چرا پایتخت ایران به عنوان یکی از ۱۰ شهر برتر جهان انتخاب شد؟

0
tehrannnnnn

روتیتر:اجرای طرح های بزرگی همچون ساخت تونل توحید،تکمیل پروژه های بزرگ برج میلاد و تونل رسالت که سال ها بر زمین مانده بود،گسترش خطوط مترو ، راه اندازی سامانه اتوبوس های تندرو ساخت بوستان بزرگ ولایت،باغ موزه دفاع مقدس،باغ کتاب،بزرگراه شهید زین الدین، و …نشان می دهد تصمیم گیری های خردورزانه و توسعه مدارانه در شهرداری تهران به یک اصل و محور سیاست گذاری ها تبدیل شده است.

جایزه یکی از ۱۰ شهر برتر جهان در زمینه ارتقای کیفیت زندگی شهروندان در دهمین اجلاس متروپلیس(اتحادیه کلانشهرها و پایتخت های جهان)در کشور برزیل به شهرداری تهران اعطا شد.اما این جایزه چطور به تهران و خیابان بهشت رسید و چه دلایلی باعث شد پایتخت ایران بالاتر از شهرهایی مثل مونترال، ملبورن،سئول و …که در زمره توسعه یافته ترین شهرها هستند،قرار بگیرد. این طور که از شواهد امر بر می آید و در رسانه ها بازتاب یافته، این جایزه به دلیل تلاش برای ارتقای کیفیت زندگی شهروندان به ویژه در زمینه توسعه حمل و نقل عمومی و بهره گیری از روش های مناسب نظیر سامانه BRT ، دوچرخه های عمومی و … به تهران تعلق گرفته است.

اما پیش از هر چیز باید گفت،دستیابی به این جایزه با اهمیت، ادامه روند منطقی موفقیت هایی است که شهرداری تهران از چند سال پیش در عرصه های مختلف به دست آورده است؛ پیش از این و در سال ۲۰۰۸ ،دکتر «محمد باقر قالیباف»که ریاست مجمع شهرداران آسیایی را بر عهده دارد،موفق شد در بین ۸۲۰ شهردار جهان در جمع ۸ شهردار برتر قرار گیرد. همچنین سال گذشته هم جایزه اجلاس حمل و نقل پایدار در واشنگتن که با مشارکت سازمان ملل متحد و تشکل های تخصصی حوزه حمل و نقل برگزار شده بود به شهردار تهران تعلق گرفت و شهرداری تهران در زمره ۵ شهر برتر جهان در این حوزه معرفی شد.

دکتر  قالیباف زمانی که سکان مدیریت شهری پایتخت را به دست گرفت،چرخ توسعه شهر را با چنان شتابی به حرکت درآورد و پروژه های عمرانی را با چنان دقت و سرعتی پیش برد که برخی رویکرد او در مدیریت شهری را با منش جهادی او در جبهه های جنگ مقایسه کردند.اجرای طرح های بزرگی همچون ساخت تونل توحید،تکمیل پروژه های بزرگ برج میلاد و تونل رسالت که سال ها بر زمین مانده بود،گسترش خطوط مترو ، راه اندازی سامانه اتوبوس های تندرو( بی آر تی)،ساخت بوستان بزرگ ولایت،باغ موزه دفاع مقدس،باغ کتاب،بزرگراه شهید زین الدین، و …نشان می دهد تصمیم گیری های خردورزانه و توسعه مدارانه در شهرداری تهران به یک اصل و محور سیاست گذاری ها تبدیل شده است.

توسعه حمل و نقل عمومی و ارتقای کیفیت زندگی شهروندان

نگاهی به تلاش های مدیریت شهری پایتخت برای ارتقای کیفیت زندگی شهروندان به ویژه در زمینه توسعه حمل و نقل عمومی دلایل تقدیر جهانی از شهرداری تهران را بیشتر روشن می کند.

ارتقای کیفیت آمد و شد شهروندان بر اساس شهری انسان‌ محور برای دستیابی به سهم ۷۵ درصدی سفر با حمل و نقل عمومی،هدف مدیریت شهری است و شهرداری تهران برای تحقق این هدف در ۷ محور از جمله مترو، اتوبوسرانی، تاکسیرانی، سیستم‌های هوشمند، حمل و نقل غیر موتوری، آموزش و ارتقای فرهنگ ترافیک و افزایش ایمنی و بهره‌وری معابر وارد عمل شده است.

