توان تولید ماشین های سانتریفیوژ گازی، مایعات، جامدات و ترکیبی را داریم

روتیتر: رییس ستاد برگزاری روز ملی فناوری هسته ای گفت: ما از سال ۹۴ به این سمت، طراحی و ساخت انواع سانتریفیوژها را در دستور کار قرار دادیم و امروز می توانیم صد در صد ماشین های سانتریفیوژ گازی، مایعات، جامدات و ترکیبی را طراحی کرده و تولید کنیم.
به گزارش روتیتر: علی اصغر زارعان در نشستی که عصر یکشنبه به مناسبت برگزاری روز ملی فناوری هسته ای برگزار شد، اظهار داشت: دستاوردهای صنعت هسته ای در سال های اخیر روند رو به رشدی داشته است.
وی گفت: در سال ۹۶ صنعت هسته ای ۴۴ دستاورد ارائه کرد که این رقم در روز ملی فناوری هسته ای در سال ۹۷ به ۸۳ دستاورد رسید و امسال قرار است ۱۱۴ دستاورد در صنعت هسته ای ارائه شود.
دستیار رییس سازمان انرژی اتمی در عین حال گفت: البته امسال ۱۵۵ دستاورد به دبیرخانه ستاد برگزاری روز ملی فناوری هسته ای واصل شده بود که بعد از ممیزی و با در نظر گرفتن الزامات طرح ها و پروژه ها ۱۱۴ پروژه انتخاب شده است.
زارعان با بیان اینکه این دستاوردها روز سه شنبه مصادف با میلاد امام حسین (ع) رونمایی و یا افتتاح خواهد شد، اظهار داشت؛ پنج دستاورد در سالن اصلی رونمایی میشود و چهار دستاورد از طریق ویدئو کنفرانس توسط رئیسجمهوری بهرهبرداری میشود.
به گفته رئیس ستاد برگزاری روز ملی فناوری هسته ای از چهار دستاورد فوق دو دستاورد در سایت شهید احمدی روشن نطنز، یک پروژه ملی در فردو و یک پروژه هم در اصفهان بهرهبرداری خواهد رسید.
رییس ستاد برگزاری روز ملی فناوری هسته ای در عین حال گفت: با توجه به محدودیت هایی که وجود دارد ۱۰۴ دستاورد دیگر در سالن جنبی محل برگزاری مراسم رونمایی میشود و روز شنبه رئیس جمهوری به همراه مسئولان لشکری و کشوری از این پروژه ها بازدید خواهند کرد.
دستیار ویژه رئیس سازمان انرژی اتمی خاطرنشان کرد: ما زمانی با مهندسی معکوس طرح ها و پروژه ها را اجرا می کردیم ولی امروز این طرحها را هم طراحی می کنیم و هم می سازیم و همه این اقدامات توسط متخصصان داخلی انجام میشود.
زارعان ادامه داد: یکی از دستاوردهای چهل سالگی انقلاب پرورش نیروی انسانی است که مهمتر از هر ابزاری است. همکاران ما در سازمان با کار جهادی پروژهها را به نتیجه میرسانند. برخی از این پروژهها نتیجه چهار سال کار تحقیقاتی است. یک نمونه از طرح های ما نتیجه ۱۰ سال کار تحقیقاتی و پژوهشی است که قرار است در روز ملی فناوری هستهای هم رونمایی شود.
وی اظهار داشت: روز چهارشنبه ۲۱ فروردین هم نمایشگاه برای اصحاب رسانه، خبرنگاران و کسانی که تمایل به بازدید دارند از ساعت ۹ صبح تا ۲۰ باز است و میتوانند از دستاوردهای ارائه شده در این نمایشگاه بازدید کرده و اخبار و تصاویر آن را منتشر کنند.
رییس ستاد برگزاری روز ملی فناوری هسته ای خاطر نشان کرد: سازمان انرژی اتمی بر اساس هدف گذاری اقدامات خود را پیش میبرد به طوری که تا سال ۱۴۰۰ یک برنامه میان مدت ترسیم کرده و علاوه بر این برنامه دراز مدت هم ترسیم کرده است.
به گفته دستیار ویژه رئیس سازمان انرژی اتمی، نزدیک به ۱۶ پروژه کلان در یک مقطع زمانی مشخص شده است که به نتیجه برسد و این پروژهها بر اساس اهداف و نیازمندی های کشور در مسیر و ریل خود قرار می گیرد.
وی سامانه سنجش بحرانیت را یکی دیگر از پروژه های ملی صنعت هستهای کشور عنوان کرد که با حمایت مجلس شورای اسلامی در دست اجرا است و در این زمینه گامهای خوبی برداشته شده است.
زارعان اضافه کرد: پروژه در هم تنیدگی فوتون ها که سال گذشته توسط رئیس سازمان انرژی اتمی اعلام شد هم از دیگر پروژه های ملی صنعت هسته ای است که در این زمینه هم اخبار مسرت بخشی به اطلاع مردم خواهد رسید.
رییس ستاد برگزاری روز ملی فناوری هسته ای گفت: ۱۶ پروژه مشخص و برآورد هزینه شده و در دستور کار سازمان قرار گرفته است که پس از بهره برداری به اطلاع مردم خواهیم رساند.
وی خاطر نشان کرد: امسال سازمان انرژی اتمی در مقایسه با سال های گذشته محصولات متنوع تری ارائه کرده به نحوی که در حوزههای مختلف غنی سازی سانتریفیوژ، رادیو داروها و سرریز دانش محصولاتی ارائه خواهد شد.
زارعان با اشاره به اقدامات سازمان انرژی اتمی در حوزه سرریز دانش اظهار داشت: سازمان میتواند در ۷۰۰ رشته تاثیرگذار بوده و محصولاتی ارائه کند؛ برای مثال سانتریفیوژها فقط کارکرد غنیسازی ندارند و هزاران کاربرد دیگر در زمینه های مختلف دارند.
رئیس ستاد برگزاری روز ملی فناوری هسته ای تصریح کرد: هیچ مشکلی در حوزه طراحی و ساخت انواع سانتریفیوژها از نظر دانش و مواد آن نداریم. شاید اوایل سانتریفیوژها را مهندسی معکوس میکردیم ولی الان بر اساس نیازها و هدف گذاری که داریم، این ماشین ها را طراحی کرده و می سازیم.
وی بیان کرد: هیچ سدی برای متخصصان صنعت هسته ای در این عرصه وجود ندارد ولی نباید فراموش کرد که صنعت هسته ای و انرژی اتمی فقط سانتریفیوژ نیست، بلکه فعالیت های متنوع دیگری هم دارد.
زارعان گفت: بهمن ماه امسال ما محصول اکسیژن ۱۸ را دریافت کردیم و می توانیم سالانه ۱۰۰ کیلو از این محصول را تولید کنیم، ولی نیاز ما دو کیلو است.
وی خاطر نشان کرد: سازمان انرژی اتمی سازمان اقتدار آفرین است و در ۲۰ فروردین خواهید دید که چه اتفاقات مبارکی در صنعت هستهای رخ داده است.
وی اظهار داشت: مرکز آزمایشگاه ملی مواد فردو در سال ۹۷ افتتاح شد که جزو پروژه های کوتاهمدت سازمان انرژی اتمی است و آزمایشگاه بعدی آزمایشگاه خلا است. مرکز ایزوتوپ های پایدار هم مرحله به مرحله فرآیندهای خود را طی می کند تا به هدف گذاری نهایی برسد. ما جداسازی ایزوتوپ های پایدار را با همکاری روس ها کامل می کنیم و به دنبال تکمیل این فرآیند هستیم.
زارعان در خصوص پروژه در هم تنیدگی فوتونها نیز گفت: این پروژه از سال ۹۵ کلید خورده و امسال اخبار خوبی را درباره این پروژه خواهیم داشت.
رییس ستاد برگزاری روز ملی فناوری هسته ای با اشاره به هدف گذاری که درباره این پروژه انجام شده بود، گفت: ما توانستیم از فاصله هفت کیلومتر پیشبینی شده در جابه جایی فوتونها عبور کنیم. ما آنچه را که نیاز کشور و سازمان است با رعایت استانداردهای بالا طراحی کرده و می سازیم و به بهرهبرداری میرسانیم و رعایت استانداردهای بالا همیشه از اولویت های صنعت هسته ای در همه موارد از جمله غنی سازی ساخت و تولید راکتور سامانه سنجش بحرانیت و یا رادیوداروها بوده است.
وی اظهار داشت: ما امروز به اروپا صادرات رادیودارو داریم که این نشان می دهد نشان دهنده الزامات و استانداردهای بالای ما است.
زارعان گفت: پروژه تترا با ۶۰ میلیون یورو برآورد هزینه در حال ساخت است و طبق هدف گذاری تا قبل از سال ۱۴۰۰ به بهرهبرداری خواهد رسید که از دستاوردهای آن هم مردم استفاده خواهند کرد و هم صادرات خواهیم داشت.
دستیار ویژه رئیس سازمان انرژی اتمی در پاسخ به سوالی در خصوص تحریم شرکت پارس ایزوتوپ و اینکه آیا تحریم ها مشکلاتی در این حوزه ایجاد کرده یا خیر، اظهار داشت: زمانی که مشکلی برای ما پیش بیاید ما مجبور هستیم به سمت خودکفایی گام برداریم برای مثال یکی از خروجی ها و محصولات اکسیژن ۱۸ تحت عنوان پت هست که رادیو دارو است.
وی خاطر نشان کرد: برای مردم ایران و متخصصان صنعت هسته ای بُن بستی وجود ندارد، اقدام بدخواهان در تحریم یک شرکت اقدام علیه بشریت است چون مساله جان انسان در میان است. ما علاوه بر تامین نیاز خود محصولات را صادر هم می کنیم و این اتفاق بعد از تحریم آمریکا اتفاق افتاد. وزارت خزانه داری آمریکا بی خود تلاش می کند.
زارعان بیان کرد: ما منتظر نمی مانیم که به ما بگویند چه بکنید و چه نکنید آنچه را که نیاز داریم می سازیم و به بهرهبرداری میرسانیم.
وی اظهار داشت: هر سانتریفیوژ فرآیندی دارد و باید فرایند صحه گذاری آن طی شود، برای مثال کنسرسیوم یورنکو چند نسل سانتریفیوژ تولید کرده است اما در جمهوری اسلامی نسل های مختلفی را دیدیم که اعلام شد.
وی اظهار داشت: ما باید مراحل تک ماشین، سه ماشین، ۱۰ ماشین و ۲۰ ماشین را طی کنیم تا به زنجیره نهایی برسیم مثل پی وان ۱۶۰ تایی است که میتواند ۱۷۲ تایی هم باشد.
زارعان تاکید کرد: آی آر ۸ هم با قامتی بلند در نطنز تستهای نهایی را پشت سر میگذارد. زمانی که به زنجیره برسد ما در چارچوب برجام و بعد از صحه گذاری محصول را می گیریم.
وی با بیان این که این پروژه به نام قمر بنی هاشم طراحی و ساخته شد، تصریح کرد: نخست باور نمی کردند ساخته و عملیاتی شود و حتی بازرسان انرژی اتمی باور نمی کردند، ولی امروز می بینیم که این ماشین با قامتی استوار فعالیت خود را پی میگیرد.
زارعان گفت: فرهنگ رعایت حفاظت جا افتاده و پیش از این که هر چیزی را به بهره برداری برسانیم حتما بررسی فنی و کنترل کرده و بعد در زیرساخت استفاده می کنیم.
وی افزود: از خرابکاری های نرم افزاری مثل بدافزارهایی که معمول شده همه سرویس ها هم برای جاسوسی و هم خرابکاری استفاده می کنند و سازمان انرژی اتمی هم از این بابت مستثنی نبوده و نیست.