ماجرای دود سفید پتروشیمی تبریز چیست؟ + فیلم

روتیتر: این نکته و ابهام برای برخی از مردم وجود دارد که دود سفید خروجی از دودکش زباله سوز مجتمع پتروشیمی تبریز چه ماجرایی دارد؟
به گزارش روتیتر: بر اساس حسیاستهایی که در هفتههای اخیر در مورد مسائل زیست محیطی از جمله پتروشیمی، پالایشگاه، کاوه سودا و حتی جنگلهای ارسباران ایجاد شد و این موضوع هم هفته گذشته به نماز جمعه تبریز کشید، به بررسی ابعاد این موضوع و حساسیتهای اجتماعی ناشی از آن پرداختیم.
حجتالاسلام آلهاشم در خطبههای نمازجمعه این هفته تبریز با اشاره به فرارسیدن روز جهانی محیط زیست، رعایت مسائل زیست محیطی را یک اصل برای زندگی بهتر هر انسان دانست.
وی با اشاره به نگرانیها در خصوص آلایندگی پتروشیمی و پالایشگاه تبریز و کارخانه کاوه سودای مراغه، گفت: در حوزه رعایت مسائل زیست محیطی در کارخانههای پتروشیمی و پالایشگاه تبریز و یا کاوه سودا مراغه حرف و حدیثهایی در بین مردم و فضای مجازی وجود دارد و توصیه میکنم مسئولین محیط زیست برای تنویر افکار عمومی توضیحات کافی را ارائه بدهند.
آل هاشم با تاکید بر ضرورت پاسخگویی مسئولان حفاظت محیط زیست استان در این خصوص، خاطرنشان کرد: ما آمادگی داریم تریبون نماز جمعه را در اختیار ایشان قرار دهیم تا مردم عزیزمان در ارتباط مسائل محیط زیست نگرانی نداشته باشند.
اولین گزارش از سری گزارشاتی که در مورد آلایندگی صنایع و نگرانی مردم در این حوزه تولید خواهیم کرد، به پتروشیمی تبریز رفتیم و در ادامه، نتایج این گزارش را با هم میخوانیم:
مجتمع پتروشیمی تبریز در دهه ۷۰ در ۴۰۰ هکتار از اراضی غرب تبریز احداث شد که با ظرفیت تولید ۸۰۰ هزار تن در سال، انوان پلاستیکهای خام شامل پلی اتیلن، پلی استایرن و ABS را جهت تأمین نیازهای داخل و با هدف توسعه صادرات راه اندازی شده است.
در مدت فعالیت این مجتمع پتروشیمی حرف و حدیثهایی در مورد مباحث زیست محیطی مطرح شد که توسعه فضای سبز به ۱۰۰ هکتار از کل ۴۰۰ هکتار مساحت مجتمع، راه اندازی سیستم اکسیداسیون حرارتی و بازیابی انرژی RTO برای جلوگیری از پخش هیدروکربنهای آلاینده در هوا، سیستم تصفیه آب و زباله سوز از مهمترین اقدامات زیست محیطی است که با اجرای دو طرح بزرگی که در دست اجراست، گام مهمی در زمینه به حداقل رساندن آلایندگی احتمالی بر میدارند.
درفشی، مدیرعامل پتروشیمی معتقد است که شرکت پتروشیمی تبریز، محیط زیست را یکی از دغدغهها و تعهدات سازمانی و مدیریتی داشته و یکی از خط مشیهای جدی خود در راستای صیانت از محیط زیست در کنار تداوم تولید را دارد.
وی تاکید میکند: پتروشیمی تبریز در گام اول خود را مقید به تمامی ضوابط زیست محیطی می دانیم چراکه برای ما سلامت مردم، همکاران و محیط زیست از اهمیت ویژهای برخوردار است.
برای بررسی پروژههای زیست محیطی این شرکت، سری به تصفیه خانه پساب و زباله سوز پتروشیمی میرویم، نکته جالب توجه آن، تصفیه سه مرحلهای فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی پساب در این تصفیه خانه است که آب را به حدی از تصفیه رسانده که در آب خروجی از تصفیه خانه، ماهی و اردک پرورش میدهند!
چاووش باشی، مدیر محیط زیست مجتمع پتروشیمی تبریز که یکی از افرادی است که وقتی از محیط زیست صحبت میکند و دفاع میکند، باید چهره بر افروخته و جدی او را تصور کنید، در بین همکارانش هم به سخت گیری در این زمینه معروف است، وی میگوید: موضوع مهمی که در زمینه زیست محیطی برای ما اهمیت دارد، کیفیت آب تصفیه شده است. این آب دوباره به چرخه صنعت بر میگردد و هیچگونه آب و یا پسابی از دیوارهای این مجتمع پتروشیمی خارج نمیشود و در یک چرخه بسته مورد استفاده قرار میگیرد.

علاوه بر پایش های حضوری و آزمایشات و فرآیندهای مختلف، پایش آنلاین هم به سیستمهای نهادهای نظارتی متصل است تا از آخرین وضعیت آلایندگی این مجتمع اطلاعات داشته باشند و کنترل کنند. محیط زیست به این سامانهها به صورت لحظهای دسترسی دارد.
اما این نکته و ابهام وجود دارد که دود سفید خروجی از دودکش زباله سوز مجتمع پتروشیمی تبریز چه ماجرایی دارد؟
چاووش باشی مدیر محیط زیست پتروشیمی تبریز میگوید: این دودکش که به تعبیری دود سفید از آن خارج میشود، نربوط به دودکش زباله سوز است که پسماندهای جامد و مایع در این کوره امحا میشود. سؤال این است، دود خروجی چیست؟ ماجرا این است که در کورهی دَوّاری که در زباله سوز داریم، کلیه پسماندها در حین سوزاندن، گازهای آلاینده تولید میکنند که در ادامهی فرآیند زباله سوزی، این گازها با پاشش آب شسته میشود و مانع انتقال آنها به دودکش میشود، آبهای آلوده هم دوباره به سیستم تصفیه خانه بر میگردد.
وی ادامه میدهد: چون دمای کوره خیلی بالاست و به محض پاشش آب، آن آب بخار میشود، همان بخار از دودکش خارج میشود که برخی تصور میکنند این دود کش دود سفید رنگ بیرون میدهد در حالی که دود نیست، بخار آب است.
نکته دیگری که همسایگان پتروشیمی با آن مواجه هستند، بوی تصفیه خانه است. سازمان محیط زیست برای «بو» استاندارد مشخصی ندارد و اتفاقاً برای همین موضوع اخطاریه به پتروشیمی داده است و این در حالی است که نه امکان سنجشی در داخل کشور از طریق آزماایشگاه های معتمد وجود دارد و نه استانداردی هست که اعداد و ارقام خروجی از یک آزمایش را با عدد استاندارد مقایسه کنند ولی پتروشیمی برای رفع این بو هم میلیون دلاری در حال هزینه کردن است و تجهیزاتی را از ایتالیا خریداری کرده و اخیراً از گمرک ترخیص کرده است که قرار است با رسیدن نواقصات آن، تا شهریور نصب و راه اندازی کرده و بوی ناشی از تصفیه خانه خود را به صفر برساند.
درفشی مدیرعامل پتروشیمی تبریز میگوید تنها دغدغه و چالش، ناراحتی همسایگان از بوی تصفیه خانه است، علی رغم نبود استاندارد مشخص برای این «بو» به دلیل اهمیت همسایگان، سیستم کاورینگ تصفیه خانه را علی رغم وجود تحریمها و محدودیتها در انتقال ارز و تکنولوژی و… از ۱٫۵ سال پیش طراحی کردهایم.
وی ادامه داد: این سیستم با این محدودیتها حدود ۶۰ درصد پیشرفت دارد که در آستانه راه اندازی تا شهریور ماه هستیم.
درفشی از ترخیص تعدادی از تجهیزات این سیستم تصفیه هوا از گمرک خبر میدهد و میگوید: بخشی از تجهیزات در داخل سایت است و بخشی هم در روی دریا در آستانه رسیدن به بندر عباس است.
مدیرعامل پتروشیمی تاکید میکند که اگر این سیستم اجرا شود، از شرمندگی همسایگان در میآییم و دیگر این شرکت از تصفیه خانهاش بویی صادر نمیشود. ممکن است که بویی از شرکتهای دیگر وجود داشته باشد ولی بعد از راه اندازی این سیستم و RTO واحد ABS، میتوانم با اطمینان این را بگویم که دیگر آلودگیای از سوی ما به همسایگان نخواهد رسید.
بازدید که برای این گزارش از پتروشیمی تبریز و طرحهای زیست محیطی این مجتمع داشتیم، رویکرد اصلاحی مدیران این مجتمع برای رفع آلایندگی زیبه چشم میخورد.
تلاش محیط زیست و یا شهرداری تبریز برای آلاینده اعلام کردن و در نتیجه اخذ عوارض از پتروشیمی، اینگونه القا میکند که اگر یک واحد تولیدی جریمه را بپردازید، آلایندگی آن مشکلی ندارد، لذا باید تلاش کنیم رویکرد اصلاحی را در واحدهای مختلف تقویت کنیم.
انتهای پیام/ش