«دیوارهای بتنی» معضل زیرپوستی شهر / ماموریتی تازه در مسیر ارتقای سیمای شهری

روتیتر: سیما و منظر شهری نقش اساسی در شکل گیری شهر سالم و توسعه پایدار شهری دارد؛ توجه به زیبایی شناسی شهری علی الخصوص در رابطه با فضای شهری موجب شادابی و سرزندگی در فضاهای شهری است و در طراحی و برنامه ریزی برای شهر باید مورد توجه قرار گیرد تا به تبع آن ساخت کالبدی برای عموم مردم قابل استفاده باشد.
به گزارش روتیتر ، در این شرایط رسالت طراحی شهری آن است که فضاهای شهری را به مکان ارتقاء دهد تا در بستر این مکان های معنادار، ارزش های انسانی و اجتماعی امکان بروز یابند و بحران فضای شهری را به کنترل درآورد.
با توجه به اهمیت مناسب بودن سیمای شهری که یکی از دغدغه های مهم شورای اسلامی دوره پنجم شورای اسلامی شهر کرج است و با توجه به اهمیت نقش دیواری های بتنی سطح شهر در زیباسازی شهر و تأثیر آنها بر افزایش روحیه شهروندان و ایجاد نشاط اجتماعی در جامعه، شانزدهمین جلسه کمیسیون هنر و ارتباطات شورای اسلامی شهر کرج در صحن علنی شورای شهر با حضور اعضاء کمیسیون، معاونین شهرسازی و معماری، فنی و عمرانی و روسای سازمانهای سیما و منظر و فرهنگی و ورزشی شهرداری کرج، مشاورین و اصحاب رسانه با موضوع «بررسی معضل دیوارهای بتنی سطح شهر» برگزار شد.
رحیم خستو، رئیس کمیسیون هنر و ارتباطات شورای اسلامی شهر کرج طی سخنانی در این جلسه اظهار داشت: دیوارها و پنل های بتنی که در نصب آنها شتابی معنادار دیده می شود، بدون در نظر گرفتن هویت مکانی و فرهنگی مناطق نصب شده، کرج را احاطه کرده اند و به سیما و منظر شهری و ارکان هویت ساز شهر لطمه جدی زده اند.
وی افزود: حساسیت اعضاء شورای شهر در خصوص دیوارها و پنل های بتنی از زمانی شروع شد که این دیوارها رو به افزایش و از حالت طبیعی خود خارج شدند بگونه ای که ارتباط فضای بیرون و داخل را کاملاً احاطه و سازه های بتنی بدون در نظر گرفتن هویت مکانی و هویت شهری همه شهر را فراگرفتند.
وی با نمایش تصاویر تعدادی از این دیوارهای بی روح بتنی که سطح شهر را احاطه کرده اند، افزود: وقتی از شهر و شهرداری صحبت می کنیم آن قدر مقوله سیما و منظر مهم است که شهرداری سازمانی به نام سیما و منظر و معاونتی به نام معماری و شهرسازی دایرکرده است بالطبع بایستی این سازه ها از نظر سیما و منظر و زیبایی شناختی در خور شهر و شهروندان باشند.
خستو با بیان اینکه بازنمایی فرهنگ اهمیت زیادی در هویت بخشی شهر دارد، تصریح کرد: ماهیت و کارکرد دیوارها بر همه مشخص است در گذشته معمولاً برای بنای دیوارهایی که توسط شهرداریها و چه مالکین خصوصی احداث می شد، از دیوارهای آجری و نرده استفاده می شد که هم اصول زیباسازی را حفظ می کردند و هم از لحاظ امنیت مورد اهمیت بود.
سخنگوی شورای اسلامی شهر کرج ضمن انتقاد از شتاب در نصب پنل های بتنی بیان کرد: شتاب در جانمایی دیوارهای بتنی به خصوص در مناطق مهم شهری سئوال برانگیز است البته جای تقدیر است که سرعت عمل این کار بالا بوده اما شتاب زده و بدون توجه به سیما و منظر شهری انجام شده است.
وی یادآور شد: البته در گذشته دیوارهای طویلی همچون دانشگاه آزاد یا باغ سیب کرج کشیده شده است که بحث هویت شهری و زیباشناختی شهر را رعایت کرده اند و به نوعی بازنمایی از فرهنگ و هویت شهر را به تصویر میکشند.
خستو گفت: هویت هر شهر را ویژگی ها و امتیازات آن شهر مشخص می سازند؛ اجزاء و عناصر سازنده شکل شهر، نحوه ترکیب آنها و عامل زمان، همگی دارای قابلیت تداعی معنا و ایجاد تصویر ذهنی، ایجاد حس مکان و هویت شهری را دارا هستند.
رئیس کمیسیون هنر و ارتباطات شورای اسلامی شهر کرج یادآور شد: در ارتباط با جانمایی دیوارهای حائل باید با هماهنگی عوامل ذیربط و با مطالعه عناصر هویت بخش شهری با ضرورت تبیین مفهوم شناسانه هویت شهری، هویت مکانی و هویت فرهنگی شهر و بازشناخت روابط میان آنها حتماً لحاظ شود و در این راستا باید دیوارهایی نصب شود که تمام هویت ها را داشته باشند و امنیت را نیز تامین کنند.
دیوارهای نازیبای بتنی جمع آوری و سازه های متناسب جایگزین آنها شوند
رئیس کمیسیون تلفیق شورای اسلامی شهر کرج نیز در این جلسه گفت: دیوارهای نازیبای بتنی جمع آوری از نقاط مختلف سطح شهر و سازه های متناسب جایگزین آنها شوند، در این راستا تولیدکنندگان باید آنچه نیاز و خواست شهرداری می باشد را برای استفاده تولید نمایند.
عباس زارع اظهار داشت: معتقدم برای هر اقدامی که به هر شکلی در شهر انجام می دهیم مثل کاشت درخت، ساخت دیوار یا اجرای پروژه های شهری باید تبعات فرهنگی و آنچه در ذهن مردم تداعی می شود را بسنجیم اما این موضوع در شهرداری کرج جانیفتاده است.
عضو شورای اسلامی شهر کرج عنوان کرد: نشر حوزه فرهنگ در ابعاد مختلف کاری در حوزه شهری در اولویت مدیریت شهری بخصوص سازمان فرهنگی اجتماعی قرار بگیرد و یک پیامی به مردم القاء کند که هنوز در شهرداری به آن دست نیافته ایم؛ شاید برگزاری این جلسات است که بتواند فرهنگ ذهنی را تطبیق دهد و آثار شهری از نظر بیننده و پیامد فرهنگی آن منعکس و قضاوت شود.
زارع با بیان اینکه ضابطه ها را در شهر برای مردم سختگیرانه می کنیم در حالیکه برای خودمان هیچ ضابطه ای بر رفتار خودمان نداریم، تاکید کرد: کارهای فرهنگی مانند: گردهمایی، تئاتر و… کارهای مکمل در شهر هستند و ساخت و ساز ابنیه ها و پل ها که از نظر بصری مردم با آن مواجه می شوند اصولی باید به آنها پرداخته شود. دیوارهای بتنی که بدون در نظر گرفتن موضوع زیبایی شناسی و پیوست فرهنگی در سطح شهر انجام شده است جمع آوری شود و در پروژه های دیگر شهر استفاده شود.
این مسئول با اشاره به اینکه باید برای خودمان ضابطه بنویسیم و تصویب کنیم، تصریح کرد: در بحث دیوارهای بتنی که در شهر وجود دارد و موارد دیگر آنچه تولید کنندگان محصول دارند نیاز ما نیست بلکه آنچه مورد نیاز ما است تولیدکنندگان باید بسازند. خوشبختانه برخی از این دیوارها که در سطح شهر جانمایی شدند، قابلیت جابه جایی دارند و می توان آنها را به سرعت به پروژه های جدید منتقل کرد.
رئیس کمیسیون تلفیق شورای اسلامی شهر کرج با ارائه چند پیشنهاد بیان کرد: از شهرداری کرج درخواست دارم تا نظارت بر کمیته نماهای ساختمان های عمومی شهر اجرا شود و نیز پیمانکاران بر اساس نیاز و درخواست شورای شهر و شهرداری محصول خود را تولید کنند.
شهرداری آماده پذیرفتن طرح های جدید دیوار های بتنی است
معاون فنی و عمرانی شهرداری کرج در این خصوص گفت: برخی از پنل های بتنی سطح شهر ثابت نیستند و به راحتی قابل جابه جایی هستند، و استفاده از آنها در مناطقی از سطح شهر به دلیل توافق بین شهرداری و یک نهادی بوده است و همچنین به دلیل سریع انجام شدن این گونه عملیات عمرانی میتواند در مکان های خاص ایجاد امنیت کرد.
عسگر نصیری بیان کرد: شهرداری آماده پذیرفتن طرح های جدید دیوار های بتنی است و هیچ اجباری در استفاده از این نوع دیوارهای بتنی نیست.
طرح های معماری سطح شهر بایستی به تایید معاونت شهرسازی برسد
معاون معماری و شهرسازی شهرداری عنوان کرد: زمانی که شهروندان برای شروع عملیات عمرانی خود درخواست مجوز می کنند و یک پروسه شهرسازی را طی می کنند مسلما شهرداری هم با حسایت بالا مسئله را بررسی می کند، اما زمانی که شخص یا ارگانی بدون مجوز اقدام به هرگونه عملیات عمرانی می کند به همین خاطر اجرای دیوار های بتنی سلیقه ای می شود.
احدالله احمدی پرگو افزود: بیشتر دیوار کشی های سطح شهر بخاطر اعمال ماده ۱۱۰ انجام می شود بنابراین دربرخی مواقع ناچار به خرید دیوار پیش ساخته جهت تسریع در امور می شویم.
وی تصریح کرد: به افرادی که برای دیوار کشی باغات مراجعه می کنند مجوز دیوار نرده داده می شود و به هیچ عنوان مجوز دیوار کامل داده نمی شود.
احمدی پرگو خاطرنشان کرد: در حوزه شهرسازی مقرر کردیم که چند نوع طراحی دیوار نرده انجام شود ولی محل استفاده دیوار ها بر اساس کارکرد دیوارها مشخص می شود.
وی افزود: علاوه بر اینکه برای دیوار کشی به سلیقه مالک باید احترام گذاشت باید بر اساس چهارچوب مشخصی مجوز صادر و الزاماتی را حاضر کنیم که در حریم شهر غیر از دیوار نرده مجوزی صادر نشود.
پرگو گفت: یکی از معضلات معاونت شهرسازی بی خبری از شروع یکسری از پروژه های عمرانی است لذا طرح اولیه معماری ندارد تا بر اساس آن بررسی شود که آیا اصول مهندسی در آن رعایت شده است یا خیر؟
گفتنی است در پایان این کمیسیون مقرر شد؛هر سازه اعم از دیوار، بنا و مجموعه هایی که خود شهرسازی نیزمی سازد منوط به اخذ مجوز از معاونت شهرسازی شود و پروژه هایی که نیاز به دیوار دارند حداقل یک ماه یا دوماه زودتر به معاونت شهرسازی اطلاع دهند تا بر اساس شناختی که از بافت و مکان دارند طراحی مناسب انجام شود