بزرگترین فاجعه زیست محیطی در کرج/رودخانه کرج و ۳ میلیون درخت خشک می شود

0
rodkhaneh karaj

با انتقال آب رودخانه کرج به تهران این رودخانه و ۳ میلیون درخت خشک می شود/۵ هزار میلیارد تومان هزینه برای خشک شدن رودخانه کرج

روتیتر:سید محمد میرحبیبی:گر اهمیت رودخانه کرج به عنوان رودخانه ای که در چهارمین جاده زیبای دنیا جاری است از اهمیت دریاچه ارومیه بیشتر نباشد کمتر هم نیست اما چرا تا کنون کمتر و تقریبا هیچکس به بحران و فاجعه ای که در حال رخ دادن برای این شریان بی بدیل بیش از ۳ میلیون نفر جمعیت و ۳ میلیون اصله درخت است ، نپرداخته است حتی هر ۴ استانداری که تا کنون البرز به خود دیده است در حد اسلومورشن و خیلی آهسته به طوری که به جایگاه خود لطمه نزنند از کنار این فاجعه عظیم ردشده اند.
طرح انتقال آب رودخانه کرج به تهران با اعتباری با لغ بر هزار میلیارد تومان در سال ۱۳۸۵ با کوتاهی شبیه به خیانت نمایندگان وقت آن روز بویژه رشید جلالی که عضو کمیسیون تلفیق مجلس بود به تصویب رسید و اعتبار اولیه اجرای این طرح با امضاء رشید جلالی که یکی از اعضای تاثیر گذار آن زمان کمیسیون تلفیق بود به تصویب رسید.
هرچند پس از انتخاب وی نیز پیش بینی می شد که در صورت راهیابی وی به مجلس نمی توان توقع دفاع واقعی از منافع حقیقی مردم را از وی داشت چه وی نه ریشه ای در نهاد های اجتماعی داشت و نه دغدغه ای برای دفاع از منافع کوتاه مدت و بلند مدت مردم کرج آن زمان و البرز امروز داشت.
نه تجربه ای مدیریت داشت و نه سابقه فعالیت در دستگاه های اجرایی و مردمی و نه تخصص لازم برای دفاع از حقوق حقه مردم کرج .
چه اگر این چنین بود بی تردید حداقل در حد یک نطق پیش از دستور می بایست با اجرای طرح انتقال آب رودخانه کرج به تهران آنهم از سد امیرکبیر که موجب خشک شدن کامل این رودخانه و مسیر ۳۰ کیلومتری آن تا کرج می شود ، مخالفت و اطلاع رسانی و حتی افشاگری می کرد اما نه تنها این اتفاق نیافتاد که امضاء وی بر پای مصوبه تخصیص اعتبار ۱ هزار میلیارتومانی برای اجرای این پروژه برای همیشه چون لکه رنگی بر تاریخ کرج آنهم به نام وی و حتی نماینده دیگر می درخشد.
طرح انتقال آب کرج به تهران از خروجی سد امیرکبیر که موجب خشک شدن بیش از ۳۰ کیلومتر از این رودخانه می شود و کرج از تنها مزیتش بی بهره می سازد ، از دولت خاتمی مطرح بود اما در دولت اصلاحات به دلیل فهم دقیق از معایب و بحران های مربوط به اجرای این پروژه ، آنرا متوقف کردند اما با روی کار آمدن دولت احمدی نژاد این طرح دوباره با تمام توان به جریان افتاد و در کمترین زمان ممکن بودجه مورد دلخواه خود را در مجلس تصویب شده دیدند.
آجرلو در آن زمان سکوت کرد هرچند در دوره دوم نمایندگی اش تلاش هایی برای توقف این پروژه انجام داد اما آب به تونل رفته باز نگشت ،جلالی با اقتداری که بی تردید از سوابق قبلی فعالیت خود در مجلس به ارث آورده بود این طرح را نه تصویب که بودجه اش را در یک چشم بهم زدن تصویب کرد تا در اولین سال ریاست احمدی نژاد بزرگترین فاجعه کرج رقم و کلید بخورد.
