شناسایی جهش‌های نقطه‌ای کم‌خونی داسی‌شکل و اسکلروز جانبی آمیوتروفیک با دستگاهی نوین

0
3076274

روتیتر: اخیراً دانشمندان موسسه تحصیلات تکمیلی کک، دانشگاه کالیفرنیا برکلی و دانشگاه ویلنیوس با کمک “کیانا آران” (Kiana Aran) محقق ایرانی دستگاه دستی به نام “CRISPR-SNP-Chip” برای تشخیص جهش‌های نقطه‌ای بیماری‌هایی مانند کم‌خونی داسی‌شکل و اسکلروز جانبی آمیوتروفیک توسعه داده‌اند.

به گزارش روتیتر و به نقل از تک اکسپلوریست، این دستگاه با استفاده از فناوری ویرایش ژن کریسپر ساخته شده و می‌تواند بدون نیاز به تکثیر دی.ان.ای، چندریختی تک-نوکلئوتید یا جهش‌های نقطه ای را در بیماری‌های کم‌خونی داسی‌شکل و اسکلروز جانبی آمیوتروفیک تشخیص دهد.

کیانا آران استادیار موسسه تحقیقاتی کک و دانشمند مهمان دانشکده مهندسی زیستی دانشگاه کالیفرنیا برکلی گفت: با حذف نیاز به تکثیر و ابزارهای بزرگ نوری، دستگاه SNP-Chip ما کار تعیین ساختار ژنتیکی چندریختی تک-نوکلئوتید را به راحتی انجام خواهد داد. توانایی تشخیص چندریختی تک-نوکلئوتیدها روی تراشه بینش ارزشمندی در زمینه‌هایی مانند کشاورزی، فرآیندهای بیولوژیکی صنعتی و حتی تغییرات تکاملی مانند جهش‌های ایجاد کننده مقاومت در برابر آنتی بیوتیک‌ها می‌دهد.

“ایرینا کانبوی”(Irina Conboy) از دانشگاه برکلی و “ویرجینجوس شیکنیس”(Virginijus Šikšnys) از دانشگاه ویلنیوس در لیتوانی گفتند: این فناوری سبب ایجاد نوآوری در زمینه تشخیص کریسپر شده است و راهی نوین برای تشخیص دقیق دیجیتال بیماری‌های ژنتیکی محسوب می‌شود.

طی این مطالعه محققان علاوه بر استفاده از اطلاعات زیست شناسی کریسپر-کَس از ترانزیستورهای الکترونیکی کریسپر-کَس بیولوگ(CRISPR-Cas Biolog ) که از گرافن ساخته شده‌اند برای شناسایی جهش‌های ژنتیکی در عرض چند دقیقه استفاده کردند. در این آزمایشات نمونه‌های دی.ان.ای بر روی تراشه قرار گرفت و هزاران مولکول کریسپر جهش‌های خاص را بررسی کردند. اگر کریسپر به هدف متصل شود، بار الکتریکی ایجاد می‌کند که توسط دستگاه شناسایی می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *