چشم انداز مثبت روابط ایران و فرانسه در دوران مکرون

روتیتر: این کارشناسان با تکیه برسابقه سیاسی مکرون در دوران حضورش در کابینه فرانسوا اولاند به عنوان وزیر اقتصاد، صنعت و امور دیجیتال و برنامه های اقتصادی که وی در دوران کارزار انتخاباتی بر آن تاکید کرده است؛ اعتقاد دارند که در رویکردهای مکرون نشانه های مثبتی برای گسترش روز افزون روابط ایران و فرانسه دیده می شود.
به گزارش روتیتر: تهران – تحلیلگران معتقدند که چشم انداز روابط ایران و فرانسه در دوران ریاست جمهوری امانوئل مکرون به عنوان چهره ای اقتصاددان و سیاستمداری که پیشتر با حسن روحانی رئیس جمهوری ایران بر سر یک میز نشسته و توافق های بسیاری امضاء کرده، در آستانه تحول قرار دارد.
برای درک این مطلب عوامل متعددی مطرح می شود که در بین آنها راهبرد اقتصادی مکرون مبنی بر توسعه بازار آزاد و گسترش روابط تجاری و اقتصادی با جهان، اتخاذ نکردن موضع منفی علیه ایران قبل و حین کارزار انتخاباتی و پیشینه مثبت رئیس جمهوری منتخب فرانسه در گسترش روابط اقتصادی با کشورمان بیش از دیگر مولفه ها به چشم می آید.
توجه به این نکته که در سفر بهمن ۱۳۹۴ دکتر حسن روحانی رئیس جمهوری ایران به فرانسه که در سیصدمین سالگرد روابط سیاسی میان این دو کشور رقم خورد، مکرون وزیر اقتصاد، صنعت و امور دیجیتال کابینه فرانسوا اولاند و وزیری بود که وظیفه هماهنگی برای امضای بسیاری از توافق ها و قراردادها را بر عهده داشت، بر سابقه مثبت وی در توسعه روابط با ایران دلالت دارد.
بازگشت پژو و رنو دو خودروسازی بزرگ جهان به ایران، خرید ۱۰۰ فروند هواپیمای ایرباس، از سرگیری رایزنی ها برای سرمایه گذاری شرکت های فرانسوی در حوزه نفت و گاز و توسعه همکاری ها در بخش های جاده ای، راه آهن و شیلات ایران، از جمله دستاوردهای این سفر بود و مکرون نقش مهمی در تحقق آنها ایفا می کرد.
حال با انتخاب شدن امانوئل مکرون به عنوان رئیس جمهوری جدید فرانسه، بسیاری از کارشناسان پیش بینی می کنند که در دوران جدید که مکرون اختیارات بیشتری دارد و بر توسعه روابط اقتصادی با جهان تاکید دارد، شرایط برای گسترش روابط با کشورهایی همچون ایران که بازار و ظرفیت های بزرگی در عرصه های مختلف اقتصادی دارد، بیش از پیش بهبود می یابد و به سمت شکوفایی گام بردارد.
در چارچوب این تحلیل، «فرانسوا نیکولو» سفیر سابق فرانسه در ایران نیز پیش از برگزاری دور دوم انتخابات ریاست جمهوری فرانسه اعلام کرد که نکته مثبت سیاست های دو نامزد راه یافته به این مرحله، نبود موضع گیری منفی علیه ایران است و این نکته مثبت موجب می شود که هر یک از نامزدها در صورت پیروزی در انتخابات بتوانند هر گونه که می خواهند روابط آتی کشورشان را با ایران پایه ریزی کنند.
از طرف دیگر امانوئل مکرون از جمله سیاستمداران میانه رو فرانسه بشمار می رود که سیاست مثبتی در مواجهه با مسلمانان در پیش گرفته و از سیاست های تبعیض آمیز علیه جمعیت مسلمانان فرانسه انتقاد کرده و گفته است که هیچ دینی مشکل فرانسه نیست.
در نهایت، تحلیلگیران معتقدند که برای ترسیم آینده روابط سیاسی ایران و فرانسه در دوران ریاست جمهوری امانوئل مکرون، باید به مولفه های راهبردی و تاثیرگذاری همچون موقعیت منطقه ای ایران و مناسبات رو به توسعه دو کشور توجهی ویژه کرد؛ راهبردی که به نظر می رسد مکرون اقتصاددان توجه ویژه ای به آن داشته باشد.