آمارها حاکی است،افزایش سهم اعتبار ماموریت های حوزه حمل و نقل و ترافیک از کل اعتبارات شهرداری تهران از ۳۷ درصد در سال ۸۹ به ۴۱ درصد در سال ۹۰ رسیده که این امر نشان دهنده افزایش توجه مدیریت شهری به توسعه حمل و نقل عمومی است.نباید فراموش کرد که توسعه خطوط مترو و ایجاد خطوطBRT   در چند سال اخیر از مهمترین دلایل کسب این عنوان جهانی بوده است.بهره برداری از ۲۳ کیلومتر خط جدید بی آر تی در سال ۸۹ و ۴۳ کیلومتر خط جدید در سال ۹۰ که طول خطوط بی آر تی را امسال به ۱۲۸ کیلومتر می رساند،شاید یکی از مهم ترین اقدامات شهرداری تهران در زمینه توسعه حمل و نقل عمومی بوده است.

از طرفی توسعه و تجهیز مترو در تهران همپای توسعه خطوط بی آر تی پیش رفته و علی رغم نامهربانی های دولت و تخصیص ندادن یارانه کامل بلیت ،فاینانس مترو و بودجه مصوب مجلس،شهرداری تهران توانسته نیازهای شهروندان را در این زمینه برطرف کند.بر پایه جدول توسعه خطوط مترو،قرار است که تا پایان امسال ، ۱۵ کیلومتر به طول مسیر خطوط مترو و۱۴  ایستگاه دیگر به مجموع ایستگاه های فعال متروی تهران افزوده شود که چند ایستگاه آن طی ۹ماه گذشته به بهره برداری رسیده است.

تجهیز و توسعه ناوگان اتوبوسرانی و تاکسیرانی

اما ناوگان اتوبوسرانی هم از این غافله پیشرفت،توسعه و نوسازی عقب نمانده و با ۷ هزار و ۶۸ دستگاه اتوبوس در قالب ۳۰۸ خط، سالانه ۳/۱ میلیارد مسافر را جابه‌جا می‌کند و این در حالی است که پدیده رو به گسترش اتوبوس‌های تندرو در ۱۰ خط پیش‌بینی شده کل تهران را در یک شبکه ماتریسی تحت پوشش قرار می‌دهد.

افزایش یک هزار و ۸۳۶ دستگاه اتوبوس و کاهش ۳ ساله عمر ناوگان اتوبوسرانی در ۶ سال اخیرهم یکی دیگر از موفقیت های شهرداری تهران در حوزه حمل و نقل عمومی بوده است.شرکت واحد اتوبوسرانی دارای ناوگان جوان و چالاکی است که با توجه به ایجاد و توسعه خطوط BRT و مهندسی مجدد خطوط روزبه‌روز از کارآمدی بیشتری برخوردار می‌شود.از سوی دیگر، با نوسازی ۳۵ هزار دستگاه تاکسی در ۵ سال اخیر میانگین عمر ناوگان تاکسیرانی تهران از ۹ سال به ۵ سال کاهش یافته،که این امر ارتقای کیفیت خدمات رسانی به شهروندان تهرانی را به دنبال داشته است.

تهران،شهر دوچرخه ها

راه اندازی ۳۵ ایستگاه و ۱۵۰۰ دوچرخه به طول ۴۰ کیلومتریکی دیگر از دلایلی است که باعث شده مسئولان کنگره متروپلیس توسعه دوچرخه سواری در تهران را در چارچوب ارتقای کیفیت زندگی شهروندی مورد ارزیابی قرار دهند و از شهرداری تهران در این باره تقدیر کنند.اگر چه فعالیت شهردای تهران در سال جدید در این باره گسترش یافته و در حال حاضر ۱۵۸ کیلومتر مسیر ویژه دوچرخه وجود دارد که به گفته معاون حمل و نقل و ترافیک تهران قرار است این مسیرها تا پایان سال جاری به ۳۰۰ کیلومتر برسد. ضمن این که برای امکان ایجاد یک هزار خانه دوچرخه و ارائه یک ‌صد هزار دستگاه دوچرخه به شهروندان تا پایان سال ۹۰ در معاونت حمل و نقل و ترافیک تهران برنامه‌ریزی مشخصی انجام شده است.
توسعه شهری همسو و همگام با پیشرفت های جهانی

کوتاه سخن اینکه،شهرداری تهران در چند سال گذشته با در پیش گرفتن الگوهای توسعه شهری همسو و همگام با پیشرفت های جهانی و ترسیم چشم اندازی ایده ال های از زندگی شهری برای شهروندان پایتخت به دنبال رفع کاستی ها و مشکلاتی بوده و هست که سال هاست به توسعه نامتوازن شهر دامن زده است.

مدیریت شهری تهران همزمان چند رویکرد را برای رفع نابرابری های شهری در دستور کار قرار داده که طیف وسیعی از اقدامات عمرانی،فرهنگی و اجتماعی واقتصاد شهری را شامل می شود.بی شک انتخاب پایتخت جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از ۱۰ شهر برتر جهان  وتقدیر جهانی از شهردار تهران به دلیل ارتقای کیفیت زندگی شهروندان نه تنها یک موفقیت بزرگ برای مدیریت شهری تهران، بلکه توفیقی بین المللی برای نظام مقدس جمهوری اسلامی است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *