زمعضلات بافت های فرسوده اجتماعی است تا عمرانی

0
1395-04-31-42916639

روتیتر: محمد رضا رضاپور گفت: محلات بافت‌های فرسوده از یک سو دارای ریشه‌های سکونتی ارزشمند با غنای فرهنگی، اجتماعی و معماری هستند و از سویی دیگر به دلیل فرسودگی، عدم دسترسی مناسب به خدمات شهری، وجود مشکلات اجتماعی و امنیتی و آسیب‌پذیری در برابر زلزله، سیل و آتش‌سوزی و نیز تطابق نداشتن با زندگی امروز شهری و شهرسازی مدرن، دارای مشکلات روبنایی و زیرساختی هستند.

به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی روتیتر، قائم مقام شهردار کرج با بیان اینکه معضلات بافت های فرسوده بیشتر از نوع اجتماعی می باشد تا عمرانی گفت: این خود مردم هستند که نقش اساسی را برای احیای اینگونه بافتها دارند، ضمن اینکه همه دستگاهها باید نقش خود را در نوسازی بافت های فرسوده همانگونه که در نقاط برخوردار انجام می دهند، ایفا کنند.قائم مقام شهردار کرج اظهار داشت: همه بافت‌های فرسوده در هر نوع طبقه‌بندی که قرار داشته باشند، به سبب فرسودگی و ناپایداری از خصوصیت‌های مشابه و مشترکی برخوردارند؛ به عبارت دیگر می‌توان همه بافت‌های فرسوده را بافت ناپایدار دانست که این ناپایداری، در برابر زلزله خود را نشان می‌دهد و به همین دلیل حفظ ایمنی شهر و شهروندان به چالش کشیده می‌شود. البته وجود فضاها و بافت‌های فرسوده شهری مشکلات دیگری همچون نازیبا شدن شهر و افزایش میزان آسیب‌های اجتماعی را دارد.

رضاپور خاطر نشان کرد: در بسیاری از هسته‌های قدیمی، آنچه دارای ارزش است نه کالبد موجود و بناها، که گذرها، مراکز محله‌ای، روابط اجتماعی میان ساکنان، یادمان‌ها و نشان‌های بافت های دارای ارزش اجتماعی و فرهنگی است؛ از این رو دخالت در این بافت‌ها صرفاً نباید از نوع اقدامات کالبدی، اصطلاحاً بازسازی از نوع تخریب و دوباره ساختن باشد. در بسیاری از عرصه‌ها بهسازی بافت و اقدام خرد و مشارکتی با مردم ساکن در آن شیوهٔ بسیار مطلوب و پایداری را ارائه می‌دهد که می‌تواند در طول دورهٔ‌ کوتاه‌مدت صورت پذیرد و رفاه شهروندی را در بافت توانمند سازد.

معضلات بافت های فرسوده، اجتماعی است

این مسئول ادامه داد: طرح‌های ساماندهی بافت فرسوده در زمره طرح‌های تفصیلی ویژه‌ای است که ‌باید بر اساس واقعیت‌های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی ساکنان این نوع بافت انجام گیرد؛ بافت فرسوده به لحاظ ایمن نبودن، کمبود خدمات و ناکافی بودن زیرساخت ها و همچنین عدم دسترسی آسان مشکلاتی دارند که امنیت این بافت ها را دچار خدشه کرده است.

وی با اشاره به اینکه بافت های فرسوده به دلیل کمبود سرانه های فرهنگی، آموزشی و زیرساخت های شهری دچار مشکلات زیادی هستند، اضافه می کند: ورود افراد مهاجر مشکلات بافت های فرسوده را چند برابر می کند، علیرغم اینکه بسیاری از افراد به بافت های تاریخی تعلق خاطر دارند، اما این محلات دچار مشکلاتی هستند.

قائم مقام شهردار کرج بیان کرد: برای کاهش این مشکلات، باید مطالعات دقیقی از معضلات و دلایل به وجود آمدن آنها در بافت های فرسوده انجام شود و راهکارهای مرتبط مورد بررسی قرار گیرد؛ اولین راهکار این است که همه افراد ساکن در این محله ها را شناسایی و نسبت به حق و حقوق خود و آسیب هایی که در بافت فرسوده وجود دارد، آگاه شوند.

رضاپور نقش مردم در حل مشکل بازآفرینی بافت فرسوده را بسیار مهم و اساسی دانست و اظهار داشت: معضلات بافت های فرسوده بیشتر از نوع اجتماعی است تا عمرانی؛ در این بافت ها مداخله مستقیم دولت و شهرداری تا حدودی کارساز است و این خود مردم هستند که نقش اساسی تری دارند، ضمن اینکه همه دستگاهها باید نقش خود را در بافت های فرسوده همانگونه که در نقاط برخوردار انجام می دهند، ایفا نمایند.

این مسئول یادآور شد: طبق سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری (مدظله العالی) و قانون برنامه کشور باید سالانه حداقل ۱۰ درصد نوسازی در بافت فرسوده شهری انجام شود که تحقق این مهم به فعالیت دستگاههای ذیربط شهر همچون شهرداری ها، راه و شهرسازی، میراث فرهنگی و اقداماتی که برای مشارکت مردم در بازسازی بافت فرسوده انجام می شود، بستگی دارد و مدیریت شهری کرج نیز طی چهار سال گذشته در این رابطه گام های مطلوبی را برداشته است.

وی به پرداخت تسهیلات بافت فرسوده از سوی دولت اشاره کرد و گفت: دولت به ازای هر واحدی که احیاء می شود ۵۰ میلیون تومان با نرخ تک رقمی سود، وام پرداخت می کند و شهرداری هم بخشودگی عوارض را اعمال می کند که امیدواریم این تسهیلات، تشویقی برای همراهی بیشتر مردم در نوسازی بافت فرسوده باشد.

قائم مقام شهردار کرج تاکید کرد: بسیار پر واضح است که طی سالیان گذشته، شهرداری کرج راهکارهای مختلفی را در جهت احیاء و بازآفرینی بافت های فرسوده شهری تجربه کرده است اما در واقع احیاء، نوسازی و بهسازی بافت های فرسوده اتفاق نمی افتد مگر اینکه این مسئله توسط مشارکت و حضور و همدلی مردم صورت پذیرد.

رضاپور اشاره کرد: امروزه مشارکت از ارکان مهم تجدید حیات شهری به حساب می آید و یکی از زمینه های مشارکت مردم در عرصه شهر، مشارکت در بهسازی و نوسازی بافت های فرسوده می باشد. نقش مردم در بهسازی و اصلاح بافت های فرسوده شهری تعیین کننده و تاثیرگذار است و در بافت های فرسوده با توجه به وسعت دامنه و شدت مسایل گریبان گیر این بافت ها، کارآمدترین رویکردی که بتوان برای مواجهه با کاستی ها و نارسایی ها اتخاذ کرد، رویکرد مشارکتی می باشد.

این مسئول در پایان سخنان خود گفت: تجمیع پلاک های ریزدانه در بافت فرسوده، خواست مدیریت شهری کرج است که باید با مشارکت مردمی و از طریق ارتقاء آگاهی شهروندان برای تحقق این امر صورت گیرد تا معضلات شهر در زمینه بافت های فرسوده مرتفع شود و ایمنی شهروندان در محلات مذکور تامین گردد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *