«خانم کلانتر» می خواهد جای چه کسی را بگیرد؛ ترامپ یا تیلرسون؟

روتیتر: نیکی هیلی به صدای سیاست خارجی دولت آمریکا تبدیل شده و تقریبا رکس تیلرسون وزیر امور خارجه این کشور را به حاشیه رانده است.
به گزارش روتیتر: نیکی هیلی، سفیر واشنگتن در سازمان ملل اینک بیش از پیش خود را با مواضع تندی که اتخاذ کرده به جهانیان شناسانده است. ۴۵ ساله است و درحالیکه برخی تحلیلها او را گزینه تحمیلی به ترامپ میدانستند، حالا او به دست راست رئیسجمهوری ایالات متحده آمریکا در سیاست خارجی تبدیل شده است.
او اخیرا در یکی از نشستهای سازمان ملل در مقابل دیگر سفرا، خود را «کلانتر» معرفی کرده و گفته که آمده تا آنها را به خط کند.
اندکی تأمل در مأموریتهایی که به او واگذار میشود، نشان میدهد که «خانم کلانتر» مأمور خوبی برای اجرای فرمانهای آقای ترامپ است. مأموریتهایی که ترامپ به سفرا و همکاران تیلرسون واگذار نمیکند. نیکی هیلی، برای مذاکره با یوکیا آمانو به وین میرود، برای مذاکرات حقوقبشری به ژنو میرود و هفتهای یکی دوبار موضعگیریهای ضدایرانی میکند.
سفر وی به وین برای دیدار با یوکیا آمانو، رئیس سازمان بین المللی اتمی که جهت تحت فشار قرار دادن ایران در برجام انجام شده بود واکنش، محمد جواد ظریف وزیر خارجه کشورمان را در پی داشت. وزیر خارجه ایران در نامهای به مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره پیامدهای منفی سفر یک مقام آمریکایی به وین درباره اجرای توافق هستهای ایران و گروه ۱+۵ (برجام) هشدار داد.
حال خبرگزاری فرانسه خبر می دهد که نیکی هیلی پا را از سمت خود فراتر گذاشته و عملا به صدای سیاست خارجی ترامپ بدل شده است. این خبرگزاری می نویسد: « نیکی هیلی به صدای سیاست خارجی دولت آمریکا تبدیل شده و تقریبا رکس تیلرسون وزیر امور خارجه این کشور را به حاشیه رانده است. بسیاری تصور می کنند که این فرماندار سابق ایالت کارولینای جنوبی می تواند جایگزین تیلرسون شده و شاید حتی روزی برای ریاست بر کاخ سفید (ریاست جمهوری) اقدام کند. رویدادهای اخیر نشان دهنده تفاوتهای بسیاری است که وی با تیلرسون دارد.»
وی به تازگی با حضور در اندیشکده محافظه کار امریکن اینترپرایز، وظیفه یک پرونده دیپلماتیک پیچیده دیگر یعنی زمینه سازی برای اعلام نقض توافق هستهای توسط ایران را بر عهده گرفت. اما همه در واشنگتن با اظهارات هیلی موافق نیستند و بسیاری او را به طرح ادعاهای واهی در خصوص اقدامات ایران برای توجیه مخالفت ترامپ با توافق هستهای متهم کردند. آرون دیوید میلر تحلیلگر سیاسی در این خصوص مینویسد: من طرفدار توافق هستهای نبودم، اما به ندرت اظهاراتی را در خصوص این توافق شنیدهام که تا این اندازه گمراه کننده باشد.
با این اوصاف عملا نیکی هیلی سیاست خارجی آمریکا را در دست گرفته است و بنابر خواستههای ترامپ جولان می دهد. در برابر رفتار این زن سرکش اما تیلرسون در سکوت خبری در حال کار کردن است و گفته می شود که وی میانه خوبی با خبرنگاران نیز ندارد.
اما کارشناسان مطرح می کنند تند نباید رفت زیرا در آمریکا همه موافق نظرات هیلی نیستند و همین موارد ممکن است وی را به حاشیه براند. موضع سخت وی در موارد مختلف قطعا سیاست اصلی آمریکا نیست و بیشتر به پوششی بر سیاستهای این کشور بدل شده است؛ البته در حوزه سیاست چماق گونه آن.
زمانی هیلی درباره برجام و کره شمالی با سختترین مواضع سخن میگوید که کارشناسان بر این عقیده هستند که با زبان سخت نمی توان مشکلات آمریکا خصوصا با کره شمالی که این روزها با هر موضع سخت آمریکا یک گام به جلوتر میآید، حل کرد.
نیکی هیلی این روزها مانند یک سلبریتی هالیوودی با هر موضعی به صدر اخبار رسانهها آمده و مورد توجه قرار می گیرد اما احتمال این نیز وجود دارد وی نیز سرنوشت «استیو بنن» استراتژیست و مشاور راستگرای ترامپ را پیدا کند. سیاستهای کاخ سفید به بنن که در پیروزی و راهیابی ترامپ به کاخ سفید نقش اساسی داشت رحم نکرد حال به نظر نمی رسد که هیلی امتیاز بیشتری از وی داشته باشد. چه اینکه جامعه جهانی نیز نشان داده که غذای شور را بیش از هر زمان دیگری پس می زند.
البته امروزه برخی در مورد هیلی بیان می کنند که «این چهره را خوب به خاطر بسپارید و اگر “نیکی هیلی” دور بعدی انتخابات به عنوان نامزد اصلی جمهوری خواهان و با حمایت ترامپ وارد کاخ سفید شد، تعجب نکنید.» هنوز قضاوت در این مورد زود است اما هیچ موضوعی بعید نیست.
بویژه اینکه بعد از شکست هیلاری کلینتون به عنوان یک نامزد زن در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا عطشی خاص در خصوص حضور یک زن در کاخ سفید در آمریکا حس می شود. پیش از این در آمریکا ریاست جمهوری یک زن تنها در هالیوود شدنی بود اما این راه را کلینتون در آمریکا باز کرد و تنها یک زن سیاستمدار لازم است تا با هوشیاری به این مقام دست یابد.