده صحنههایی از شلوغی و ازدحام، پیادهروی در قابی دلانگیز و دلنشین را ترجیح دهند که جلوهای از تجلی سرمایههای اجتماعی به شمار می رود.
حاجی قاسمی خاطرنشان کرد: بیشک یکی از علتهای اصلی ترویج خشونت، افزایش دعواهای خیابانی، گسستهای معنوی و آمار بالای طلاق در شهرهای بزرگ همچون کرج به توسعه «سواره محوری» باز میگردد و چارچوب کلی شهر فضایی را ترسیم می کند که در آن ازدحام و شلوغی و رفتارهای سرد و بی تفاوتی انسانها نسبت به یکدیگر موج می زند اما بی شک در شهری با پیاده رو و پیاده راههای استاندارد و زیبا شهروندان در کنار یکدیگر شادی و نشاط را به اشتراک می گذارند و قابی از اتحاد و همدلی و یکدلی را رقم می زنند.
وی در پایان اظهار کرد: امید که در دوره پنجم مدیریت شهری کرج که گفتمان تازهای از علممحوری و نگرش کارشناسی را رقم زده و سعی در حل مشکلات و معضلات کلان شهری با استفاده از مشارکت کارشناسان و نخبگان شهری را دارد، توجه مضاعف به پیادهمحوری در دستور کار قرار گیرد و از این حوزه خطیر غفلتزدایی صورت پذیرد.