آغاز بارش‌های پاییزی و حرکت کند بازسازی/ خسارت سیل بهار جبران نشد

0
1111

روتیتر: لرستانی‌ها در حالی این روزها نخستین بارش‌های جدی پاییز را تجربه می‌کنند که همچنان خسارات سیل بهار جبران نشده و مسئولان کمبود اعتبار را عامل حرکت لاک‌پشتی بازسازی زیرساخت‌ها اعلام می‌کنند.

به گزارش روتیتر:وقوع سیلاب در استان لرستان شهرهای مختلف این استان از خرم‌آباد به عنوان مرکز استان گرفته تا پلدختر، دلفان، کوهدشت، دورود، چگنی و … را درگیر کرد. مطابق آخرین آمار اعلام‌ شده از سوی متولیان امر، در جریان دو سیل رخ‌ داده طی فروردین‌ماه امسال ۶ هزار واحد تجاری و ۳۵ هزار واحد مسکونی لرستان خسارت دیده است.

در جریان سیل حدود هشت هزار میلیارد تومان خسارت در حوزه زیرساخت‌ها به استان لرستان وارد شد و همین میزان بالای خسارات، سیل لرستان را منحصربه‌فرد کرد به‌طوری‌که در شهرستان پلدختر در روزهای ابتدایی سیل هیچ‌گونه زیرساختی در بخش‌های مختلف اعم از آب، برق، ارتباطات، راه دسترسی، گاز و … وجود نداشت.

در سیل لرستان ۱۸ شهر و هزار و ۲۰۰ روستا درگیر سیلاب و ۳۵ هزار خانوار دچار مشکل شدند، راه ۸۷۰ روستا، برق هزار و ۱۴۵ روستا، ارتباط تلفنی ۳۶۰ روستا و ۱۰ شهر، گاز ۱۸۲ روستا و آب ۸۰۰ روستا قطع شد.

همچنین در این حادثه به ۳۰۰ قنات، ۲۶۰ حلقه چاه و هزار و ۸۰۰ کیلومتر جاده بین مزارع این استان آسیب وارد شد. ۶۰ هکتار زمین زراعی نیز از بین رفت، هزار هکتار زمین به‌طور کامل نابود و تبدیل به مسیل رودخانه شد، ۲۱ هزار مترمکعب از مزارع پرورش ماهی و ۵۰۰ ایستگاه پمپاژ از بین رفت و در مجموع سیل پنجم و دوازدهم فروردین‌ماه سال جاری بالغ‌بر یک هزار و ۵۶۰ میلیارد تومان به زیربخش‌های کشاورزی لرستان خسارت وارد کرد.

خسارت پنج هزار میلیاردی در جریان وقوع سیل به پلدختر  بیشترین خسارات سیلاب استان لرستان مربوط به شهرستان پلدختر بود به‌طوری‌که نماینده این شهرستان از وارد آمدن خسارت پنج هزار میلیاردی در جریان وقوع سیل به پلدختر خبر داده است.

بیش از هفت ماه از وقوع سیل ویرانگر در لرستان می‌گذرد، زیرساخت‌های شهری، پل‌ها، ابنیه، جاده‌های مواصلاتی و راه‌های روستایی خسارت‌های فراوانی دیده‌اند و اما روند بازسازی این زیرساخت‌ها در این استان به‌کندی پیش می‌رود.

ریزش کوه و مسدود شدن محورها در نخستین بارش جدی پاییز

در حالی روز و شب گذشته شاهد نخستین بارش های جدی پاییزی در لرستان بودیم که بلافاصله مشکلاتی در سطح جاده ها و شهرهای لرستان ایجاد شد.

جاده خرم آباد- پلدختر روز گذشته با وقوع بارش های پاییزی مسدود شد، ریزش کوه در کوهدشت نیز منجر به مسدود شدن جاده و مصدومیت سه  راهدار شد. آبگرفتگی معابر در مناطق جنوبی خرم آباد و قطعی برق از دیگر مشکلاتی بود که لرستانی ها در نخستین بارش های جدی امسال با آن مواجه شدند.  

پیش‌بینی بارش ۶۰ میلی‌متر باران در لرستان

بهروز مرادپور مدیرکل هواشناسی لرستان در سخنانی با اشاره به اینکه از صبح روز گذشته (سوم آبان ماه) با شروع فعالیت های سامانه بارشی در منطقه، برای همه نقاط استان بارندگی گزارش شده است، اظهار داشت: در این مدت بالاترین میزان بارش مربوط به شهرستان دلفان با ۲۶ میلی متر و کمترین بارندگی ها مربوط به پلدختر با دو میلی متر بوده است.

وی با اشاره به بارش های سال زراعی استان از ابتدای مهرماه تا امروز، عنوان کرد: در این راستا شهرستان سلسله با ۴۶ میلیمتر بیشترین بارندگی ها را داشته و کمترین بارشها را نیز در پلدختر با ۹ میلی متر داشته ایم.

مدیرکل هواشناسی لرستان با بیان اینکه از اواخر وقت امروز(چهارم آبان ماه) تا روز دوشنبه در همه نقاط استان شاهد بارش های جوی خواهیم بود که این شرایط در نواحی شرقی و تا حدودی غرب استان از نمود بیشتری برخوردار خواهد بود، گفت: بارش ها در اغلب نقاط استان نیز بیش از ۶۰ میلی متر گزارش می شود.

هشدار به دستگاه‌ها و احتمال وقوع سیلاب

مرادپور در ادامه سخنان خود با بیان اینکه نمی توان وقوع سیلاب را به طور حتم در استان پیش بینی کرد، ادامه داد: اما با توجه به تغییراتی که در گرمایش زمین و همچنین افزایش گازهای گلخانه ای داشته ایم، در روند ماهیت بارش ها تغییراتی به وجود آمده است.

وی تصریح کرد: بارش ها که باید روال طبیعی خود را طی کنند و در بازه زمانی دو تا سه روزه صورت گیرند، جای خود را به بارش ها رگباری، با بازه زمانی کوتاه مدت و بسیار شدید می دهد و این امر نیز موجب جاری شدن روان آب ها، سیلابی شدن مسیل ها و حتی طغیان رودخانه ها می شود.

بارندگی‌ها در استان لرستان تا پایان آذرماه نرمال و بیش از نرمال است مدیرکل هواشناسی لرستان، افزود: در این راستا این احتمال را می دهیم که شاهد وقوع سیلاب باشیم و مدیریت بحران استان، فرماندران، بخشداران و شهرداران استان آمادگی کامل مقابله با این رخداد طبیعی را داشته باشند.

وی عنوان کرد: بر اساس پیش بینی های هواشناسی بارندگی ها در استان تا پایان آذرماه نرمال و بیش از نرمال است، البته با این تفاوت که بیشتر بارش ها در آبان ماه و شاید تا ۱۰ آذر ماه باشد و از آن تاریخ به بعد بارش ها زیر نرمال می شود.

در صورت وقوع سیل، ایجاد کمپ‌های اضطراری در دستور کار قرار می گیرد

صارم رضایی، مدیرعامل جمعیت هلال احمر لرستان نیز در سخنانی با بیان اینکه هلال احمر امسال با شدت و قوت بیشتری کارهایی را در دستور کار خود قرار داده است، اظهار داشت: بیش از ۶هزار امدادگر، جوانان و داوطلبان جمعیت هلال احمر استان تحت آموزش های لازم قرار گرفته اند تا آمادگی خوبی را در بحث توزیع اقلام و همچنین کمک به مردم در هنگام وقوع سیلاب داشته باشند.

وی عنوان کرد: تجهیزات به روز و مدرنی را در بحث لجن کش ها، پمپ آب و کف کش وارد استان کرده ایم که می تواند کمک خوبی به مردم در سراسر استان باشد.

مدیرعامل جمعیت هلال احمر لرستان با اشاره به توزیع این اقلام در شهرستان های استان، گفت: هلال احمر به عنوان نیروی کمکی شهرداری ها این اقلام و تجهیزات را وارد استان کرده است.

چادرها به طور حتم به صورت انفرادی توزیع نخواهد شد رضایی با تاکید بر اینکه در انبارهای استان نیز به اندازه دو درصد ظرفیت جمعیت استان اقلام امدادی و … ذخیره کرده ایم، گفت: همچنین یک فروند بالگرد نیز در استان مستقر است.

وی با بیان اینکه در سیلاب گذشته متاسفانه چادرها به صورت انفرادی و تکی بین سیل زدگان توزیع می شد، افزود: امسال با توجه به برنامه ریزی صورت گرفته مکان هایی برای اسکان اضطراری ایجاد شده و امسال اسکان اضطراری را در سراسر استان در هنگام وقوع سیلاب تدارک دیده ایم.

مدیر عامل جمعیت هلال احمر لرستان تصریح کرد: چادرها به طور حتم به صورت انفرادی توزیع نخواهد شد و در کمپ ها و اماکنی که از قبل ایجاد شده توزیع چادر خواهیم داشت.

تردد در محور قدیم خرم‌آباد- پلدختر ممنوع است

عباس شرفی، مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده ای لرستان نیز در سخنانی با بیان اینکه جاده ها، پل ها و … استان به صورت موقت ایجاد شده اند، اظهار داشت: عبور از محور خرم آباد- پلدختر نیز برای عموم وسایل نقلیه آزاد نیست.

وی عنوان کرد: این محور تنها یک راه دسترسی برای اهالی منطقه است و ماشین آلاتی که اضطرار دارد تا در مواقع ضروری از آنها استفاده شود، پیش بینی شده است.

مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده ای لرستان با اشاره به اینکه کار بهسازی و روکش آسفالت محور قدیم خرم آباد- پلدختر در حال انجام است، گفت: این پروژه ۹۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و کار در محدوده «چم حیدر» به میزان ۷۰۰ متر باقی مانده که بعد از بارندگی ها انجام خواهد شد.

شرفی بیان داشت: پل های مهمی در این محور شامل «طاق عباس علی»، «کلات زیودار»، «کیان آباد»، «بابازید» و «پران پرویز» تعیین تکلیف شده اند و پیمانکاران آنها نیز مشغول به کار شده اند.

وی با بیان اینکه عرشه پل «کیان آباد» ساخته شده و ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد، گفت: همچنین پل «برگلان سوخته» ۱۰۰ درصد ساخته شده است، عرشه پل «کلات زیودار» نصب شده، پل «بابازید» و «پران پرویز» در مرحله جواب گیری از آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک است تا بر اساس آزمایش های ژئوتکنیک طراحی و برآورد این پل ها نیز انجام شود.

اعتباراتی که نقد نیست

مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده ای لرستان گفت: در مجموع هزار و ۱۳۴ میلیارد تومان خسارت به راه‌ها، ابنیه فنی و … لرستان در جریان سیلاب وارد شده که از این میزان ۲۳۰ میلیارد تومان اعتبار جبران خسارت مصوب و به استان ابلاغ شده و ۸۰ درصد این میزان تخصیص یافته که همه آن نیز اسناد خزانه است.

شرفی عنوان کرد: هنوز اعتبارات زیادی برای احداث راه‌های روستایی، دیواره های حائل، پل های کوچک و آبراهه ها و … نیاز داریم.

وی با بیان اینکه احداث واریانت و باند جدید خرم آباد ـ پلدختر در حوزه کار راه و شهرسازی است، افزود: امیدواریم که در بارندگی های آینده جاده های روستایی استان مسدود نشوند و امیدواریم روند کار به شکلی باشد که با کمترین انسداد مواجه شویم و یا اگر انسدادی صورت گرفت، پیمانکاران ما بلافاصله اقدام به مرمت جاده کنند.

مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده ای لرستان، بیان داشت: امکانات ما به طور قطع محدود است که از استاندار و رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی درخواست داشته ایم حدود پنج میلیارد تومان از ۲۳۰ میلیارد تومان اعتبار تخصیص یافته به صورت نقدی پرداخت شود تا بتوانیم ماشین آلات بخش خصوصی را کرایه و برای مواقع ضروری از آنها استفاده کنیم.

۳۹ نقطه اضطراری رودخانه کشکان به ساماندهی نیاز دارد

 رضا میرزایی، مدیرعامل شرکت آب منطقه ای لرستان نیز در سخنانی با بیان اینکه در سطح استان ۱۲۷ نقطه اضطراری و اولویت دار وجود دارد که نیاز به ساماندهی، لایروبی و اصلاح مسیر دارند، اظهار داشت: این تعداد نقطه به هزار و ۲۸ میلیارد تومان اعتبار برای ساماندهی و لایروبی نیاز دارد.

وی گفت: با توجه به محدودیت های اعتباری که دولت دارد، از میان این تعداد نقطه اضطراری اولویت بندی هایی را انجام دادیم و ۳۹ نقطه اضطراری و بسیار حساس در رودخانه کشکان وجود دارد که باید قبل از سیلاب آینده ساماندهی شوند.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای لرستان عنوان کرد: برای ساماندهی این ۳۹ نقطه ۳۳۹ میلیارد تومان اعتبار نیاز است و این در حالیست که تاکنون تنها ۴۵ میلیارد اعتبار پرداخت شده و باید ۲۹۴ میلیارد تومان دیگر به ما پرداخت شود.

لرستان بی‌بهره از سدهای مخزنی برای کنترل سیلاب

میرزایی افزود: ۱۳۰ رودخانه دائمی و فصلی در لرستان وجود دارد و طول آنها ۹ هزار کیلومتر است و اگر بخواهیم این رودخانه ها را لایروبی کنیم، ۹ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز داریم.

وی با تاکید بر اینکه بهترین ساز و کار کنترل سیلاب در استان احداث سدهای مخزنی با اهداف مهار و کنترل سیلاب است، گفت: در فصل بارندگی سیلاب در پشت این سدها ذخیره می شود و در فصل آبیاری که بارش وجود ندارد به صورت تنظیم شده آبهای ذخیره شده رها شوند و مورد بهره برداری قرار گیرد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای لرستان بیان داشت: میانگین بارش ها در ابتدای سال آبی جاری تاکنون ۳۳ میلی متر بوده که نسبت به دوره گذشته سال قبل که ۲۸ میلی متر بوده است، حدود ۱۸ درصد و نسبت به میانگین آبی بلند مدت که ۲۰ میلی متر بوده ۶۵ درصد افزایش یافته است.

نصب اسکلت در ۶ هزار واحد سیل زده

مسعود رضایی، مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی لرستان نیز در سخنانی با بیان اینکه تعداد روستاهای آسیب دیده در سیلاب بر اساس آخرین آمار هزار و ۹۶۹ روستا است، اظهار داشت: تعداد متقاضیانی که درخواست رسیدگی و کارشناسی داشتند، ۴۶ هزار و ۶۶۹ واحد بوده و تا امروز ۴۵ هزار و ۹۲۹ واحد را برای دریافت تسهیلات احداثی، تعمیری و معیشتی شهری و روستایی به بانک ها معرفی کرده ایم.

وی با بیان اینکه ۳۹ هزار و ۹۹۰ واحد تا کنون برای دریافت تسهیلات عقد قرارداد کرده اند، گفت: ۳۸ هزار و ۶۴۳ واحد نیز تسهیلات دریافت کرده اند.

مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی با اشاره به اینکه همچنین ۲۰۳ میلیارد تومان تسهیلات بلاعوض به سیل زدگان پرداخت شده است، گفت: تاکنون کار آوار برداری ۱۱ هزار و ۳۰۵ واحد انجام شده، عملیات پی کنی در ۱۱ هزار و ۱۷۴ واحد صورت گرفته و کار اجرای آرماتور بندی در هشت هزار و ۸۶۳ واحد و عملیات فونداسیون نیز در هشت هزار و ۳۱۵ واحد اجرا شده است.

رضایی، یادآور شد: همچنین کار نصب اسکلت در شش هزار و ۹۰۹ واحد، دیوار چینی چهار هزار و ۶۷۴ واحد، اجرای سقف در چهار هزار و ۷۶۷ واحد و گچ و خاک هزار و ۶۲۵ واحد تاکنون انجام شده و در مرحله بهره بردای هستند.

مشکل تامین زمین در روستاها

وی افزود: تا کنون کار تعمیرات ۱۸ هزار و ۳۲۲ واحد شروع شده و کار پایان تعمیرات در ۱۸ هزار و ۱۲۹ واحد را داشته ایم.

مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی لرستان با تاکید بر اینکه میزان تسهیلات و اعتبارات بلاعوض برای احداث واحدهای روستایی ۷۶ میلیون تومان است، گفت: این عدد برای شهرها نیز ۹۴ میلیون تومان است.

رضایی عنوان کرد: در کنار این تسهیلات، ۱۶۰ کیسه سیمان رایگان به سیل زدگان داده می شود و تهیه نقشه و … نیز برای واحدها به صورت رایگان خواهد بود.

وی با بیان اینکه در حال حاضر روستاهایی مانند  «ملاوی»، «حاتم آباد»،  «ابراهیم آباد» و «چم تکله» در استان وجود دارند که مشکل زمین دارند، گفت: زمین برای ساخت واحد در این روستاها وجود ندارد و باید جابجا شوند.

تنها ۴۵ میلیارد برای اجرای عملیات فاز اول بازسازی جاده پلدختر تخصیص یافت

سید موسی خادمی، استاندار لرستان در سخنانی با اشاره به اینکه ۲۵۰ میلیارد تومان از طریق فاینانس و ماده ۵۶ برای بازسازی جاده سیل زده خرم‌آباد – پلدختر تصویب شده است، اظهار داشت: در این راستا با توافق های انجام گرفته بانک های سپه و ملی به ترتیب ۱۵۰ و ۱۰۰ میلیاد تومان اختصاص می دهند.

وی اظهار داشت: معادل این رقم نیز توسط سازمان برنامه و بودجه کشور تقبل شده و چنانچه اعتبارات اختصاص یافته، پرداخت شود کار بازسازی این جاده روند بهتری خواهد داشت.

استاندار لرستان با بیان اینکه بازسازی جاده خرم آباد ـ پلدختر ۸۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد، تصریح کرد: قرارداد فاز اول این طرح با بیش از ۲۲۰ میلیارد تومان بسته شده اما تاکنون ۴۵ میلیارد تومان از این مبلغ تخصیص یافته است.

خادمی گفت: جاده طراحی شده جدید هشت کیلومتر تونل دارد که ساخت آن هزینه بر است بنابراین باید اعتبارات تصویب شده، هرچه زودتر تخصیص یابد چراکه جاده فعلی در حد تردد محلی است.

عدم لایروبی رودخانه‌ها و احداث دیواره‌های ساحلی

وی افزود: تامین آب شرب و راه روستایی، احداث دیواره ساحلی و لایروبی رودخانه ها مشکلات اصلی مناطق سیل زده هستند که در تمامی این بخش ها اعتبارات جدید برای استان پیشنهاد شده است.

استاندار لرستان ادامه داد:‌ همچنین به تازگی ۱۱۴ میلیارد تومان برای زیرساخت های کشاورزی مناطق سیل زده شامل ایستگاه‌های پمپاژ و جاده های بین مزارع مصوب شده و لرستان در زمینه مبادله موافقت‌نامه و قراردادهای بازسازی سیل رتبه نخست را دارد.

خادمی اضافه کرد: نقاط پرخطر باید شناسایی شوند و فرمانداران و جهاد کشاورزی نسبت به شناسایی و تجهیز فضاهای خالی برای انبار هلال احمر در مواقع بحران احتمالی اقدام کنند.

وی یادآور شد: سیل فروردین ماه امسال ۱۰ هزار میلیارد تومان به زیرساخت های لرستان خسارت زد.

بنابر این گزارش، فصل بارندگی‌ها آغاز شده، نگرانی‌ها در زمینه وضعیت زیرساخت‌ها جدی است و بیم آن می‌رود بارندگی شدید در استان لرستان بحران‌ساز شود، به نظر می‌رسد زمان وعده دادن به سر رسیده و حالا باید از مسئولان روند تحقق وعده‌ها را مطالبه کرد.

همچنان در بسیاری از محورهای تخریب شده در سیل فروردین ماه عملیات بازسازی آغاز نشده و یا کار به کندی پیش می رود و مسئولان امر کمبود اعتبارات را عامل اصلی این موضوع اعلام می کنند. در برخی روستاها که سیل زمین ها را از بین برده نیز کار جابجایی روستا همچنان در هاله ای از ابهام است، مسئله زمین لغزش ها در برخی روستاها و نگرانی مردم با وقوع بارش های جدی پاییزی از دیگر مشکلاتی است که می تواند در لرستان بحران زا شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *