سلاطین رنگ به رنگ فساد

روتیتر:دستگیری سلطان کاغذ پس از محاکمه سلطان سکه و سلطان قیر، از گستردگی و کثرت فساد در حوزه های مختلف اقتصادی نشان دارد؛ مساله ای که از دید کاربران فضای مجازی تنها با مبارزه نظام مند و قطع سر منشاء های اصلی فساد ریشه کن خواهد شد.
به گزارش روتیتر ، تفسیر و پژوهش های خبری، کاربران شبکه اجتماعی توییتر در ۴۸ ساعت گذشته علاوه بر مساله دستگیری سلطان کاغذ، موضوعات دیگری چون اظهارات تازه شهردار تهران در مورد حوادث ۸۸، انتصاب حاج علی اکبری به عنوان امام جمعه موقت تهران و ادامه حاشیه های ماجرای کربلای ۴ را مورد توجه قرار دادند.
این گزارش به بررسی تحلیلی توییت های کاربران در خصوص این مسایل در ۴۸ ساعت گذشته پرداخته است.
** سلطان هایی که پایانی ندارند
اظهارات اخیر سردار «حسین رحیمی» رییس پلیس تهران در مورد دستگیری اعضا و رییس باند واردات کاغذ با ارز دولتی با عنوان «سلطان کاغذ» با پرونده ای به ارزش بیش از هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان، نگاه کاربران توییتر را به این موضوع جلب کرده است.
کاربران توییتر با هشتگ هایی چون «#سلطان_کاغذ» و «#سلطان» به این مساله پرداخته اند.
برخی، توییت های خود را به معرفی هویت سلطان کاغذ اختصاص دادند و مدعی شدند این متهم، یکی از همان ۲ نفری است که یک مقام دولتی در نامه ای به وزارت ارشاد خواستار پرداخت ارز دولتی به آنها بابت واردات کاغذ شد.
«محمد سلطانیفر» معاون امور مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اوایل مهر ماه در مصاحبه با «خبرآنلاین» گفته بود: دو قلم ارز مجموعا حدود ۲۴ میلیون یورو به اشخاصی داده شده که وجود خارجی ندارند. متاسفانه این مشکلات در وزارت صنعت، معدن و تجارت بود. ما مکاتبه کردیم بدون مجوز ما این کاغذها وارد نشود، آقای شریعتمداری نامه نوشت که خودمان داریم وارد میکنیم و مسئولیت با خودمان است و شما دخالت نکنید. این نامه موجود است.
تعدادی از کاربران به همین بهانه به انتقاد از آنچه «فساد سیستماتیک» خواندند پرداخته و «نظام مند» بودن فساد اقتصادی در ایران را به عنوان یکی از موانع جدی ریشه کن کردن این معضل دانسته اند.
تعدادی از توییت ها در این ارتباط، با مضامینی مشابه اینکه «سلطان های کلان را بگیرید نه سلطان های خرد و پادو» را، خواستار برخورد با سرمنشا فساد شدند.
تعدادی از کاربران، تنوع و کثرت فزاینده انواع سلاطین فساد در کشور را ناامید کننده و نگران کننده دانسته اند. کاربری نوشت: «والا این کشور، مملکت سلاطینه. سلطان سکه، سلطان ارز، سلطان قیر، سلطان نفت، سلطان کاغذ، سلطان شکر، سلطان پتروشیمی»کاربر دیگری نوشت: «به نظر میرسه حالا حالاها ما با انواع و اقسام سلاطین طرفیم.»
تعدادی دیگر از کاربران هم ظهور سلاطین متنوع در جمهوری اسلامی ایران را درخور و متناسب با آرمان های جمهوری اسلامی ایران ندانسته اند. این کاربران مدیریت نادرست اقتصادی و سیاسی و عدم ورود جدی دستگاه قضایی را زمینه ساز بروز فساد دانسته اند.
برخی کاربران کشف سریالی مفاسد با اطلاق «سلطان» به متهمانش را دستمایه طنز قرار داده اند. برخی دیگر اما چنین عنوان گذاری هایی را باعث ریختن قبح جرم و بزه در جامعه و تقلیل دادن فساد به مساله ای دم دستی دانسته اند که طبیعتا مطالبه گری عمومی برای مبارزه با آن را زیر تاثیر قرار خواهد داد.
**نیت خوانی از اظهارات حناچی
اظهارات تازه «پیروز حناچی» در گفت و گو با «دفاعپرس» در مورد ۹ دی و حوادث ۸۸ ، واکنش گسترده ای را میان کاربران توییتر به دنبال داشته است. حناچی در این مصاحبه گفته بود: حماسه ۹ دی پاسخ کوبنده ای به عوامل فتنه و دشمنان خارجی بود.
کاربران با هشتگ هایی چون «#حناچی»، «# لیست_امید»، «شهردار_تهران»، «#فتنه» و … به این مساله پرداخته اند.
کاربرانی با رویکرد سیاسی اصلاح طلب از حناچی انتقاد کرده اند و لحن و واژه های مورد استفاده او در این مصاحبه را ناامیدکننده خوانده اند.
«محمدجواد حق شناس» عضو شورای شهر با انتشار شعری در توییتر خود به این اظهارات واکنش نشان داد و نوشت:
«ما ز یاران چشم یاری داشتیم / خود غلط بود آنچه می پنداشتیم؟
گفتگو آیین درویشی نبود / ورنه با تو ماجراها داشتیم»
برخی کاربران اظهارات حناچی را تلاشی برای «تثبیت جایگاه در ساختار قدرت» و «تحکیم موقعیت» تعبیر کرده اند و از او خواسته اند به جای این «خوش نوایی برای اصولگرایان» برای اصلاح وضعیت میدانی تهران اقدامی کند و به وظایف خود بپردازد.
همچنین تعداد زیادی این اظهارات حناچی را مصداق بارز «ضربه زدن از پشت به اصلاح طلبان» معنا کرده و از اینکه اصلاح طلبان سال ها است از چنین نیروهایی ضربه می خورند ابراز تاسف کرده اند. برخی هم گفته اند چه لزومی داشت حناچی در مورد این مساله اظهارنظر کند، او می توانست سکوت کند و سخنی نگوید.
تعدادی هم ورود امثال حناچی به ساختار قدرت با کارت اصلاح طلبان را ناشی از سیاست های لیستی و عدم سیاستگذاری و مطالبه گری موثر اصلاح طلبان دانسته اند. کاربری نوشت: «شورای شهر از حناچی سوال کند و بپرسد موضع شهردار منتخب لیست امید درخصوص رهبران جنبش سبز چیست؟»
برخی از حناچی خواسته اند به جای اظهار نظر سیاسی، در حوزه تخصصی خود به مسایل و شمکلات شهر رسیدگی کند.
برخی هم گفته اند چه لزومی داشت حناچی در مورد این مساله اظهارنظر کند، او می توانست سکوت کند و چیزی نگوید. در توییتی می خوانیم:«شایستگی مدیریت شهری داشتن با همفکر بودن با جریان سیاسی یکی نیست .»
اصلاح طلبان با اشاره به موضع گیری اخیر شهردار در مورد ۹ دی، در مورد رویکردهای آتی شهرداری تهران هم اظهار نگرانی کرده اند.
برخی دیگر از کاربران اظهارات حناچی را در برابر اظهارات «محسن افشانی» شهردار پیشین قرار داده اند که در سفر به استان فارس به صراحت از عضویت در حزب اعتماد ملی ابراز افتخار کرد. این کاربران از تغییر رویکردها در نگاه شهردار تهران ابراز تاسف کرده اند.
اصولگرایان اما در این حوزه چندان توییت نکرده اند و فقط در مواردی از اظهارات حناچی استقبال کرده و انتقاد اصلاح طلبان از حناچی را مورد تقبیح قرار داده اند.
**انتصاب امام جمعه ای جوان؛ انقلاب در نماز جمعه یا تداوم روندهای کنونی؟
روز دوشنبه دهم دی ماه با حکم رهبر انقلاب حجتالاسلام «محمدجواد حاج علی اکبری به عنوان امام جمعه موقت تهران منصوب شد. کاربران توییتر با هشتک هایی چون «#حاج_علی_اکبری »، «#نماز_جمعه» و «#امام_ جمعه_جوان » به این موضوع واکنش نشان دادند.
جالب آنکه درصد قابل توجهی از توییت ها در این زمینه به روحانیونی اختصاص داشت که از فضای توییتر برای بیان نظرات خود استفاده می کنند.
برخی کاربران با «فرهیخته»، «اندیشمن» و «جوان» خواندن حاج علی اکبری، انتصاب او به عنوان امام جمعه را زمینه ساز اقبال جوانان به نماز جمعه و بازگشت نشاط به این آیین سیاسی- عبادی دانستند. همچنین کاربرانی این انتصاب را نقطه عطفی در تحول خطبه های نماز جمعه متناسب با نیازهای روز جامعه دانستند.
برخی کاربران این انتصاب در آستانه چهل سالگی انقلاب را مثبت ارزیابی کرده اند. تعدادی هم این انتصاب را نمایانگر اعتقاد قلبی رهبری به اصل جوان گرایی و نوگرایی دانسته و خواستار الگوگیری دیگر نهادها از رهبری در این زمینه شدند.
برخی دیگر این انتصاب را در ارتباط با قانون منع به کار گیری بازنشستگان تفسیر کردند و خواستار کناره گیری امامان جمعه مسن و خالی کردن عرصه برای نسل جوان امام جمعه شده اند.
برخی دیگر کمبود امامان جمعه تراز انقلاب با گفتمان ناب امامین انقلاب و جذب حداکثری و دفع حداقلی را از چالش های نماز جمعه دانسته اند که با ورود شخصیت هایی چون حاج علی اکبری قابل حل است.
تعدادی کاربران انتظارات خود را از امام جمعه جدید بیان کرده اند. جمع کردن میله های جداکننده مدیران از مردم در نماز جمعه یکی از این مطالبات است که در بیان کاربران توییتر بازتاب یافته است.
برخی دیگر از کاربران اما با رویکرد انتقادی، از آنچه «چند شغله بودن برخی امامان جمعه» خوانده اند انتقاد کرده اند.
تعدادی از کاربران مدعی حمایت حاج علی اکبری از احمدی نژاد در دوره تصدی او شدند و همین مساله را به عنوان شاخصی از رویکردهای او به مسایل کشور دانستند.
برخی توییت ها هم با اشاه به اینکه حاج علی اکبری پیش از این ریاست شورای سیاستگذاری امامان جمعه را بر عهده داشت، تداوم یا حتی تشدید سیاست ها و روندهای کنونی در نماز جمعه را پیش بینی کردند.
برخی دیگر از کاربران هم از ساختاری سخن گفتند که فراتر از خواست و اراده امامان جمعه است و مدعی شدند حاج علی اکبری برای دوام در چارچوب حاکمیت باید از آن تمکین کند. به همین دلیل این کاربران وقوع تغییر در نماز جمعه را خارج از اختیار و توان امام جمعه موقت تازه نفس دانستند.
**کاربرانی که رضایی و سیما را به قضاوت نشستند
حضور «محسن رضایی» در برنامه «حالا خورشید» و اظهارات او در مورد توییتش در مورد کربلای ۴ که واکنش های بسیاری را برانگیخته بود، در ۲ روز گذشته مورد توجه کاربران توییتر قرار گرفت.
بسیاری از کاربران اظهارات اصلاحی رضایی در مورد توییت جنجالی اش را دیرهنگام و بی فایده دانستند. کاربری از تعبیر «نوشدارو پس از مرگ سهراب» استفاده کرد.
«عباس عبدی» فعال سیاسی هم در توییتر خود نوشت: آقای رضایی از توییتی که درباره کربلای ۴ کرده اظهار پشیمانی نمود. ای کاش این پشیمانی را زمانی داشت که سرمایه جنگ را آورد تا در زمین سیاست سرمایهگذاری کند. کافی است تا نگاهی به دیگر سردارانی بیندازد که سرمایه جنگ را در همان زمین به یادگار گذاشتند و همچنان محترماند.
برخی دیگر هم با اشاره به این برنامه از آنچه «رویکرد تک سویه» و «تریبون یک طرفه» حالا خورشید و مجموعه صدا و سیما خواندند انتقاد کردند. تعدادی هم فرصت ویژه ای را که صدا و سیما در اختیار جناح خاص قرار می دهد ، نشانه ای از «بی عدالتی» دانستند.