حمایت صریح دولت ترامپ از اشغال جولان و انزوای بیشتر آمریکا

0
1397-08-06-17205337

روتیتر:حمایت منحصر بفرد واشنگتن از تل آویو در مخالفت با قطعنامه سازمان ملل در مورد بلندی های جولان نمونه بارز تاثیرپذیری کاخ سفید از لابی صهیونیست ها در دوره ترامپ ارزیابی می شود که نتیجه آن انزوای بیشتر ایالات متحده خواهد بود.

به گزارش روتیتر، حضور اشغالگران صهیونیست در بلندی های جولان که متعلق به سوریه است از گذشته تاکنون مورد اعتراض جامعه جهانی بود. در چند روز گذشته نیز مجمع عمومی سازمان ملل متحد برای چندمین بار قطعنامه ای را در محکومیت این اقدام تل آویو به تصویب رساند.
نکته جالب در مورد نتیجه رای گیری در مجمع عمومی مخالفت تنها دو عضو سازمان ملل با این قطعنامه بود؛ اسرائیل و ایالات متحده تنها مخالفان این قطعنامه بودند و با این اقدام در مقابل۱۵۱ عضو سازمان ملل ایستادند. ایالات متحده که در دوره های قبل به قطعنامه های مشابه در زمینه تعیین تکلیف جولان رای ممتنع می داد این بار و در دوره ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» با تبعیت محض از اسرائیل خود را منزوی تر از گذشته ساخت.
دفتر نمایندگی آمریکا در سازمان ملل این قطعنامه را که از اشغالگران خواسته جولان را ترک کنند، بیش از حد ضداسرائیلی توصیف کرد.

** لابی صهیونیسم و کاخ سفید
بلندی های جولان بخش جنوبی خاک سوریه است که پس از جنگ ۱۹۶۷ به اشغال صهیونیست ها در آمد. اگرچه تل آویل از ابتدای دهه ۱۹۸۰ ادعای الحاق این منطقه به خاک خود را دارد اما جامعه بین المللی و حتی ایالات متحده این موضوع را تاکنون نپذیرفته است. در همین چارچوب و با توجه به تغییرات در کاخ سفید، رژیم صهیونیستی به شدت به دنبال رسمیت بخشیدن به این اشغالگری و الحاق جولان به اراضی اشغالی است. به اعتقاد برخی تحلیلگران رای اخیر آمریکا در سازمان ملل هم نتیجه رایزنی و تاثیرگذاری صهیونیست ها بر مقام های آمریکایی بوده است.
خبرگزاری «رویترز» چند روز قبل از این رای گیری در مجمع عمومی سازمان ملل متحد به نقل از «نیکی هیلی» سفیر آمریکا در سازمان ملل، از پایان رای های ممتنع واشنگتن بر سر موضوع جولان خبر داده بود. بنابر تحلیل این خبرگزاری اهمیت رای مخالف دولت ترامپ در این موضوع است که احتمالا واشنگتن در آینده نزدیک، الحاق و سیطره این بخش از خاک سوریه به اسرائیل را به رسمیت خواهد شناخت.
بلندی های جولان سرزمینی به وسعت ۱۲۰۰ کیلومتر مربع است که منطقه ای استراتژیک برای اسرائیل و سوریه به شمار می رود. اسرائیل در ۵۰ سال گذشته تاسیسات گوناگون صنعتی و شهری را در این منطقه ساخته است و تعداد زیادی از شهروندان خود را در منطقه اسکان داده است. روزنامه «گاردین» نیز این اقدام کاخ سفید را رفتاری نمادین و نتیجه لابی گسترده اسرائیل از زمان ریاست جمهوری ترامپ ارزیابی کرد.
سخنان مقام های آمریکایی به ویژه هیلی در حمایت از رژیم صهیونیستی نیز نشان دهنده همین امر است که مورد استقبال مقام های این رژیم هم قرار گرفت. سران تل آویو اکنون با این پشتوانه تاکید می کنند بلندی های جولان به هیچ عنوان قابل عودت نیستند و اسرائیل در آینده هم قصد خروج از آن را ندارد. گاردین نوشت: «دنی دانون» وزیر امنیت عمومی اسرائیل، حمایت هیلی را بسیار مهم دانست و این قطعنامه را قابل سرزنش و مطرود عنوان کرد.
روزنامه صهیونیستی «یدعوت آحارانوت» نیز آورد که تل آویو با توجه به حمایت های آشکار دونالد ترامپ، تلاش بسیاری را در دوره ریاست جمهوری وی انجام داده است تا واشنگتن را در جهت حمایت از رویکرد صهیونیست ها به جولان ترغیب نماید.
دانون در پیامی که هیلی هم آن را بازنشر داد اعلام کرد که اکنون زمان آن فرارسیده که جهان میان عامل ثبات و بی ثباتی در منطقه تمایز قائل شود. حتی وزیر امنیت عمومی این رژیم مهمترین نکته در این اقدام کاخ سفید را جلوگیری کردن از کنترل جولان به دست سوریه و دشمنان اسرائیل عنوان کرد.
این قطعنامه غیر الزام آور همچون قطعنامه های پیشین اقدامات اسرائیل را غیرقانونی توصیف کرده است. در مقابل مخالفت تنها دو کشور، ۱۵۱ عضو سازمان ملل به این قطعنامه رای موافق و ۱۴ کشور نیز به آن رای ممتنع دادند.