از آن زمان تا کنون این پروژه که بی تردید بودجه آن در حال حاضر بیش از ۵ هزار میلیارد تومان شده است در حال انجام است و اقدامی موثر برای توقف آن صورت نگرفته است.
بی تفاوتی استانداران در قبال بزرگترین فاجعه زیست محیطی کرج و البرز
پس از استان شدن البرز اولین انتظار مردم و نخبگان از استاندار ایستادگی در برابر تضییع حقوق اولیه آنها توسط متروپولیس و ابرشهری به نام تهران بود که اولویت آن معطوف به موضوع آب شرب و بویژه طرح انتقال آب رودخانه کرج به تهران آنهم با شیوه ای که هزاران میلیارد تومان خسازت جبران ناپذیر را رقم می زند.
البرز در ۵ سال ۴ استاندار را به خود دید اما هیچ یک مهمترین موضوع کرج کع بحران آب بود را حتی به زبان هم نیاوردند و
یا به دلیل عدم بومی بودن دغدغه ای به این نام نداشتند و یا به دلیل صدور حکم استانداریشان در تهران نمی توانستند مانع که نه حتی منتقد بلعیدن حیات کرج توسط تهران باشند آنعهم با انتقال آب رودخانه کرج به تهران و خشک شدن بیش از ۳۰ کیلومتر از این رودخانه.
فرهادی بومی نبود و نوپا ، عربیان درگیر مسایلی بود که یکی از معاونینش در سایه اعتماد او رقم زده بود و از پشت به او خیانت می کرد.
طاهری که اصلا لباس استانداری برایش گشاد بود هرچند نه بومی داشت و نه دغدغه کار فقط به دنبال رفع مشکل اشتغال اعضای خانواده و بستگان سببی و نصبی خود که ماحصلش عزل او را رقم زد همه چیز مشخص شد و قراردادهای ۵ میلیونی با برخی از اعضای خانواده و با برخی از مشاوران زن مشخص شد.
طهایی اما سابقه ای سنگین داشت در مدیریت ؛۲۰ سال استاندار بود از دولت مقام معظم رهبری تا به ابتدای احمدی نژاد اما سابقه اش آنقدر سنگین است که رمق انطباق او با اقتضاعات یک استاندار بومی برای البرزی که تشنه خدمت است و نه در انتظار قدرت طلبی برخی مدیران ، را از وی گرفته است او هرچند پخته عمل می کند اما آرامش بیش از حد او به مرز بی تحرکی استان رسیده است تا حدی که در اکثر ادارات با کندی اجرای امورات روبرو شده ایم .
طهایی با اخلاق است ، متعهد ، با تجربه و شخصیتی بسیار قابل احترام دارد اما این تمام یک استاندار برای استانی با شاخصه ها و بحران ها و فاجعه های البرز نیست ؛ پویایی ، نشاط ، قاطعیت برای حل مشکلات نه سرکوب انتقادات، بدون تعارف بودن در دفاع از حقوق حقه مردم البرز، (البته در راستای منافع ملی) ،جدیت ، و از همه مهمتر انرژیک بودن و بویژه به دست آوردن حس یک مدیر ارشد بومی ، چیزهایی است که استاندار البرز می بایست در مختصات فکری و عملی خود نقش بندد و ایمان بیاورد اما تا کنون نه طهایی این مهم را به شاخصه های مدیریتی خود بخشیده و نه استانداران پیشین.
طهایی اما وظیفه اش در خصوص ممانعت از انتقال آب رودخانه کرج به تهران با روشی که منتهی به خشک شدن بیش از ۳۰ کیلومتر از رودخانه کرج می شود ، سنگین تر است چه این پروژه به انتها رسیده است و تنها قطع شدن چند ماهه آب این رودخانه فجایعی غیر قابل جبران به بار خواهد آورد هرچند نقش نمایندگان برای انتقال صدای خشک شدن شریان حیاتی کرج به نهاد های کلان تصمیم گیر را نباید فراموش کرد اما کلید اجرایی استان در دستان کسی نیست جز استاندار ؛مهندس طهایی استانداری که بیش از ۲۰ سال سابقه استاندار بودن دارد.
لزوم گشودن ابعاد فاجعه آمیز انتقال آب رودخانه کرج به تهران
آب رودخانه کرج به تهران در شرایط فعلی نیز انتقال می یابد اما از انتهای مسیر این رودخانه یعنی بیلقان کرج و در این شرایط ۳۰ کیلومتر از این رودخانه بی بدیل به حیات خود ادامه می دهد اما طرح انتقال تونلی آب کرج به تهران از سد امیر کبیر پروژه ای است که آب رودخانه کرح را از خروجی سد توسط تونل به تهران انتقال می دهد و بیش از ۳۰ کیلومتر از این رودخانه منحصر به فرد را خشک میکند .
مسوولان وقت وزارت نیرو و بویژه مدیر کل آب منطقه ای تهران آلودگی آب رودخانه کرج توسط واحدهای گردشگری و مسکونی در این مسیر ۳۰ کیلومتری را بهانه صرف بیش از ۵ هزار میلیارد توامن بودجه(البته به نرخ تورم امروز) برای اجرای تونل انتقال آب کرج به تهران کردند و مرگ کرج را استارت زدند.
این انتقال فجایع غیر قابل جبرانی را به دنبال دارد ک به برخی از آنها اشاره می شود
۱- رودخانه کرج تنها منبع سطحی تغزیه کننده سفره های زیر زمین آب دشت کرج است و با اجرای انتقال آب این رودخانه از محل سد کرج به تهران و خشک شدن ۳۰ کیلومتر از رودخانه کرج ، سطح آبخوان سفره های زیر زمینه بیش از ۱۰۰ متر کاهش می یابد.
۲- در مسیر ۳۰ کیلومتری رودخانه کرج یعنی از سد امیر کبیر تا بیلقان ، حصار، سرحد آباد و کلاک بیش از ۳ میلیون اصله درخت در حاشیه این رودخانه وجود دارد که همگی از آب رودخانه کرج تغزیه می شوند و انتقال این آب سبب خشک شدن مستقیم این درختان میشود و یکی از بزرگترین فجایع زیست محیطی تاریخ ایران در کرج رخ می دهد.
۳- اجرای این تونل انتقال آب که در دل کوه های ضلع شرقی جاده کرج –چالوس احداث شده است سبب قطع مسیر طیعی چشمه های جبهه شمالی این جاده و در نتیجه خشک شدن بیشتر چشمه ها شده است و آب این چشمه ها و سفره های آب سطحی همگی به داخل این تونل سرازیر شده اند به نحوی که علاوه بر درختان حاشیه رودخانه کرج باغات روستاهای شرقی و جبهه شمالی این محور در این مسیر ۳۰ کیلومتری خشک میشوند.
۴- ماهی قزل آلای خال قرمز و آب یکی از منحصر به فرد ترین ماهی های دنیا به شمار می رود که مهمترین خاستگاه و زیستگاه آن همین مسیر ۳۰ کیلومتری رودخانه کرج است که با انتقال آب رودخانه کرحج از طریق تونل تازه تاسیس بیش از ۲۰۰ هزار قطعه ماهی خال قرمز و آبی که اکثر آنها مولد می باشند از بین میروند و زیستگاه آنها به بیابانی برهوت بدل میشود.
۵- رودخانه کرج تنها شاخصه و جاذبه باقی مانده از باغ شهر کرج است که موجب جذب معدود گردشگران و حتی سرمایه گذاران برای سرمایه گذاری در کرج می شود و بخشی از اقتصاد فضا و شهروندان را تامین می کند در حالی که با خشک شدن این رودخانه کرج دیگر هیچ شاخصه گردشگری جذب کننده ای نخواهد داشت.
۶- آلوده تر شدن هوای کرج تا مرز بحرانی یکی دیگر از ده ها فاجعه حاصل از انتقال آب رودخانه کرج به تهران از سد امیر کبیر است چراکه یکی از مهمترین مناطق و منابع تولید اکسیژن و تصویه هوای کرج باغات جاده چالوس ، حصار،کلاک ، سرحد آباد و وسیه است که متاسفانه با خشک شدن این رودخانه همگی خشک میشوند.
۷- ابعاد این فاجعه زیست محیطی به اندازه ای است که بی تردید هر ۳ میلیون نفر از جمعیت البرز را در برمی گیرد حتی کارشناسان معتقدند که این انتقال اکوسیستم کرج البرز و حتی شهریار را از یک منطقه بغی به منطقه ای کاملا خشک و معضب آفرین بدول می سازد.
۸- افزایش نیترات در آبهای زیر زمینی و شرب کرج بخشی دیگر از معضلات انتقال آب رودخانه کرج به تهران از سد امیر کبیر است چراکه با این انتقال سطح و میزان آبهای سفره های زیر زمینی کرج به شدت کاهش یافته و میزان نیترات موجود در آن که هم اکنون نیز ۲۰ درصد بالاتر از میانگین استاندارد است افزایش می یابد و درصد نیترات موجود در آبهای زیر زمینی که بیش از ۹۵ درصد آب شرب کرج را تامین می کند به بیش از ۵۰ درصد افزایش می یابد و
۹- افزایش نیترات موجود در آب آشامیدنی موجب جهش ژنتیکی و سرطان هایی نظیر خون ،ام اس و عقب ماندگی ذهنی و جسمی کودکان در طی یک دهه می شود.
این معضلات تنها بخشی از آثار این فاجعه زیست محیطی است که متاسفانه مسوولان ارشد استان به آن ورود نکرده اند چراکه تداوم پست آنها در گرو سکوت برای بلعیدن کرج توسط تهران است چه اگر چنین نبود تامین منافع البرز و کرج بی تردید و حتی بر اساس قانون نسبت به تامین منافع استان تهران اولویت دارد .
اما در سایه سکوت مسوولان ارشد استان همچون فرماندار ، استاندار ، و نمایندگان مجلس و مدیران کل محیط زیست ، آب و فاضلاب، آب منطقه ای و … در شرایطی که کرج حتی در شرایط فعلی با بحران آب آشامیدنی و بالا بودن نیترات موجود در آن موجه است ، پروژه انتقال آب رودخانه کرج با این همه معضل و مشکلات و بحران آفرینی ها در حال انجام است و از هیچ کسی صدایی در نمی آید.
راه حل چیست
جبران کمبود آب آشامیدنی تهران آنهم مردم بالاشهر پایتخت و مناطق شمالی آن نباید به قیمت مرگ حیات کرج رقم بخورد که البته در حال وقوع است.
گرچه بهانه آب منطقه ای تهران و وزارت نیرو برای انتقال آب از سد امیرکبیر و خشکاندن ۳۰ کیلومتر از رودخانه کرج ، آلوده شدن آب رودخانه در طول این مسیر توسط واحدهای گردشگری و منازل مسکونی است اما این بهانه ای بیش نیست چراکه به فرض صحیح بودن این ادعا ، با درصدی از هزینه ۵ هزار میلیارد تومانی پروژه انتقال آب کرج به تهران وزارت نیرو می تواند یک خط لوله فاضلاب در حاشیه رودخانه کرج احداث و نسبت به ایمن سازی کیفیت و سلامت رودخانه کرج اقدام کند که هزبنه احداث این خط فاضلاب که البته از مصوبات شورای عالی امنیت ملی نیز به شمار می رود ۲۰ درصد هزینه انتقال آب رودخانه کرج به تهران به شمار می رود.
در این صورت آب رودخانه کرج پس از سیراب کردن کیر ۳۰ کیلومتری و تغزیه سفره های زیر زمینه و حفظ حیات ۳ میلیون اصله درخت و ۲۰۰ هزار قطعه ماهی قزل آلای بی نظیر و تامین اکسیژن هوای کرج در انتهای مسیر رودخانه یعنی حوالی اتوبان با لوله به تهران انتقال یابد که البته سال هاست که با این روش آب منتقل میشود.
بی تردید حتی اگر یک روز این انتقال رخ دهد اکوسیستم رودخانه کرج با معضلاتی روبرو می شود که غیر قابل برگشت و جبران است.
بر این اساس نمایندگان کرج در مجلس و استاندار باید طرحی را تهیه و به مجلس و دولت ارایه دهند تا مانع از بروز این فاجعه عظیم زیست محیطی شوند.
دلسوزی نمایندگان سایر استانها برای البرز در سایه سکوت مسوولان البرز
انتقال آب سد کرج به تهران یک اقدام غیر عادلانه و تبعیض آمیز است

در حالی که مسوولانی همچون استاندار البرز با آرامش وصف نشدنی و فرماندار کرج و حتی نمایندگان مجلس با سکوت خود آب در آسیاب بروز این فاجعه می ریزند ، نماینده استان چهارمحال و بختیاری و عضو کمیسیون انژی مجلس معتقد است: انتقال آب سد کرج به تهران یک اقدام غیر عادلانه و تبعیض آمیز است که می بایست در آن تجدید نظر شود.
عضو کمیسیون انرژی مجلس پیرامون انتقال آب سد کرج به تهران گفت: یک اقدام غیرعادلانه و تبعیض آمیز است که استان البرز دچار بی آبی باشد و یا مردم این استان از کیفیت پایین آب برخوردار باشند و آب سد کرج در تهران مصرف شود.
امیرعباس سلطانی عضو کمیسیون انرژی مجلس: در ۳۵ سال گذشته وزارت نیرو و دولت هیچ گونه برنامه ای در جهت استفاده بهینه از آبهای کشاورزی و آب شرب نداشته است؛ احداث سیل عظیم سدهای غیر کارشناسی و غیر منطقی از علل مهم کم آبی است. عمده کارهای غیرکارشناسی وزارت نیرو موجب شد کشوربه بحران کم آبی دچار شود.
وی پیرامون انتقال آب سد کرج به تهران گفت: برخی تلاش می کنند با لابی گری مشکلات پایتخت را حل کنند که به نوعی ظلم در حق دیگر استانها تلقی می شود و با نفوذهای سیاسی به هر قیمتی شده شهرهای دیگر را قربانی تهران کنند که در آینده مشکلاتی را ایجاد خواهد کرد.
سلطانی در راستای تحقق حق مردم استان البرز در استفاده از آب سد کرج اظهار داشت: نمایندگان استان البرز باید طرحی را در این زمینه آماده کنند و پیش قدم شوند. بر این اعتقادیم که ابتدا باید آب مورد نیاز استان البرز تامین شود سپس اضافه آب سد کرج به تهران انتقال یابد که تحقق این امر بستگی به نمایندگان استان البرز دارد تا در مجلس مطرح کنند و مجلس قطعا حمایت می کند. یک اقدام غیرعادلانه و تبعیض آمیز است که استان البرز دچار بی آبی باشد و یا مردم این استان از کیفیت آب پایین برخوردار باشند و آب سد کرج در تهران مصرف شود.
استاندار البرز : بعد از انتقال آب رودخانه کرج به تهران این رودخانه به فاضلاب تبدیل می شود.
این در حالی است که در آخرین جلسه شورای برننامه ریزی استان البرز که با حضور دکتر نوبخت سخنگوی دولت تدبیر وامید و رییس سازمان برنامه و بودجه کشور تشکیل شد اذعان داشت که با انتقال آب رودخانه کرج به تهران این رودخانه به قدری آبش کاهش می یابد که به فاظلاب تبدیل می شود.
مهندس طهایی اظهار داشت: کارشناسی ها نشان می دهد که با انتقال آب رودخانه کرج ۳۰ کیلونتر از این رودخانه به محلی برای عبور فاظلاب تبدیل میشود وی بدون اینکه اعتراضی به تداوم انتقال آب کرج به تهران کند تنها به ارایه بسیار آرام این مطلب بسنده کرد که پس از انتقال آب به تهران رودخانه کرج به فاضلاب تبدیل می شود و دیگر هیچ چیزی نگفت مبنی بر اینکه آب کرج نباید به تهران انتقال یابد ، یا اینکه باید طرحی نو دراندازیم تا مانع از بروز مشکلات زیست محیطی شویم و ….
در این شرایط به نظر مکی رسد که تنها راه جلوگیری از این پروژه استمداد از مقام معظم رهبری و اطلاع رسانی دقیق به رییس جمهور است گرچه نظر سنجی از مردم و کارشناسان نیز نمی تواند در این باره بی تاثیر باشد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *