ظرفیت مغفول مانده در دل کویر/ ناز «نرگس» خریدار ندارد

روتیتر: بسیاری از دشتهای خوسف را نرگسزارهایی پوشانده که عطر و زیبایی بینظیری را به این سرزمین کویری بخشیده و نیازمند حمایت و توجه ویژه به خصوص در حوزه فرآوری و صادرات است.
به گزارش روتیتر: همین که لالایی زمستانی در گوش طبیعت خوانده میشود؛ سرمستی، ناز «نرگس» و رویش آن در نرگس زارهای خوسف آغاز میشود تا همزمان با سبک بالی و سکوت طبیعت، گل نرگس با ناز از دل خاک بیرون آید و زمستان را به بهار مبدل کند.
سازگاری با شرایط اقلیمی، مقاومت به کم آبی با توجه به خشکسالیهای حاکم بر منطقه، پرورش در فضای باز، اقتصادی بودن این گل و نیاز به آبیاری در زمانی که نیاز آبی دیگر محصولات منطقه حداقل است از جمله مزایای کاشت گل نرگس در خراسان جنوبی است.
هم اکنون کهنترین نرگس زارهای خراسان جنوبی متعلق به شهرستان خوسف بوده که ثبت آثار ملی شده است و گل نرگس شهرستان خوسف در قیاس با گلهای مشابه نرگس در کشور حرف اول را میزند.
این استان با داشتن بیش از ۴۳ هکتار سطح زیر کشت گل نرگس، رتبه پنجم در تولید گل نرگس را دارد که این ظرفیت بی نظیر در دل کویر نیاز به توجه و حمایت جدی دارد تا بتواند عاملی برای شکوفایی اقتصادی این استان باشد.
این روزها ۷۵۰ بهره بردار گل نرگس از مشکلاتی اعم از نبود بازار فروش و چتر بسته حمایت بیمهای این محصول رنج میبرند و خواستار رسیدگی به این مشکلات از سوی مسئولان هستند.
بنا به گفته کشاورزان عدم وجود خریدار در روزهای اوج برداشت گل، باعث میشود تا این قشر زحمتکش دسترنج شأن را به دیگران تعارف کنند که این شرایط نیازمند حمایت بیشتری از سوی متولیان است.

بازار فروش نداریم
یک بهره بردار گل نرگس در گفت و گو با مهر با بیان اینکه در حال حاضر سه هکتار زمین زیر کشت گل نرگس دارم، گفت: در هر سال به طور متوسط ۱۵۰ هزار شاخه گل تولید میشود.
محمد علیزاده با اشاره به مشکلات پیش روی نرگس کاران بیان کرد: طی سالهای اول و دوم کشت، ساقه کوتاه بوده و بازار فروش خوبی ندارد.
وی با بیان اینکه سال گذشته بخشی از محصولاتم توسط اداره تعاون خریداری شد، افزود: همچنین مشتریانی در دیگر شهرها دارم که گل را به صورت ماشینی ارسال میکنم.
علیزاده افزود: برخی از خرده کاران که سالانه ۵۰۰ تا شش هزار شاخه برداشت میکنند، نمیتوانند محصول شأن را به فروش برسانند.
وی خواستار اسانس گیری گل شد و افزود: گل نرگس دارای عطر خاصی بوده و اگر کارخانه فرآوری ایجاد شود، کمک بزرگی به بهره برداران میشود.
نبود بیمه و دغدغه نرگس کاران
علیزاده عدم بیمه گل نرگس را از دیگر مشکلات پیش رو دانست و اظهار کرد: طی سالهای گذشته سالانه به دلیل سرمازدگی ۵۰ هزار شاخه گل خسارت وارد میشود.
این بهره بردار خوسفی ادامه داد: با توجه به اینکه گلها تحت پوشش حمایتی بیمه قرار نمیگیرند، تمام بهره برداران نسبت به خسارتهای احتمالی دغدغه دارند.
وی گرانی کود را یکی دیگر از مشکلات پیش روی نرگس کاران دانست و افزود: کود برای بهره برداران سهمیه بندی شده که برخی سهمیهها کفاف نمیدهد.
علیزاده ادامه داد: سال گذشته ۵۰ میلیون تومان تسهیلات کم بهره دریافت کردهام که نقش بسزایی در رونق کسب و کارم داشت.

یکی دیگر از بهره برداران گل نرگس در گفت و گو با مهر بیان کرد: در حال حاضر نیم هکتار زیر کشت گل نرگس دارم که سال گذشته ۵۰ هزار شاخه برداشت داشتهام.
محمد عبقری نبود بازار فروش را یکی از مشکلات پیش روی بهره برداران دانست و گفت: در زمان اوج گل، بازار فروش نبوده و گل را به دیگران تعارف میدهیم.
وی با بیان اینکه در سال جاری تاکنون ۵۰ شاخه گل برداشت کردهام، اظهار کرد: برای فروش گلها را به مغازه دار میدهم و هر شاخهای به قیمت دو هزار و ۵۰۰ تومان به فروش میرسد.
حلقه مفقوده فرآوری
عبقری خواستار فرآوری گل نرگس شد و افزود: همچنین خرید تضمینی گل توسط نهاد یا ارگانی مشخص میتواند نقش شایستهای در ایجاد بازار فروش داشته باشد.
وی اظهار کرد: سال گذشته برخی دستگاهها برای خرید گل پای کار آمدند که امید است در سال جاری هم این امر اتفاق بیفتد.
عبقری با بیان اینکه در حال حاضر شهر کوچک و تولید گل زیاد است، افزود: در کنار ضرورت بازاریابی محصول، خواستار بیمه گل هستیم.
یکی از نرگس کاران خوسف در گفت و گو با مهر با بیان اینکه وضعیت این محصول در سطح شهرستان نسبت به سالهای گذشته بهتر شده است، اظهار کرد: با توجه به برگزاری جشنواره گل نرگس در این شهرستان طی سالهای گذشته، بازار گل نرگس از وضعیت بهتری برخوردار شده است.
محمد صالحی ادامه داد: همچنین سال گذشته شهرداری خوسف با همکاری جهاد کشاورزی اقدام به خرید گل از کشاورزان کرده که این امر سبب شده تا حدودی بازار فروش این محصول رونق بگیرد.
وی با اشاره به مشکلات پیش روی بهره برداران گل نرگس بیان کرد: بیمه مزارع گل نرگس یکی دیگر از خواستههای کشاورزان برای توسعه کشت این محصول است.
صالحی گفت: تسهیلاتی که طی سالهای اخیر به برخی از نرگس کاران پرداخت شد سبب دلگرمی، توسعه سطح زیر کشت و بالا بردن کیفیت این محصول شده که نیاز است این کار با جدیت بیشتری دنبال شود.

فعالیت ۱۳۰ بهره بردار در خوسف
رئیس جهاد کشاورزی خوسف در گفت و گو با مهر بیان کرد: در حال حاضر ۲۴ هکتار از اراضی این شهرستان زیر کشت گل نرگس است.
رضوی از فعالیت ۱۳۰ بهره بردار در پرورش گل نرگس خبر داد و افزود: پیش بینی میشود در سال جاری ۱۲ میلیون شاخه گل نرگس از اراضی زیر کشت، برداشت شود.
وی با بیان اینکه در هر مترمربع ۶۰ شاخه گل برداشت میشود، ادامه داد: در سال جاری از محل فروش گل نرگس بیش از چهار میلیارد تومان عاید نرگس کاران میشود.
رضوی با اشاره به بازار فروش گل نرگس بیان کرد: در حال حاضر نهادهایی مانند شهرداری و تعاون روستایی در خرید گل نرگس از بهره برداران همکاری داشتهاند.
رئیس جهاد کشاورزی خوسف با بیان اینکه برخی از بهره برداران گل را به صورت سنتی در بازار به فروش میرسانند، گفت: همچنین برخی از بهره برداران در دیگر شهرها خریدارانی دارند.
استحصال عطر نرگس نیازمند سرمایه گذاری
وی با اشاره به فرآوری گل نرگس اظهار کرد: برای امر فرآوری نیازمند علم و تکنولوژی خاصی هستیم.
رضوی با بیان اینکه استحصال عطر گل نرگس نیازمند سرمایه گذاری بزرگی است، افزود: همچنین میزان تولید گل در استان پاسخگوی سرمایه گذاری بزرگ و ایجاد کارخانه نیست.
وی ادامه داد: از سویی افزایش سطح زیر کشت گل نرگس هزینه بر بوده به گونهای که هر هکتار نیازمند ۲۵۰ میلیون تومان است.
رضوی با اشاره به حمایتهای انجام شده از نرگس کاران بیان کرد: طی سال گذشته بیش از یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان تسهیلات چهار درصد به متقاضیان پرداخت شده است.

پیش بینی برداشت ۲۲ میلیون شاخه گل
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی در گفت و گو با مهر بیان کرد: برداشت گل نرگس از نیمه دوم آبان ماه آغاز میشود و تا اواخر زمستان ادامه دارد.
غلامرضا قوسی با بیان اینکه در حال حاضر ۴۳ هکتار از اراضی استان زیر کشت گل نرگس قرار دارد، اظهار کرد: پیش بینی میشود در سال جاری ۲۲ میلیون شاخه از مزارع زیر کشت برداشت شود.
وی با بیان اینکه خراسان جنوبی رتبه پنجم تولید گل نرگس در کشور را دارد، افزود: طی دو سال گذشته سطح زیر کشت گل نرگس از ۳۷.۵ هکتار به ۴۳ هکتار افزایش یافته است.
قوسی از فعالیت ۷۵۰ بهره بردار گل نرگس در استان خبر داد و افزود: پیش بینی میشود در سال جاری ۱۱۰ میلیارد ریال از محل فروش گل نرگس عاید بهره برداران شود.
رئیس جهاد کشاورزی خراسان جنوبی بیان کرد: محصولات این استان علاوه بر مصرف در داخل استان به استانهای خراسان رضوی، تهران و اصفهان صادر میشود.
در سالهایی که گل زیاد است بازار روزمره گل نرگس کشش خرید آن را ندارد پس باید در زمینه صادرات گل از سوی متولیان امر اقدامات لازم پیگیری شود همچنین نیاز است تا فرآوری این گل به ویژه اسانس گیری آن در دستور کار قرار گیرد اگرچه اکنون اعلام میشود زمینه این سرمایه گذاری در استان مهیا نیست اما این زیر ساخت را در سطح کشور هم نداریم که نکتهای قابل توجه است.