چالش‌های چهارمحال و بختیاری در پدیده تغییر اقلیم

0
1

روتیتر:دبیر هیئت اجرایی خانه کشاورز چهارمحال و بختیاری گفت: تغییر اقلیم تقریباً هشت سال است که در چهارمحال و بختیاری بروز کرده و ادامه‌دارخواهد بود که تبعات و چالش‌های آن تهدید کشاورزی و منابع طبیعی اعم از کاهش شیلات و آبزیان، از میان رفتن جنگل و مرتع، کاهش پوشش گیاهی و سطح کشت، کاهش ضریب امنیت غذایی و در نهایت کاهش ضریب امنیت ملی است.

 

به گزارش روتیتر: سید «طاهر نوربخش» ، اظهار کرد: تغیر اقلیم در دنیا، در ایران و به تبع آن در چهارمحال و بختیاری رخ داده است.

وی با بیان این‌که میزان نزولات آسمانی کاهش یافته است، افزود: تغییر دیگری که در استان رخ داده، تغییر نوع بارش است به نحوی که در گذشته عمده بارش‌ها به شکل برف بوده اما اکنون بیشتر به‌صورت باران است که این بارش‌ها با توجه به توپوگرافی استان از چهارمحال و بختیاری خارج می‌شود.

نوربخش تصریح کرد: استان حدود ۱٫۵ درجه گرم‌تر شده و همین امر موجب افزایش تبخیر شده و سطح رطوبت خاک را کاهش می‌دهد که در این صورت انجام عملیات به‌زراعی با سختی انجام شده و به آب بیشتری نیاز است.

وی با اشاره به این‌که نیمی از ۸۴۱ رشته قنات موجود در استان خشک شده و مابقی آنان نیز با ۴۰ تا ۸۰ درصد کاهش آب روبرو هستند، تصریح کرد: شرایط چاه‌ها و چشمه‌ها نیز مانند قنات‌ها است و منابع آبی استان به شدت کاهش یافته است.

نوربخش یادآور شد: تغییر اقلیم تقریباً هشت سال است که در چهارمحال و بختیاری بروز کرده و ادامه‌دارخواهد بود که تبعات آن تهدید کشاورزی و منابع طبیعی اعم از کاهش شیلات و آبزیان، از میان رفتن جنگل و مرتع، کاهش پوشش گیاهی و سطح کشت، کاهش ضریب امنیت غذایی و در نهایت کاهش ضریب امنیت ملی است.

وی ادامه داد: باید در شرایط تغییر اقلیم و خشکسالی موجود به سمت کاهش سطح سرانه آب در همه بخش‌ها اعم از شرب، کشاورزی و صنعت برویم.

نوربخش استفاده بهینه از منابع آبی، جلوگیری از احداث سازه‌های آب غیرضروری مانند سدها و انجام عملیات آبخیزداری و آبخوان‌داری به‌ویژه آبخیزداری بیولوژیک و کشت ارقام کم‌آب‌بر و تغییر الگوی کشت را از دیگر اقدامات و راهکارهایی برشمرد که باید اجرایی شوند.

وی در خصوص این‌که سوءمدیریت تا چه اندازه در تغییر اقلم موثر بوده است، خاطرنشان کرد: در سال‌های گذشته در موضوع مدیریت منابع آب خوب عمل نکردیم.

نوربخش اظهار کرد: با توجه به نقشه‌های هواشناسی و اذعان کارشناسان سازمان هواشناسی، کشور و استان مرتبه نخست نیست که با پدیده خشکسالی روبرو شده بلکه در سال‌های گذشته شاهد این پدیده بودیم و باید مدیریت درست را در دستور کار قرار داد.

وی تصریح کرد: هم‌اکنون شهرستان بروجن پیشانی خشکسالی در استان است و این به‌علت شرایط اقلیم این منطقه است.

نوربخش استفاده از انرژهای نو را در صنعت جایگزین مناسبی برای سوخت‌های فسیلی دانست و خاطرنشان کرد: هنوز در صنعت، آب یک خنک‌کننده است و اگر از انرژی نو استفاده شود، مصرف آب کاهش می‌یابد.

وی احداث تونل غیرکارشناسی گلاب را از مهم‌ترین چالش‌های آب در حوزه زاینده‌رود عنوان و یادآور شد: با احداث تونل گلاب، زاینده‌رود برای همیشه خواهد مُرد.

نوربخش بارگذاری بی‌رویه از زاینده‌رود، وابسته کردن اکثر نقاط کشور به زاینده‌رود و وابستگی صنایع پرمصرف به زاینده‌رود را از دیگر چالش‌های آب در استان دانست و گفت: انتقال آب از حوزه‌ای به حوزه دیگر کار غلطی است و با معیارهای جهانی و یونسکو همخوانی ندارد.

وی تصریح کرد: انتقال آب از حوزه‌ای به حوزه دیگر با کنوانسیون جهانی سدها و کنواسیون‌های داخلی ایران مانند کنواسیون رامسر نیز هم‌خوانی ندارد، از این‌رو باید آب را از حوزه خود به حوزه دیگر و حتی میان حوزه‌ای انتقال ندهیم در حالی که اکنون آب از زاینده‌رود به کاشان و اردکان و یزد منتقل می‌شود در حالی‌که ارتباطی به حوزه زاینده‌رود ندارد اما ذینفعان دیگری به زاینده رود وابسته شدند.

دبیر هیئت اجرایی خانه کشاورز استان یادآور شد: در حوزه کارون نیز یک سری انتقال آب‌هایی از این حوزه به حوزه دیگر مانند زاینده‎رود رخ می‌دهد که مصداق خراب کردن جایی و آباد کردن جای دیگر است، چون با تعریف آب جدید و محدود بودن منابع آبی، ذینفعان بیشتری به زاینده‌رود اضافه خواهند شد که این امر نیز از دیگر چالش‌های آب استان محسوب می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *