نگاهی به تعلل مسوولان البرز برای تحقق بارور سازی ابرها؛البرز در آتش عطش می سوزد
روتیتر:سید محمد میر حبیبی،میزان بارش ها در البرز به شدت کاهش یافته است انی خبری است که چندان نیازی به آمار و ارقام و مضاحبه با کارشناسان ندارد نه از حیث کمی اهمیت که از نظر افزایش کاهش بارندگی های جوی که به چشم هر کارشنای و غیر کارشناسی نگرانی منتقل کرده است و قابل فهم و درک است .
فازغ از ارایه آمار های کارشناسی که به رویه ای کلیشه ای و تکراری و فقط به منظور ویترین نمایی برخی مسوولان بدل شده که البته غالبا بدون ارایه نظرات کارشناسی و اقدامات امید آفرین حداقل در حوزه جغرافیایی البرز بدل شده است ،میزان بارش های و نزولات جوی در ۶ ماهه سال جاری از مهر ماه تا اواخر بهمن ماه به اندازه ای کاهش یافته که نگرانی اکثریت شهرونداندر این استان صنعتی و کشاورزی که هر دو حوزه نیاز اساسی به آب کافی را دارند ، بر انگیخته است …
این کاهش به اندازه ای است که تقریبا قابل مقایسه با بارش های سال های ۸۳،۸۶،۸۸،۸۹،۹۱ نیست و سد های مخزنی البرزیعنی امیر کبیر و طالقان به قدری دچار افت سطح آب و وردی آب شده اند که بخش هایی از بستر آنها قابل رویت است و شاید به همین دلیل اثبات ماهش شدید نزولات جوی چندان به آمار و ارقام ندارد.
در این میان اگر افزایش میزان برداشت ها از این دو سد توسط ابر شهری به نان تهران را بیافزاییم و از همه مهمتر نگاهی به طرح انتقال آب از زیر سد امیر کبیر توسط تونل انتقالی به تهران داشته باشیم وضعیت اسفبار آب بویژه آب آشامیدنی البرز و کرج بیش از پیش نمایان و تاسف بار میشود.
باروز سازی ابرها گرچه چند سالی است که در اکثر کشور های توسعه یافته برای جبران بخشی از کم بارندگی ها انجام می شود و ایران نیز چند سالی است در برخی از مواقع و مناطق به این مهم مبادرت می کند اما همچنان از مکانیسم منظم و هدفمندی برخوردار نشده است و هنوز برنامه ریزی مدونی برای انجام این باروری ها انجام نشده است.
هزچند مسوولان کشوری از باروز سازی ابر ها در ۱۲ استان کشور در یک ماهه اخیر خبر دادند اما در البرز هنوز هیچ خبری از اعلام برنامه زمان بندی شده برای این عملیات اعلام نشده است و این درحالی است که فصل سرما و میزان برودت هوا به شدت در حارو به کاهش است و بعید به نظر می رسد که در البرز باتوجه به دمکای هوای فعلی دیگر امکانی برای بارور سازی ابرها برای بارش برف که از ذخایر استراتژیک آب در فصول گرم سال به شمار می رود وجود داشته باشد .
با این شرایط و بررسی کیفیت هوای البرز طی چند ماهه اخیر که تابع مستقیم بارش نزولات جوی است و میزان افزایش دمای هوا و تداوم نباریدن ابرها حتی به شکل باران خبر های نا گواری از افزایش عطش این استان به دنبال دارد و بهسادگی می توان پیش بینی کرد که در صورت تداوم وضعیت موجود علاوه بر افزایش آلودگی های البرز در هوا و در زمین و بویژه آب های زیر زمینی که بیش از ۹۵ درصد آب شرب این استان را تامین می کند استان البرز در سال ۹۴ در آتش عطش کم آبی بسوزد و دچار بحران های وابسته به کم آبی شود.
بی تردید سنجش میزان نیترات موجود در آب های زیر زمنی کرج و البرز بویژه در برخی از مناطق جنوبی که کاملا وابسته به آب های زیر زمینی و چاه ها هستند می تواند سبب شود که مسوولان ذیربط کمتر به فکر کتمان و پاک کردن صورت مسئله اصلی یعنی عدم کارایی لازم برای جلوگیری از بروز مشکلات باشند ..
هرچند امید می رود که مسوولان پایتخت به دلیل جلوگیری از انتقال این معضلات به پایتخت برنامه ای مدون برای جبران کمبود بارش ها در البرز اقدامی عاجل و مردمی و جهادی انجام دهند. انشاءالله