** ایالات متحده در مسیر انزوای بیشتر
اگرچه رویکردهای حمایتگرایانه کاخ سفید از رژیم صهیونیستی برای چندین دهه برقرار است اما در دوره ترامپ از شدت و تندی بیشتری برخوردار شده است.
روزنامه «واشنگتن پست» در گزارشی نوشت: هنگامی که در آمریکا بحث بر سر اسرائیل مطرح است ترامپ به یک هنجارشکن صرف تبدیل می شود. در واقع روابط نزدیک کنونی ادامه روندهای قدیمی است که بدون تغییر از سوی لیبرال ها یا محافظه کاران دنبال شده اند. این روابط که اکنون به صورت ویژه با تغییر سفارت آمریکا به بیت المقدس نمود پیدا کرده در طول دهه های گذشته تثبیت شده اند.
این روزنامه با نادرست خواندن این خط مشی دیرپا آورده است: اکنون در زمان ریاست جمهوی ترامپ اختلاف های سیاسی عمیق تر شده و شرایط برای قطع این مسیر شکست خورده آماده است. برقراری هنجاری های پیش از ریاست جمهوری ترامپ برای هرفردی که به جای وی منصوب شود سخت خواهد بود. افزایش فشار بر اسرائیل می تواند گامی مهم در اصلاح رویه های اشتباه گذشته باشد.
اکنون به اندازه ای این فرایند شور شده است که حتی رسانه های آمریکایی هم آن را نامناسب و به ضرر منافع ملی آمریکا ارزیابی می کنند.
روزنامه «لس آنجلس تایمز» در گزارشی با عنوان «مسیر اسرائیل و ایالات متحده به سوی انزوا» آورد: سخت است که چشمان را به روی انگیزه های دولت ترامپ در جانبداری عمیق از اسرائیل بست یا آن را درک کرد به ویژه آنکه سیاست خارجی کاخ سفید بر مبنای خروج از توافق های بین المللی و دوری از تعهدات بنا شده است.
‘به اعتقاد کارشناسان دولت ترامپ با پشت کردن به توافق آب و هوایی پاریس، خروج از شورای حقوق بشر سازمان ملل و دیگر معاهده های بین المللی به سوی انزوا در حرکت است. اقدامات اخیر کاخ سفید همچون خروج از توافق هسته ای ایران یا مخالفت با خواسته جامعه جهانی در سازمان ملل هم مهر تاییدی بر این فرایند است.’
بر اساس این گزارش درک دیدگاه های دولت ترامپ در زمینه انزواطلبی و دوری از تعهدات جهانی دشوار است. در این زمینه اگرچه توجیهات فراوان اما ضعیفی برای این خط مشی ارائه می شود اما تاثیر آن گسترده و پیام های آن برای جهان کاملا آشکار است. اقدامات ایالات متحده برای دیگر کشورهای جهان شگفت آور شده است به ویژه آنکه واشنگتن خود را رهبر جهان آزاد می داند.
روزنامه «لس آنجلس تایمز» افزود: شعار ‘نخست آمریکا’ نباید باعث شود که کاخ سفید به سمت پذیرش خشونت های جمعی گرایش پیدا کند. ایالات متحده اگر همین سیاست های یکجانبه خود را دنبال کند نمی تواند از اقتدار اخلاقی خود محافظت کند. واشنگتن نمی تواند چشم خود را بر بحران و خشونت های انسانی ببندد و همزمان تعهد خود در مورد صلح و سعادت در جهان را به انجام برساند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *