تجربه موفق وضع مالیات بر خانه‌های خالی در دیگر کشورها؛ عرضه زیاد و قیمت‌ها کم شد + فیلم

0
01

روتیتر: تجارب جهانی نشان می‌دهد وضع مالیات بر خانه‌های خالی تأثیری مثبت بر افزایش عرضه مسکن و کاهش قیمت‌ها دارد و در این زمینه می‌توان به کانادا و استرالیا اشاره کرد.

به گزارش روتیتر: وضع مالیات بر خانه‌های خالی اقدامی بازدارنده از سوداگری است که سابقه و تجربه‌ای جهانی دارد. این ابزار سیاستی علاوه بر کاهش سوداگری به عرضه مسکن‌های بلااستفاده کنونی کمک می‌کند و بدون ایجاد مخارج و مشکلات برای ساخت و تخصیص زمین به بازار مسکن کمک ویژه می‌کند.

برخی ادعا می‌کنند مالیات گرفتن از خانه‌های خالی که اخیراً بحث آن در مجلس شورای اسلامی مطرح شده است، پایه علمی ندارد و در دنیا بی‌سابقه است. گزارش حاضر با رد این ادعا هم وجهه علمی این مالیات را ثابت می‌کند و هم نتایج مثبت به‌دست‌آمده در برخی کشورهای جهان را نمایش می‌دهد.

کاهش ۱ تا ۲ درصدی قیمت مسکن در استرالیا

به‌عنوان نمونه دولت ویکتوریای استرالیا به‌منظور کاهش خانه‌های خالی و سوداگری در املاک، در مارس ۲۰۱۷ قانون اخذ مالیات بر خانه‌های خالی را تصویب کرد. مطابق این قانون در صورتی که بیش از شش ماه خانه‌ای خالی باشد، صاحبان ملک موظف‌اند یک درصد از ارزش آن را به‌عنوان مالیات به دولت بپردازند.

بر اساس نظر دانشمندان و طبق گفته کامرون موری، کارشناس اقتصاد املاک و مستغلات از دانشگاه کوئینزلند، اخذ مالیات از خانه‌های خالی به عرضه بیشتر واحدها منجر می‌شود و قیمت مسکن را به‌میزان ۱ تا ۲ درصد کاهش خواهد داد؛ بنابراین، با برخورد با خانه‌ها و زمین‌های استفاده‌نشده می‌توان مشکل تأمین خانه‌های مقرون به صرفه را حل کرد.

کمک به ساخت مسکن ارزان‌قیمت با کسب درآمد مالیاتی در آمریکا

همچنین در پی افزایش قیمت مسکن و نرخ اجاره‌بها در ایالت هاوایی آمریکا، شهرداری و مسئولین، اخذ مالیات از خانه‌های خالی را به‌عنوان راهکاری ضروری برای ساماندهی بازار املاک در دستور کار قرار داده‌اند. بر اساس برآورد شهرداری، اخذ مالیات یک‌درصدی می‌تواند علاوه بر تزریق حدود ۱۰ هزار واحد مسکونی خالی به بازار، ساخت خانه‌های ارزان‌قیمت را با درآمد ۶۰ میلیون دلاری آن به‌دنبال داشته باشد.

کاهش ۳۰درصدی خانه‌های خالی در ونکوور با اعمال مالیات

ونکوور کانادا نیز فرآیند اخذ مالیات بر خانه‌های خالی را در سال ۲۰۱۷ آغاز کرد. حال پس از گذشت دو سال علاوه بر این که دولت محلی هر سال حدود ۳۹ میلیون دلار از این طریق درآمد به‌دست آورده، خرید ملک به‌قصد سوداگری و احتکار نیز کاهش یافته است. طبق آمار‌ها تعداد خانه‌های خالی این شهر از ۱۱۳۱ واحد در سال ۲۰۱۷ به ۷۸۷ واحد رسیده، یعنی حدود ۳۰ درصد کاهش یافته که عرضه واحد‌ها برای اجاره را به‌دنبال داشته است.

در این طرح اگر خانه‌ای بیش از ۶ ماه در سال خالی بماند باید به‌اندازه یک درصد از ارزش ملک مالیات به شهرداری بپردازد.

افزایش بیش از ۲۰درصدی عرضه مسکن اجاره‌ای با اعمال مالیات بر خانه‌های خالی در ونکوور

در خصوص اثرات اعمال این مالیات در ونکوور، شهردار این شهر ۷ فوریه ۲۰۲۰ گفت: مالیات بر خانه‌های خالی تأثیر مثبت مورد انتظار خود را بر بازار مسکن اجاره‌ای گذاشته است.

وی ادامه داد: خانه‌ها برای مردم هستند نه سوداگران، به همین جهت باید با جریمه‌هایی از این شکل، مالکان خانه‌های احتکارشده را تشویق به واگذاری املاک خود کرد.

توماس دیویدوف استادیار دانشکده تجارت ساودر دانشگاه بریتیش کلمبیا نیز در خصوص مالیات بر خانه‌های خالی معتقد است که مالیات بر خانه‌های خالی کارش را انجام داده و مالکان این خانه‌ها به‌جای پرداخت مالیات، ترجیح به فروش یا اجاره واحدهای خود داده‌اند.

وی در گزارشی به ابعاد و مطالعه آثار مالیات بر خانه‌های خالی در ونکوور پرداخته است. با استناد به این گزارش، تا اکتبر ۲۰۱۹ تعداد آپارتمان‌هایی که در شهر ونکوور اجاره داده شده با افزایشی ۵۹۲۰واحدی مواجه شده که ۲۱ درصد بیشتر از سال قبل بوده است، به‌عبارت دیگر صاحبان املاک مسکونی به‌منظور عدم پرداخت مالیات بر خانه خالی واحد‌های مسکونی خود را اجاره می‌دهند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *